Kommune til Marianne: Du skal arbejde én time om ugen

Marianne Mogensen kan ikke få førtidspension, men skal i fleksjob, da hun ifølge Vordingborg Kommune kan arbejde én time om ugen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Piskesmæld, hovedpine, fribromyalgi, slidgigt i ryggen og dårlige knæ er bare nogle af Marianne Mogensens mange skavanker.

I 2006 måtte hun give afkald på sit job som buschauffør på grund af en arbejdsskade, og siden da er det gået ned ad bakke.

Siden 2015 har Marianne Mogensen fået ledighedsydelse og kæmper for at få førtidspension, efter den tidligere regering (S) har lavet reglerne om.

Skal arbejde én time

Sidste år flyttede hun til Mern i Vordingborg Kommune. Kommunen sendte hende i arbejdsprøvning, hvor hun i én time om ugen blandt andet skulle sætter klistermærker på dåser.

Konklusionen lød, at Marianne Mogensen var i stand til at arbejde én time om ugen, og at hun kunne arbejde effektivt i halvdelen af tiden. Arbejdsintensiteten lå på mellem syv og ti procent, blandt andet fordi hun har brug for pause hvert tiende minut.

- Jeg synes, det er tarveligt. Jeg har mange kroniske skavanker, der aldrig bliver bedre, og selvom man bliver arbejdsprøvet, og de finder ud af, man kun kan arbejde én time om ugen, så synes jeg, jeg ville være bedre stillet med en førtidspension, siger Marianne Mogensen.

Har sendt over 50 ansøgninger

Indtil videre har Marianne Mogensen sendt mere end 50 uopfordrede ansøgninger, men uden held.

- Jeg har søgt alt muligt. Men jeg kan ikke søge inde på jobnet, for der er alle stillinger på minimum 10 timer om ugen. Der findes simpelthen ikke mikrofleksjobs i én time om ugen, som de (red. Vordingborg Kommune) synes, jeg skal have, lyder det.

Kan du ikke på sigt arbejde mere end én time om ugen?

- Nej. Det er ikke blevet bedre de sidste otte år. Det er faktisk kun blevet værre, siger Marianne Mogensen.

Det har fået Marianne Mogensen til at sende en ansøgning til Vordingborgs borgmester, Michael Seiding Larsen (V), som hun afventer svar på.

Uhelbredelig syg

I sidste uge sagde Helle Linnet, direktør for social, sundhed og arbejdsmarked i Vordingborg Kommune, at det handler om at udnytte de ressourcer, borgerne har, selvom de er få.

- På sigt er halvanden time ikke meget, men hvis halvanden time kan blive til tre timer, kan blive til fem timer kan blive til otte timer, så er det måske en plads, man kan udfylde, som er virkelig gavnlig for de virksomheder, som efterspørger arbejdskraft, siger hun.

Ifølge Marianne Mogensens journal fra Frederiksberg Hospital, som TV ØST har fået indsigt i, så kan Marianne Mogensen ikke helbredes og har ifølge journalen "en svær fibromyalgi med stort set ophævet arbejdsevne".

Dermed kommer Marianne Mogensen ifølge hospitalet aldrig til at arbejde mere end den ene time, hun er visiteret til at kunne arbejde.

- Man er vant til at kunne en hel masse, og pludselig kan man ikke ret meget, siger Marianne Mogensen.

Ikke et enestående tilfælde

Hos Marianne Mogensens fagforening, 3F, nikker man genkendende til problemet.

- Vi sidder for det første med det ulykkelige menneske. Vi synes også, det er mærkeligt, man tager sådan nogle beslutninger. Der er andet, der vil være bedre for mennesket. Det er som om, man føler, at systemet bare skal holdes i gang, siger Kim Rozalski, der er formand for 3F Sydsjælland.


Nyhedsoverblik