Lokal tømrervirksomhed vil bruge tang som isolering

Tømrervirksomheden Søren H. Rasmussen har fået øjnene op for åletang, som de vil bruge til isolering.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er mange måder at isolere huse på, men de færreste forestiller sig nok, at materialet skal komme fra havet.

Ikke desto mindre har tangtypen ålegræs dog vist sig at være et bæredygtigt alternativ til de mere traditionelle isoleringsmaterialer.

Hos virksomheden Tømrermester Søren H. Rasmussen i Langebæk har man tidligere prøvet kræfter med at isolere huse med netop ålegræs, og nu er planen at anvende materialet endnu mere, når virksomheden isolerer huse i fremtiden.

- Vi synes, det er et fantastisk produkt, og det er lokalt, så det er en af de ting, vi godt vil hjælpe videre, fortæller Søren Rasmussen.

Virksomheden Tømrermester Søren H. Rasmussen ser gode fremtidsmuligheder i at  isolere huse med ålegræs.
Virksomheden Tømrermester Søren H. Rasmussen ser gode fremtidsmuligheder i at isolere huse med ålegræs. Foto: TV2 ØST

Grønt og lokalt materiale

Ålegræs kan bruges til at isolering af tag, vægge og gulve.

En af fordelene er, at det har et lavt CO2-aftryk. Derudover kan det skaffes meget lokalt, da det flyder ind fra havet og ligger tilgængeligt på de fleste strande.

Virksomheden Møn Tang sælger ålegræs som isoleringsmateriale til eksempelvis huse.
Virksomheden Møn Tang sælger ålegræs som isoleringsmateriale til eksempelvis huse. Foto: TV2 ØST

Det ved Kurt Schierup alt om.

Han har fisket åletang siden barnsben og stiftede i 2016 firmaet ”Møn Tang”, som sælger ålegræs til blandt andet isolering af huse.

Ved hjælp af maskiner hentes ålegræsset op fra strandene efter tilladelse fra dem der ejer kysten.

- Der er mange, der tror, at vi tager det ude i havet, når vi kalder det at fiske tang. Men ålegræsset vokser ude på bunden, som afgiver bladene ligesom på træer, og så flyder det ind til kysten, hvor vi tager det og lægger ud til tørre, forklarer Kurt Schierup.

Udover at levere ålegræs til isolering, så syr Kurt Schierups kone Lone Schierup også puder af forskellige størrelser fuld af ålegræs.
Udover at levere ålegræs til isolering, så syr Kurt Schierups kone Lone Schierup også puder af forskellige størrelser fuld af ålegræs. Foto: TV2 ØST

På grund af vind og vejr kan der dog være en usikkerhed i at sælge ålegræs.

- Udfordringen er, at det ene år kan der komme meget, og det næste år kommer der næsten ingenting. Har man investeret en million, så er det ikke nogen god forretning, hvis det er et år, hvor der kommer lidt, siger han.

Lav efterspørgsel

Efterspørgslen på ålegræs som isoleringsmateriale er derfor relativt minimal – især fordi det også er ret omstændigt at gøre ålegræsset klar til brug. Sådan lyder det fra seniorforsker for Institut for Byggeri, By og Miljø (BUILD) ved Aalborg Universitet, Torben Valbjørn Rasmussen.

- Derfor vil det nok ligge i den lidt dyrere ende at bruge som isoleringsmateriale i forhold til de andre biogene materialer, vi også kan bruge som isoleringsmaterialer. Træfiber og papiruld, som jo er nogle overskudsprodukter, som vi har i vores industri, ville være mere oplagte at bruge, fordi de er nemmere og mere tilgængelige i lidt større mængder, forklarer han.

Dette faktum ændrer dog ikke på, at tømrermesteren Søren Rasmussen har planer om selv at begynde at samle ålegræs på strandene på det sydlige Sjælland.

- Jeg synes, det har et stort potentiale på grund af det grønne aftryk. Det er jo den vej, vi skal, så vi ikke behøver brug af så mange traditionelle isoleringsmaterialer i fremtiden, siger han.    


Nyhedsoverblik