Et kraftigt uvejr fejede i løbet af natten ind fra syd over regionen, og på Møn førte det, som flere kilder beskriver som en kraftig hvirvelvind, til adskillige ødelæggelser.
Ifølge meteorolog Sebastian Pelt fra TV2 Vejret tyder alt på, at der var tale om en tornado – et vejrfænomen, der i Danmark hører til sjældenhederne.
- På Møn er de formentlig blevet ramt af en lille tornado, men altså fuldstændig samme slags, som dem der kan ramme USA – hvor de bare er større og kraftigere, siger han.
Hvirvlen opstår i selve uvejrets rasen, og det er det, der gør det rigtigt uhyggeligt
Sebastian Pelt har dagen igennem gransket øjenvidneberetninger på de sociale medier og radarkort fra blandt andet Tyskland. Det er på denne baggrund, han drager sin konklusion.
I Neble på Møn var Inge Sundberg Petersen vidne til, at tre bygninger fik revet taget af, et drivhus blev ødelagt, og flere træer blev knækket, som var de tændstikker.
Billeder fra stedet viser, hvordan store træer er slynget 20-30 meter væk.
- Når jeg læser øjenvidneberetningerne, og når jeg sammenholder det med forklaringer fra de folk, som har oplevet tornadoer før og radarbillederne fra Tyskland, så tyder det på, at der med stor sandsynlighed var tale om en tornado, siger Sebastian Pelt.
Tornado var ikke en skypumpe
Radarbilleder fra det nordlige Tyskland søndag aften viser således rotation i de store tordenskyer, som senere på aftenen og natten nåede ind over Danmark. Disse skytyper kaldes på fagsprog superceller og er den kraftigste type tordensky, der findes.
- Når der i forvejen er en rotation i bygen, skal der meget lidt til, at der laves mindre hvirvler, der opleves som tornadoer, forklarer Sebastian Pelt.
Selvom ødelæggelserne på Møn lokalt blev ganske voldsomme, så er der dog tale om en tornado i den lille ende af skalaen. Skalaen for tornadoer går fra 0 til 5 og ifølge meteorologen tyder alt på, at der er tale om en tornado i den helt lille ende, altså 0, allerhøjest 1.
Men derfor kan det sagtens have været en voldsom oplevelse, understreger Sebastian Pelt.
- Hvirvlen opstår i selve uvejrets rasen, og det er det, der gør det rigtigt uhyggeligt. Det regnede, haglede og lynede, og pludselig kom der den her lille tornado, siger han og tilføjer:
- Det er meget sjældent, en skypumpe opstår på den måde.
En skypumpe dannes i modsætning til en tornado typisk ikke i en bygesky, og bliver typisk heller ikke særlig kraftig. Tornadoer derimod dannes typisk i forbindelse med kraftigt uvejr og allerhyppigst i superceller – altså en roterende tordensky.
- Vi siger tit, at skypumper er i familie med tornadoer – men her taler vi altså om en tornado, påpeger Sebastian Pelt.
Og netop derfor er nattens uvejr værd at bemærke.
- Det interessante er, at i Danmark er skypumper ikke særligt sjældne. Det er tornadoerne. De er sjældne, om end ikke unikke hændelser i Danmark. Vi har set det i Albertslund sidste år og året forinden i Aabenraa, siger Sebastian Pelt.
Lokale ødelæggelser
At der vitterligt er tale om en tornado og ikke blot kraftige vindstød underbygges ifølge Sebastian Pelt yderligere af ødelæggelsernes omfang.
Ødelæggelserne er registreret meget lokalt indenfor et afgrænset område. Hos Inge Sundberg Petersen er der således også kun sket få skader i uvejret – nogle grene er knækket af hendes træer, og en parasol er trods den massive fod blevet kastet rundt.
Hos nogle af de andre indbyggere i Neble er skaderne større. Der er dog tale om meget lokale skader, og der er en tydelig grænse mellem områderne med skader og områderne uden skader, der kan være få meter derfra.
- En tornado er meget kortlivet og rammer derfor meget lokalt. Den har varet et minut eller to og er gået i sig selv – ellers ville man også have set et meget længere spor af ødelæggelse. Lige præcis dét underbygger, at der har været tale om en hvirvelvind af en art, for de er meget kraftige, men også meget smalle, forklarer Sebastian Pelt.
Til alt held kom ingen personer til skade, og derfor er der ifølge meteorologen også grund til at være fascineret, at nattens hændelser.
- Der er noget fascinerende ved, at det er fuldstændig samme slags, som der dannes i USA, det her er bare en light-udgave, forklarer Pelt og tilføjer:
- Tornadoer er der noget af det, som du har mange teorier om, men det er svært at lave observationer af, for hvis du endelig får det, så bliver udstyret alligevel ødelagt.
Tornadoen på Møn har at dømme efter sporene i landskabet bevæget sig i en bane på mindst tre kilometers længde og med en bredde på op mod 150 meter tværs igennem Neble.