Feriehuse og -lejligheder, hotel, vandland, caféer, restauranter, naturområde og prædikatet Danmarks bedste ferieby.
Pælehusene bliver et slags varetegn for hele projektet
Der tænkes store tanker i middelalderbyen Stege med ferieprojektet Sukkerfabrikken Møn, der skal ligge i byens nedlagte sukkerfabrik.
Projektet ventes at koste 1,5 milliarder kroner og vil brede sig ud på i alt 86.000 kvadratmeter.
Nu har Kystdirektoratet givet grønt lys til opførelsen af projektes første etape - 25 arkitekttegnede huse, der skal stå på pæle ude i vandet ved fabriksområdet.
- Vi har haft ansøgningen liggende i halvandet år, så det har taget sin tid, men nu er vi rigtig glade for at være kommet i mål, siger Bent Lykke, direktør for Sukkerfabrikken Møn.
Artiklen fortsætter under billedet.
Vandland og wellness, ferielejligheder i ni etager
Pælehusene var et af ti forsøgsprojekter, som i 2015 fik dispensation til at bygge kystnært og på vandet.
Projektet skal udbygge overnatningsmuligheder i Vordingborg Kommune. Det er inddelt i syv etaper og vil i alt rumme omkring 500 ferieboliger.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Pælehusene bliver et slags varetegn for hele projektet, og det er første skridt til, at vi kan få lokalplanen på plads, som vi glæder os til at få, så vi kan komme igang med investorerne, siger Bent Lykke.
- Når man taler om projektet, som koster mellem en til halvanden milliard kroner, så er det ikke tanken, at det hele skal gennemføres på en dag. Det skal gennemføres henad vejen, tilføjer han.
Artiklen fortsætter under billederne.
De kommende etaper byder blandt andet på et ferie- og konferencehotel med 130 værelser, et 5.000 kvadratmeter stort vandland og wellness, ferielejligheder bygges i nietagers højde på ydersiden af siloerne, bystrand, badeanstalt og havnepladser.
Planen er ifølge Bent Lykke, at der skal være plads til en bred vifte af overnatningsmuligheder på området.
- Der kan både være bed and breakfast, minihoteller, store hoteller, ferielejligheder og feriehuse, siger han.
Kommune storsatser på turister
Drømmen om at omdanne den gamle sukkerfabrik til feriecenter er især opstået på baggrund af ambitionerne om at få flere turister til Sydsjælland og Møn.
- Vordingborg Kommune har dybest set efterlyst overnatningsmuligheder – særligt på Møn, fordi man politisk har besluttet, at man vil fordoble omsætningen inde for turismeområdet. Hvis det skal lade sig gøre, så bliver vi simpelthen nødt til at lave et stort infrastrukturelt projekt med sukkerfabrikken, siger Bent Lykke.
TV2 ØST har tidligere besøgt den gamle sukkerfabrik. Artiklen forsætter under videoen.
- Vi greb chancen og vil omdanne den gamle sukkerfabrik til et nyt feriecenter med mange overnatningsmuligheder. Men der skal også være oplevelser i de gamle fabriksbygninger, som i sig selv er en fantastisk historie – det bliver blandt andet med restauranter og caféer, siger Bent Lykke.
Var områdets største arbejdsplads
Sukkerfabrikken var i mere end 100 år Møns største arbejdsplads. Fabrikken blev etableret af De Danske Sukkerfabrikker A/S i 1884 på lokalt initiativ af blandt andre højskolemanden Frede Bojsen.
Det store fabrikskompleks havde hundreder af ansatte, massevis af landmænd på roekontrakter og infrastrukturer til transport af roer, saft og sukker.
Artiklen fortsætter under billedet.
Fabrikken havde derfor en kæmpe betydning for det mønske lokalsamfund. Den var det grundlæggende vilkår for tusinder af familiers dagligliv og for lokalsamfundets sociale struktur.
De sidste roer til sukker blev lavet i 1989, hvor fabrikken lukkede. Efter lukningen er en række tekniske anlæg taget ned, men fabriksbygningerne står nærmest intakte som et eksempel på industriel kulturarv.
Efter planen skal de første turister træde ind i feriebyen i 2022.