Danmark har fået sit første biosfæreområde.
Området ligger på Møn, som nu er kommet på UNESCO-listen på grund af sin natur og bæredygtige udvikling. Og Annette Tenberg, der er biosfærekoordinator, har svært ved at skjule sin begejstring over udnævnelsen.
Vi har fået et fantastisk værktøj, som vi kan dele med rigtigt mange mennesker
- Jeg er bare glad, rørt og stolt på vores alles vegne. Og jeg er nok nødt til at sige her, at jeg bare er så glad for, at jeg har fået al den opbakning, som jeg har. Ellers var vi ikke kommet i mål, siger Annette Tenberg til TV ØST.
Hvad er et biosfæreområde?
Et biosfæreområde er kendetegnet ved at have varierede landskaber, som er rig på forskellige arter af både sårbare og truede dyre- og plantearter.
Samtidig handler det også om, at de mennesker, som bor og arbejder i området sørger for at skabe balance mellem folk og natur.
- Et biosfæreområde har en unik bevaringsværdig natur, og den anden del af det er de her mennesker, der bor i området, som skal udvikle nogle fremtidskoncepter, hvor de inddrager naturens beskyttelse i virksomhed, bosætning og hele deres liv, forklarer Annette Tenberg.
- Det, der er vigtigt at sige er, at vi ikke først nu skal begynde at være et biosfæreområde, med den her udnævnelse har vi vist, at vi faktisk er et biosfæreområde.
Møn i fornemt selskab
Møn og de omkringliggende øer Bogø, Farø, Tærø og Nyord og det vand, der samler området øst for Sjælland indkranser det biosfæreområde, som er kommet på UNESCO-listen.
- Det betyder for Møn, at vi kommer ind i et meget fornemt internationalt selskab, som UNESCO har forestået i mange år. Og i en tid, hvor vi snakker store klimaforandringer og mange emner, der er globale, så er det bare endnu vigtigere, vi rykker lokalt, siger Annette Tenberg.
- Hvis det her kan blive vores lokale værktøj til at sætte gang i vores landdistriksudvikling i pagt og i sampil med den os omgivende natur, så tror jeg, vi har fået et fantastisk værktøj, som vi kan dele med rigtigt mange mennesker.