Naturen ødelægges af turister

Hvert år besøger cirka 400.000 turister Møn, og det store antal skader naturen. Men det vil en ny kampagne forsøge at stoppe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Ej, det ser ikke godt ud. Det er jo det, vi kalder efterladenskaber. Efterladenskaber fra mennesker og nogle gange fra hunde. Det er vi altså ikke så glade for. 

Sætningen kommer fra H.C. Graversen, da han endnu en gang støder på en uheldig souvenir i jordbunden.

quote Det er sjovt at finde nogle konfronterende måder at nå folk på

Katrine Dietrich, projektleder

Han er biosfæreambassadør i Vordingborg Kommunes nye kampagne Harmøni, som har til formål at få turister og andre gæster til at passe bedre på Møns natur.

De mange besøgende, der lægger vejen forbi de grønne landskaber i højsæsonen, efterlader nemlig spor på deres vej, som ikke er gode for naturen.

- Der er noget dårlig adfærd i naturen. Folk har nogle dårlige vaner. Hele den her kampagne går ud på, at vi gerne vil informere folk om, hvad de gode vaner er i naturen, siger han. 

H.C. Graversen er biosfæreambassadør i Vordingborg Kommunes nye kampagne Harmøni. Han finder ofte skrald og andre uvelkomne sager i naturen
H.C. Graversen er biosfæreambassadør i Vordingborg Kommunes nye kampagne Harmøni. Han finder ofte skrald og andre uvelkomne sager i naturen Foto: TV2 ØST

Ifølge Vordingborg Kommune får Møn besøg af 400.000 turister om året. 

En af de populære vandreruter på Møn er Camønoen, der er en 175 kilometer lang vandrerute, der snor sig omkring de sydsjællandske øer Møn, Nyord og Bogø.

Det er især skrald, mad- og toiletpapir som de vandrende efterlader på deres vej. 

Nogle har sågar savet grene af træer. 

Don’t mess with Møn

Kampagnen er blevet til gennem Møn UNESCO og en række frivillige biosfæreambassadører.

Med farverige emblemer og skilte med budskaberne Don't mess with Møn og Hold Møn Smuk vil kommunen med blød hånd opfordre folk til at passe bedre på deres natur. 

- Vi synes, det er sjovt at finde nogle konfronterende måder at nå folk på. Vi kunne godt tænke os at folk på den ene side vågner lidt op, og samtidig tænker lidt ekstra over det, siger Katrine Dietrich, der er projektleder på kampagnen.

Læs også
Borgmester vil indføre turistskat - kan ramme besøgende til Møns Klint
Læs også
Borgmester vil indføre turistskat - kan ramme besøgende til Møns Klint

Hun fortæller, at folk blandt andet overnatter ved Busene Have, selvom det ikke er tilladt. 

- Noget af det, som er fantastisk ved Møn, er, at vi har en helt unik natur. Det her er en kampagne, der lægger vægt på, hvordan du kan nyde naturen, samtidigt med at vi passer på den, siger hun.

Naturen bliver slidt

Flere i området mener, at det er på tide, at Vordingborg Kommune tager et ekstra skridt for at passe bedre på naturen. 

En af dem er Elo Dahl Mortensen, som har boet på Møn i over 40 år. 

- Jeg synes det er godt, for jeg har været efter kommunen i flere år på grund af alt det svineri, man ser alle steder. Når man er ude og gå tur, ligger der efterladenskaber overalt.

Elo Dahl Mortensen har boet på Møn i 40 år.
Elo Dahl Mortensen har boet på Møn i 40 år. Foto: TV2 ØST

Han mener, at mange mangler kendskab til områdets dyre- og planteliv.

- Det er særligt de steder, hvor folk overnatter og sætter sig ned. Vores natur bliver slidt så meget, og vi kan se skaderne, når vi går rundt, siger han.

Mange er generet

Også Ditte Reinholdt Jensen mener, at der er brug for at de besøgende tager mere ansvar.

Hun har en flexbolig på Møn, og bor delvist på Møn og i København.

- Jeg synes, det er tiltrængt. Naturen er noget, vi alle deler, og hvis vi ikke kan finde ud af at passe på den, så er der jo ikke længere nok til alle.

Ditte Reinholdt Jensen har en flexbolig på Møn.
Ditte Reinholdt Jensen har en flexbolig på Møn. Foto: TV2 ØST

- Det er mit indtryk at der er behov for det. Når man følger med i de lokale Facebookgrupper hernede, kan man godt se, at der er mange, der er generet af affald. 

Ditte Reinholdt Jensen sætter dog spørgsmålstegn ved kommunens metode, hvor de vil bruge emblemer og skilte til at oplyse folk.

- Hvis de gerne vil have folk til at samle deres skrald op, skal der jo også være en skraldespand. 

Skrald avler skrald

Og netop skraldespande vil blive en prioritet, fortæller Ole Hampenberg, der er centerchef i Vordingborg Kommune. 

- Idéen med kampagnen er, at det, du har med ud, skal du også have med hjem, siger han.

Foruden kampagnen vil der også blive sat flere skraldespande op, fortæller Ole Hampenberg, der er centerchef i Vordingborg Kommune.
Foruden kampagnen vil der også blive sat flere skraldespande op, fortæller Ole Hampenberg, der er centerchef i Vordingborg Kommune. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Derfor vil kommunen sætte flere skraldespande op ved parkeringsområder, men ikke i de grønne områder.

- Vi ved, at hvis vi sætter skraldespande op ude i naturen, vil der komme endnu mere skrald. Derfor vil vi gerne have folk til at tage det med sig.

Læs også
Vil lukke fem af otte springvand
Læs også
Vil lukke fem af otte springvand

I Friluftsrådet ser man ikke menneskers dårlige opførsel som et generelt problem i naturen. De ser dog positivt på kampagnen, som de håber kan være med til at oplyse folk bedre.

- Helt grundlæggende synes jeg, det er en god idé at gøre folk opmærksomme på, at de skal passe på naturen, når de er ude i den, siger direktør i Friluftsrådet Winnie Grossbøll.

Hun mener, at kampagnen kan bidrage med vigtig læring. 

- Det er godt at aktivere folk, og oplyse dem om, hvad det er for et område, man træder ind i, og hvordan man kan være med til at gøre det til et godt sted for alle. 




Nyhedsoverblik