Det mener Vordingborg Kommune, der nu afsætter 1,5 millioner kroner til at få Møns Klint optaget på den eksklusive UNESCO Verdensarvsliste i 2024.
- Det vil være godt for vores turisme, og det vil være godt for den unikke natur omkring klinten, fordi vi så er forpligtet til at beskytte den, siger Vordingborg Kommunes viceborgmester Else-Marie Langballe Sørensen (SF) til TV2 ØST.
Det er en drøm, som vi har haft i mange år
De op til 117 meter høje kalkformationer ved Møns Klint rummer en hel unik natur, og er i sig selv et imponerende skue med de hvide klinter, den grønne skov for oven, og det grønne hav forneden.
- Verdensarvslisten er det ultimative kvalitetsstempel. Det er en drøm, som vi har haft i mange år. Rejsen blev indledt i 2018, da vi kom på listen over kandidater hos Slots- og Naturstyrelsen. Og det er enormt vigtigt for hele kommunen, at det lykkes, siger hun.
Skal bruges til løn
De 1,5 millioner kroner fra kommunens kasse skal bruges til at betale løn for det omfattende arbejde, som det er at lave den endelige ansøgning til FN-organisationen. Det er meningen, at ansøgningen skal være klar i 2023 – og optagelsen på listen forhåbentlig året efter.
Ikke langt fra Møns Klint ligger den noget mindre Stevns Klint, der med sine 41 meter høje klinter allerede er optaget på UNESCO-listen. Her skyldes optagelsen dog i høj grad et tyndt lag midt i klinten, der markerer afslutningen på kridttiden. I dette lag af fiskeler blev der nemlig fundet en forklaring på, hvordan dinosaurerne uddøde.
Møns Klint er allerede blevet internationale hædret for projekterne Dark Sky Møn og UNESCO Biosfære Møn.