Sukkerfabrik skal omdannes til Danmarks bedste ferieby

De har storslåede planer i Stege. Den gamle sukkerfabrik skal laves om til feriecenter med boliger, vandland og hotel. Nu er masterplanen klar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et kæmpe feriested med oplevelsescenter, vandland og ferielejligheder er på vej til den gamle sukkerfabrik i Stege.

quote Det vil være et kæmpe boost til hele byen – faktisk til hele Møn

Bent Lykke, direktør for Sukkerfabrikken A/S

Den første etape er planlagt til at være klar i sommeren 2021. Men allerede nu er den endelige masterplan klar. Ambitionerne er tårnhøje: Stege skal have Danmarks bedste ferieby midt i Stege by lige ud til vandet.

- Det første spadestik skal vi have i 2021, og så åbner vi 2022, siger Bent Lykke, der er direktør for Sukkerfabrikken A/S.

Her kan man se planen over den nye ferieby i Stege.
Her kan man se planen over den nye ferieby i Stege. Foto: Sukkerfabrikken Møn

- Det vil være et kæmpe boost til hele byen

Mange kender Møn som et af Danmarks smukkeste steder og et attraktivt turistområde med storslået natur. Nu skal der føjes et nyt ferieområde til listen over de mange oplevelser og muligheder på øen. Tanken er at den gamle sukkerfabrik i Stege skal danne rammen om en unik og profitskabende ferieby med boliger, hotel og oplevelser lige ned til vandet i Stege.

- Som de handlende i Storegade siger, så er det Steges redning. Det synes jeg, man skal holde fast i som vigtigt argument. Hvis vi ikke får de her gæster, så får en by som Stege det svært på længere sigt, siger Nils Natorp, der er direktør for GeoCenter Møns Klint.

Det argument bakker Bent Lykke ham op i:

- Der er i hvertfald ingen tvivl om, at de mennesker, der vil komme til at overnatte her på Sukkerfabrikken, vil komme til at bidrage til detailhandlen i Storegade. Det vil være et kæmpe boost til hele byen – faktisk til hele Møn.

- Der er en hype om Møn, der ikke er set i mange år

Masterplanen ligger nu klar, og en realisering af projektet vil ifølge initiativtagerne være et kvantespring fremad for turismen i Østdanmark.

quote Der er en hype om Møn, der ikke er set i mange år. Det betyder, at der er udsolgt i højsæsonen, og det er der, vi gerne skulle kunne få flere gæster

Nils Natorp, direktør for GeoCenter Møns Klint

- Der er en hype om Møn, der ikke er set i mange år. Det betyder, at der er udsolgt i højsæsonen, og det er der, vi gerne skulle kunne få flere gæster, siger Nils Natorp, der er direktør for GeoCenter Møns Klint.

Vordingborg Kommune bakker op om planerne. Politikerne i Vordingborg Kommune har givet området centerstatus og lavet en kommuneplan, der lovliggør, at planerne kan blive til virkelighed.

- Vi bygger jo videre på en politisk beslutning om, at man vil forøge omsætningen i turismen i Vordingborg Kommune. Og det er den beslutning, vi taler ind i med vores projekt, siger direktør for Sukkerfabrikken A/S, Bent Lykke.

00015.jpg
Læs også
Drømme om vandland i gamle sukkersiloer
00015.jpg
Læs også
Drømme om vandland i gamle sukkersiloer
Her kan man på luftfotoet af Stege by se, hvor centralt de ialt 86.000 kvadratmeter, der udgør Sukkerfabrikken, ligger. Her vil man skabe Danmarks bedste ferieby.
Her kan man på luftfotoet af Stege by se, hvor centralt de ialt 86.000 kvadratmeter, der udgør Sukkerfabrikken, ligger. Her vil man skabe Danmarks bedste ferieby.

Projektet er et af regeringens 10 kystnære projekter

I 2015 gav staten tilladelse til 10 kystnære projekter, som skal bidrage til vækst og udvikling i natur- og kystturismen. Et af de projekter, der stadig er i spil, er ferieprojektet på Møn i middelalderbyen Stege.

Noget af det unikke ved den nye ferieby bliver de mange nye faciliteter og alle de oplevelser, som området allerede tilbyder.

- Vi bliver nok den ferieby i Danmark, som kan tilbyde flest forskelligartede oplevelser indenfor den korteste afstand. siger Bent Lykke og forklarer videre:

- Du kan bo i din feriebolig med adgang til strand, badeanstalt og havneplads, og indenfor få hundrede meter kan du gå på opdagelse i det store indendørs oplevelsescenter, boltre dig et vandland med wellness eller shoppe i Middelalderbyen Stege. Og så er der selvfølgelig den storslåede og prisbelønnede natur, hvor Møn blandt andet er udnævnt til UNESSCO Biosfæreområde og har fået en international Dark Sky certificering som et af de bedste steder at kigge på stjerner i verden, siger direktør Bent Lykke.

Området ved Møns Klint er for nyligt blevet optaget i den nye danske Naturkanon, og området er også nomineret til at blive UNESCO Verdensarv.

SUKKERFABRIKKEN MØN BYGGES OM TRE ETAPER

86.000 kvadratmeter projektområde i Stege

 

Etape 1: 

Ferieboliger, oplevelsescenter og hotel (forventes klar sommeren 2021-2022):

·     120 ferieboliger - heraf ca. 25 ferieboliger på pæle i vandet (9.000 m2)

·     Indendørs oplevelsescenter (8.500 m2)

·     130 hotelværelser og konferencefaciliteter (11.000 m2)
 

Etape 2:

Vandland og lejligheder (forventes klar 2023-2025)

·     Vandland og wellness (5.000 m2)

·     125 lejligheder udenpå siloerne (11.500 m2)

 

Etape 3: 

Lejligheder, detail og rekreative anlæg (forventes klar 2025)

·     Sukkerbyen del 2 (ferielejligheder, butikker og rekreative anlæg) (13.500 m2)

Projekt med fokus på ansvarlighed og bæredygtighed

Igennem hele projektet vil Sukkerfabrikken Møn tænke bæredygtighed og ansvarlighed ind i udviklingen – blandt andet med udgangspunkt i øens UNESCO Biosfære-udnævnelse og beskyttelsen af den mangfoldige natur.

Dette fokus kommer blandt andet til udtryk ved genanvendelsen af de ca. 22.000 m2 eksisterende bygninger, som skal være med til at danne rammen om den nye ferieby. Derudover er projektets placering af flere omgange blevet fremhævet af de grønne organisationer som en hensigtsmæssig placering, idet man her anvender et allerede etableret område midt i byen - i stedet for at bygge nyt ved de åbne kyster. Den uberørte natur friholdes således helt fra at blive brugt i dette projekt, og så er bevarelsen af de eksisterende bygninger central i projektet. 

- Bygningerne er i særdeles høj kvalitet og bærer på værdifulde fortællinger, som vi skal tilstræbe at bevare, fortæller Bent Lykke, som pointerer, at det er ambitionen at skabe turisme i verdensklasse. Blandt andet planlægges det at indtænke nogle af de vigtigste globale makrotendenser - herunder FN's 17 verdensmål.

Ressourcebevidstheden i projektet er central, og der skal blandt andet støttes op om lokale håndværk og produkter, ligesom der i øjeblikket arbejdes på at sikre en effektiv og ansvarlig tilførsel af energi til opvarmning af de mange kvadratmeter.

 

Nyhedsoverblik