Analyse: Forskellen var til at se på torvet i Stege under Folkemøde Møn den 21. august.
Venstre og Socialdemokratiet havde telte lige ved siden af hinanden. Når borgmester Mikael Smed (S) var i nærheden, stod folk nærmest i kø for at få en sludder.
Der er lang vej hjem
Foran naboteltet skulle Venstres spidskandidat Karina Fromberg arbejde væsentlig hårdere for at få nogen i tale, der ikke allerede havde partibogen i orden.
Inde hos socialdemokraterne var stemningen nærmest: Den er hjemme. Dog uden det blev sagt højt. Hos naboen var den snarere: Der er lang vej hjem.
Socialdemokratiet stormede frem
Lad os lige se lidt på tallene. Ved valget i 2017 stormede socialdemokraterne frem med knap 12 procent, fik 13 mandater og fravristede Venstre, der fik et sløjt valg, borgmesterposten.
Med 29 mandater i alt i kommunalbestyrelsen var det ret enkelt for Mikael Smed at samle det nødvendige flertal bag sig. Det lader til, at opgaven også bliver overkommelig for ham ved dette valg.
Hele rød blok inklusive Alternativet og Radikale Venstre er gået i teknisk valgforbund, hvor de er enige om, at Mikael Smed skal fortsætte som borgmester.
Sådan har det politiske navnestof ændret sig siden 2017
Jesper Bjerring-Poulsen forlod Socialdemokratiet i kølvandet i en sag om kæmpevindmøller ved den nye erhvervshavn på Masnedø.
Heino Hahn og John Pawlick skiftede Dansk Folkeparti ud med Nye Borgerlige. I første omgang blev de begge dumpet et stykke ned på opstillingslisten til valget. Men partiets spidskandidat, René Coelet Mathiasen, hoppede fra. Sådan blev Heino Hahn alligevel spidskandidat.
Det Konservative Folkepartis tidligere spidskandidat Daniel Irvold er blevet udskiftet med Jesper Adler. Formentlig fordi Daniel Irvold var kommet lidt for tæt på socialdemokraterne, som han samarbejdede fint med.
Folketingsmedlem Kathrine Olldag står som nummer to på Radikale Venstres opstillingsliste. Michael Seiding Larsen (V) har overladt tjansen som spidskandidat til Karina Fromberg (V). De to venstremedlemmer, der dog ikke er ikke byrådsmedlemmer, Charlotte Bagge Hansen og Torben Folke Månsson har forladt partiet og stiftet deres eget, Fælleslisten.
Holder aftalen også efter valget, kan Vordingborg Kommune blive et af de mest kedelige i vores område, hvis man bruger mandatfordelingen efter sidste valg som målestok.
Hos Venstre har Karina Fromberg overtaget jobbet som borgmesterkandidat fra Michael Seiding Larsen. Hun er dygtig i byrådssalen, men det er som om, at hun ikke rigtig har fået kørt sig i stilling ude i offentligheden. Venstre er heller ikke kommet med i det borgerlige valgforbund, der består af Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Fælleslisten og Liberal Alliance.
Det er pudsigt, at de borgerlige ikke kan blive enige om at minimere stemmespild i blå blok. Det gør det i hvert fald ikke lettere at opnå et systemskifte.
Men der kan være en matematisk logik i, at de mindre borgerlige partier ikke vil have Venstre med. Der er en tendens til, at store partier har størst fordel af valgforbund.
Midt i valgkampen er der opstået bøvl på de indre linjer hos Venstre. For ved en fejl oplyste partiet til kommunen, at det stillede op som partiliste. Venstre plejer ellers at opstille sideordnet, hvor det alene er de personlige stemmetal, der afgør om man kommer ind.
Helt konkret betyder partilisten, at kandidater længere ned på listen får mere end svært ved at blive valgt ind. Sagen har fået Gert Larsen (V) til at trække sig fra valgkampen.
Rådhusbyggeri skiller politikerne
Byggeriet af et ny rådhus til 120 millioner kroner midt i Vordingborg bliver stensikkert et fremtrædende emne i valgkampen.
Venstre har hele tiden været imod, Dansk Folkeparti har været splittet, mens den konservative Daniel Irvold er for. Den nye spidskandidat for Det Konservative Folkeparti, Jesper Adler, vil nu have sat projektet på pause. Det ligner en god sag for blå blok.
Mikael Smed fik kamp til det hår, han ikke har ret meget af
Det er derimod ingen vindersag for Mikael Smed at bruge millioner på byggeri til politikere og embedsmænd. Heller ikke selv om han kalder det nye byggeri borgernes hus. Og heller ikke selvom det gamle rådhus er nedslidt og gammelt.
Rådhussagen var også en afgørende faktor for, at både Venstre og Dansk Folkeparti forlod forhandlingerne om årets budget.
På Mikael Smeds hjemmebane, Møn, kan planerne om en ferieby ved Hjelm Bugt give ham problemer. En investors planer om at bygge en ferieby i det naturskønne område med udsigt over bugten har udløst en intens lokal modstandskamp.
Det var tydeligt under folkemødet, hvor en debat om turisme og udviklingen på Møn fyldte et stort telt. Mikael Smed fik kamp til det hår, han ikke har ret meget af.
Erhvervssucces giver ballade
Borgerne ude på Ore, der ligger ude ved vandet i den vestlige del af Vordingborg by, kan måske også give Mikael Smed udfordringer.
De bor i første parket til en erhvervssucces ude på Masnedø. Den tidligere ret søvnige ø, der før var mest var kendt for sit store tomatgartneri, er blevet til et boom-område med byggeriet af den nye Storstrømsbro og etableringen og udbygningen af erhvervshavnen.
Det går godt, men måske går det lidt for godt.
Først var der planer om at sætte vindmøller op ud for havnen. Det fik beboerne på barrikaderne, og planerne blev skrottet. Nu vil havnen have mulighed for at udvide med flere høje bygninger. Det vil beboerne med havudsigten ikke finde sig i.
Stemmeslugere ved kommunalvalget 2017
- Mikael Smed (S) 4.071
- Micael Seiding Larsen (V) 3.425
- Else-Marie Langballe Sørensen (SF) 737.
På plussiden tæller et budgetforlig med Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti, der rummer et samlet løft på 120 millioner kroner til blandt andet dagtilbud, skoler, foreninger og udsatte børn og unge.
Zoomer vi ind på et enkelt område, er der 7,2 millioner kroner ekstra til dagtilbud og samtidig bliver børnehavealderen sat op fra to år ti måneder til tre år.
Og en pikant lille detalje fra budgetaftalen, der betyder, at flertallet har besluttet, at der hentes godt 21 millioner kroner i kassen, fordi det kommende rådhusbyggeri bliver dyrere. Daniel Irvold er med i aftalen, selvom den Jesper Adler mente, at planerne skulle sættes på pause.
Skolerne dumper
Der halter fortsat på flere skoler i Vordingborg Kommune.
Eleverne lærer for lidt, mener det statslige tilsyn. Især skolen i Mern stikker ud. Her har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet pålagt kommunen at udarbejde en handlingsplan.
Den lille skole med cirka 60 elever har været under tilsyn siden 2016.
Og så er der biogasanlægget nær Køng, som kan ses fra landevejen mellem Vordingborg og Næstved, der bliver bygget større dag for dag.
Hvem er i valgforbund med hinanden?
- Dansk Folkeparti og Fælleslisten
- Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Alternativet og Enhedslisten.
Det er selvom, at miljøgodkendelsen til anlægget først blev underkendt af Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Nu har kommunen og ejeren af anlægget rettet godkendelsen til, men naboerne til anlægget har endnu ikke opgivet deres kamp. De har sendt en ny klage over den nye miljøgodkendelse til klagenævnet.
Naboerne mener blandt andet, at skøn om kommende støj- og lugtgener fra anlægget er beregnet forkert, så de syner mindre end tilfældet bliver i virkeligheden.
Det kan gå hen at blive noget gylle for den ellers sejrssikre Mikael Smed.