Et af Vordingborg Kommunes mest omdiskuterede byggeprojekter blev i dag sat i gang. En begivenhed, der traditionen tro, blev markeret med første spadestik.
Spadestikket blev ført an af borgmester Mikael Smed (S), der sad ved joysticket under kyndig vejledning i en stor gravemaskine fra virksomheden Nedrivningsselskabet Falster.
- Det er point of no return, lød det efterfølgende fra en glad borgmester, der ellers er blevet kritiseret for, at det ville være bedre at renovere det gamle rådhus.
Det nuværende rådhus i Vordingborg er nedslidt og uddateret
Men nu er man i gang – og det er der grund til at glæde sig over, mener borgmesteren:
- Det har været en lang proces, og siden 2010 har man arbejdet på, hvad der skulle ske, fordi det nuværende rådhus i Vordingborg er nedslidt og uddateret.
Den nye bygning skal ikke kun være arbejdsplads for kommunens medarbejdere – det bliver også et samlingspunkt for byens borgere, foreninger samt byens bibliotek.
- Der bliver et mødecenter for byens borgere på den øverste etage, hvor man får mulighed for at holde møder om eftermiddagen og aftenen. Og der bliver en god samlingssal i stueetagen, som både skal bruges til byrådsmøder, men i høj grad også til at lokale foreninger med flere kan afholde arrangementer, siger Mikael Smed.
Ville standse byggeri
Planerne om et nyt rådhus har været genstand for megen diskussion – senest under den kommunale valgkamp, hvor Venstres Karina Fromberg proklamerede, at hun ville sætte alle sejl ind for at bremse byggeriet, hvis hun blev valgt til borgmester.
Udmeldingen kom i kølvandet på nyheden om, at det i forvejen 120 millioner kroner dyre byggeri blev fordyret med 21 millioner kroner som følgende af stigende priser på byggematerialer.
På dette tidspunkt var udbudsrunden dog afsluttet og kontrakten underskrevet, hvorfor løftet nærmere var valgflæsk end et realistisk løfte – og ambitionen fik da heller ikke rykket nævneværdigt ved magtbalancen i borgmesterkontoret.
Allerede længe inden budget-skredet i efteråret har der været store diskussioner i både byrådet og lokalbefolkningen om behovet for et nyt rådhus. Blandt andet i februar 2021 mødte borgere frem til demonstration og lagde sten med slagord for bevarelse af det gamle rådhus.
Utidssvarende bygning
Indeklimaet på det eksisterende rådhus har været årsag til flere påbud fra Arbejdstilsynet.
I det hele taget er rådhuset ifølge borgmester Mikael Smed (S) – og med ham et flertal af byrådsmedlemmerne – både utidssvarende og for dyrt at bekoste penge på at istandsætte.
- Det her er den bedste løsning. Dels fordi man har bygget den første del af et rådhus. For at man ikke skal have det adskilt, og man kan lave de synergieffekter, der skal være i forhold til betjening af både borgere og medarbejdere og politikere, er det en god idé at få samlet byggeriet, siger borgmesteren og tilføjer:
- Og så er det nuværende rådhus altså bygget hen over vinteren 1968-1969 på knap syv måneder, og det er bare nedslidt og det er et pavillonbyggeri.
Efter planen skal det nye rådhus stå færdigt i 2023.
Det var et flertal bestående af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Alternativet, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti, som stemte for planerne om et nyt rådhus, imens Venstre og Dansk Folkeparti hellere så det gamle rådhus sat i stand.