Det er december 2016. Niels Steen Madsen er på vej hjem fra en kunde i København. Så begynder det pludselig at klø over hele kroppen.
- Jeg har det her kløe nogle dage, og det bliver værre og værre. Og til sidst går jeg så til lægen. Det er lige før jul. Lægen tror i første omgang, at jeg måske har fået fnat, det kan jeg ikke helt forstå, men så vi går i gang med at smøre os ind i creme, fortæller Niels Steen Madsen. Han er 57 år, bor i Lundby og arbejder som IT-konsulent.
Jeg satte mig ved computeren for at tjekke, hvordan mit testamente og min livsforsikring så ud
Nok en galdesten
Niels Steen Madsen og hans kone skal holde jul hos deres datter i Odense. Men han får det dårligere og dårligere. Kløen på kroppen er voldsom, han har problemer med at spise, og han har hård mave.
- Min kone har altid sagt, at jeg skulle holde øje med, hvordan min afføring så ud. Men det har jeg aldrig gjort. Men lige præcis der, af en eller anden årsag, så gjorde jeg det. Og kunne så konstatere at min afføring var kridhvid, fortæller han.
Artiklen fortsætter under billedet
Niels Steen Madsen går i gang med at undersøge sagen på nettet og læser sig frem til, at han formentlig har en galdesten. Han opsøger så igen lægen, der bliver bekymret og vælger at tage en blodprøve. Derfra går det stærkt, og Niels Steen Madsen bliver undersøgt. Han har kræft.
- Det første, jeg gjorde, var en typisk mandeting. Jeg satte mig ved computeren, og tjekkede hvordan mit testamente og min livsforsikring så ud, det kørte oppe i hovedet på mig. At det her nok var sidste udkald. Det var en slags ”praktisk gris” reaktion. Jeg havde brug for at have kontrol over et eller andet, husker Niels Steen Madsen.
22 mænd dør af kræft hver dag
Hvert år mister flere mænd end kvinder livet til kræft. Kræft koster 22 danske mænd livet hver dag. Det skyldes blandt andet, at mænd ikke er gode nok til at komme afsted til lægen i tide.
Her i regionen viser de seneste tal fra 2017, at 1415 mænd mistede livet til en kræftsygdom her i regionen mod 1269 kvinder.
Det har fået Kræftens Bekæmpelse til at lancere en ny kampagne "Syv tegn på kræft", som skal få mænd, til at gå til lægen, hvis de oplever symptomer på kræft.
Niels Steen Madsen fik konstateret den yderst sjældne kræftform NEC, en tumor ved bugspytkirlen i bughulen. Han genkender fuldstændig billedet af mænd, der ikke går til lægen i tide:
- Jeg har selv været rigtig dårlig til at gå til læge. Det her med kløen, det slog jeg jo hen. Det var kun fordi det blev så slemt at jeg ikke kunne sove, at jeg kom af sted, fortæller han.
Artiklen fortsætter under billedet
I forbindelse med kampagnen har Kræftens Bekæmpelse stået for en undersøgelse, hvor over 2000 deltog. Den viser, at mange danske mænd ikke kender alle tegn på kræft: 58 pct. svarer, at de ikke forbinder synkebesvær med kræft. 56 pct. ved ikke, at vedvarende hoste kan være et tegn på kræft, og 46 pct. ved ikke, at ændringer i afføringen kan være et symptom på kræft.
Kom afsted i tide
Kræft udvikler sig over tid. Derfor så handler det virkelig om, at man når at komme afsted inden sygdommen når at udvikle sig og sprede sig, siger Janne Bigaard, der er overlæge i Kræftens Bekæmpelse
Niels Steen Madsen er et behandlingen i dag kræftfri.
- Jeg synes kampagnen er en rigtig god ide. Det gælder om at reagere på signalerne, ellers kan det være, at det er for sent, før de bliver opdaget. Men efter den her sygdom tager jeg det alvorligt, hver gang jeg mærker noget i min krop, som ikke er, som det skal være, og det fortsætter mere end et par dage
Mere end otte ud af ti kræftsygdomme opdages ifølge Kræftens Bekæmpelse på baggrund af disse syv symptomer:
De 7 tegn på kræft
- Vedvarende synkebesvær i mere end en måned
- Uforklarligt vægttab
- Langvarig hoste eller hæshed i mere end en måned
- Uforklarlig blødning
- Ændrede modermærker eller sår, der ikke vil hele
- Ændret afføringsmønster
- Knuder eller hævelser