Politikere dropper forsøg med frisk mad på plejecenter

Der vil ikke længere blive serveret hjemmelavet mad på Fanefjordcentret på Møn. Det ærgrer lokalrådet, der mener, at løbet var kørt på forhånd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et toårigt forsøg med at lave hjemmelavet mad på plejehjemmet Fanefjord i Askeby på Møn er slut, og alle de ældre får fra nytår leveret mad fra centralkøkkenet Vintersbølle ved Vordingborg.

Det ærgrer formanden for Vestmøns lokalråd, Jørn Laurits Svenstrup.

- Det er ærgerligt, for det var ellers lækker mad, som de ældre nød, og alle har været glade for. Men det har vist sig, at politikerne er helt ligeglade med, hvilken mad de ældre får, siger han.

quote De lagde slet ikke skjul på, at de syntes, det var lige meget med maden

Jørn Laurits Svenstrup, formand for Vestmøns lokalråd

Formålet med forsøget var at finde ud af, hvad det betød for de ældres madglæde, at maden blev lavet i plejehjemmets café frem for at blive leveret vakuumpakket fra centralkøkkenet.

Forud for forsøget havde Vestmøns Lokalråd fået flere klager fra beboerne over maden og fik derfor kommunen med på forsøget og til at ansætte en køkkenmedarbejder til at lave varm mad på stedet.

Et bevidst valg 

Men ifølge formand for Udvalget for Sundhed, Senior og Ældre i Vordingborg Kommune, Mette Høegh Christiansen (S), så har der været flere udfordringer i forsøget, og derfor bliver det ikke videreført. I hvert fald ikke i sin helhed.

Men den del, der handler om at skabe socialt samvær vil blive bibeholdt og er allerede udbredt til kommunens øvrige plejehjemscafeer, med undtagelse af Rosenvang og Solvang i Vordingborg, hvor det ikke er muligt at have cafe.

- Det er et valg, vi har taget, og alle politikere har på tværs af partiskel været enige. Og vi har besluttet at beholde noget af ordningen, nemlig den, der handler om, at cafeen, hvor maden bliver serveret, fortsat skal være et samlingspunkt for de ældre med plads til samvær og hygge. Ikke bare på Fanefjordscentret, men på alle vores plejehjem over hele kommunen, forklarer Mette Høegh Christiansen.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Poul Bloch Pedersen er glad for den hjemmelavede mad, fortalte han da TV2 ØST besøgte plejehjemmet Fanefjord i juni 2018. 
Poul Bloch Pedersen er glad for den hjemmelavede mad, fortalte han da TV2 ØST besøgte plejehjemmet Fanefjord i juni 2018. 

En af udfordringerne ved at lave maden lokalt er, at der er mange hensyn at tage til hver enkelt ældre.

I dag får 20 ud af de 60 beboere på Fanefjordscentret særlig diætkost, enten fordi de er småtspisende, eller fordi de har tygge- og synkebesvær. Den mad kan man ikke lave lokalt, den skal bestilles fra centralkøkkenet. Derudover har det været svært at drive cafeen og madproduktionen indenfor de afsatte forsøgsmidler. 

Vil forebygge ensomhed

Samtidig har det ifølge Mette Høegh Christiansen vist sig, at det især er det sociale samvær i cafeen og ikke så meget maden, der betyder noget for den enkelte ældre. I en brugerundersøgelse fra foråret 2019, der undersøgte tilfredsheden i fire af kommunens cafeer, var der stor tilfredshed med samværet i cafeerne, og undersøgelsen viste ikke, at maden på Fanefjord blev rost højere, end i de tre andre cafeer, hvor maden kom fra centralkøkkenet. 

- Det kom frem i en brugerundersøgelse, at det er samværet, der er vigtigt. Derfor har vores prioritet været at udbrede den del af forsøget, så alle vores plejehjemscafeer holder nu åbent ved spisetid om aftenen, så der er mulighed for at bruge caféerne som samlingspunkt for måltidet, det er en god måde at forebygge ensomhed på og skabe fælleskab, forklarer Mette Høegh Christiansen.

En anden udfordring har været regler omkring madlavningen. En del af forsøget gik ud på at skærpe de ældres appetit ved at lade duften af frisklavet mad fylde cafeen på Fanefjord.

Men beboerne har ikke kunnet dufte maden med undtagelse af, når den blev serveret, fordi der er regler omkring udsugning i køkkenerne.

Forud for beslutningen om at droppe den lokale madlavning på Fanefjord har der været nedsat en styregruppe, hvor også lokalrådet var repræsenteret. I styregruppen sad også en beboerrepræsentant, som ikke har ønsket at tale med TV2 ØST.  

Tilbage sidder lokalrådsformanden og ærgrer sig over processen.

- Vi forsøgte at være på forkant op mod, at den her beslutning skulle tages. Men vi kunne ret hurtigt mærke, at de ikke ville bruge penge på at lave mad på Fanefjordscentret. De lagde slet ikke skjul på, at de syntes, det var lige meget med maden, og at det kun var det sociale, de gik efter, siger Jørn Laurits Svenstrup.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Tanken bag forsøgsprojektet på Fanefjordscentret var at duften af frisk, hjemmelavet mad som nystegte frikadeller skulle give de ældre mere appetit. 
Tanken bag forsøgsprojektet på Fanefjordscentret var at duften af frisk, hjemmelavet mad som nystegte frikadeller skulle give de ældre mere appetit. 

Lokalrådet vil nu invitere sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke ned til Møn for at holde et møde om sagen.

- Det her harmonerer jo ikke med den ældrepolitik, som regeringen gerne vil have. Jeg kan ikke forstå, at kommunen ikke forsøger at få del i nogle af de puljer, man kan søge. Det er jo et spørgsmål om vilje. Men politikerne har fra startet signaleret, at det her med at lave mad lokalt, det ville de ikke, så der er blevet spændt ben helt fra starten, erklærer Jørn Laurits Svenstrup


Nyhedsoverblik