Janni Hansen har altid været alene med sønnen Luca, der i dag er fem år.
- Jeg valgte at få et barn alene med en donor, og det viste sig, at det var vanvittigt hårdt at stå med det hele selv. Jeg troede, at jeg vidste, hvordan det var at blive mor. Det gjorde jeg ikke, fortæller hun.
Det har betydet alt
Hun blev hurtigt klar over, at hun var nødt til at række ud efter hjælp.
- Han sov dårligt, og jeg fik ikke min søvn, så jeg mistede overskuddet. Jeg forsøgte at få en hverdag til at køre så godt som muligt, jeg skulle have mit arbejde til at køre, og jeg følte ikke, at jeg slog til, fortæller Janni Hansen.
Ikke god til at bede om hjælp
Efter råd fra en veninde fik Janni Hansen forbindelse til organisationen HOME-START Familiekontakt, som blandt andet har afdelinger i Nordvestsjælland, Ringsted, Faxe, Næstved, på Lolland og i Vordingborg, hvor hun bor.
- Det var grænseoverskridende, for jeg er ikke god til at bede om hjælp, men da jeg først fik gjort det, fik jeg en ro inden i mig selv, fortæller hun.
Det første, der skete, var, at HOME-START Familiekontakt i Vordingborg kom på besøg hjemme hos Janni Hansen.
- Der er ikke nogen særlige krav, når man kontakter os.
- Vi kommer på besøg for at tage en samtale om, hvad familien har brug for, og spørger ind til, hvad de selv peger på som særligt presset, fortæller Susan Weitemeyer, der er lokalkoordinator i HOME-START Familiekontakt i Vordingborg.
Efter besøget bliver man matchet med en såkaldt familieven.
I Janni Hansens tilfælde hedder familievennen Kirsten Bloch. Hun bor i Vordingborg og er gået på pension, og hun havde meldt sig som frivillig.
- Jeg gik i en periode og overvejede at blive frivillig og bruge mine kompetencer. Jeg har arbejdet med mennesker altid og ville gerne gøre en forskel. I Sydsjællands Tidende så jeg så et opslag fra HOME-START Familiekontakt, der søgte frivillige, og så meldte jeg mig straks, fortæller Kirsten Bloch.
Janni Hansen er langt fra den eneste, der oplever, at det er svært at få familielivet til at hænge sammen. Det viser flere undersøgelser fra de frivillige organisationer, som netop hjælper pressede familier, der mangler netværk og oplever ensomhed.
- Vi ser en stigning, og vi kan se, at der blandt andet er noget omkring dét, at vi lever i en digital tidsalder. Det giver nogle muligheder for både børn og forældre, men det giver også nogle udfordringer, fortæller Susan Weitemeyer og uddyber:
- Det giver spørgsmål om, hvordan man kan være en god familie, og hvordan balancen skal være i forhold til for eksempel skærmtid, og om det pres familierne oplever, når andres familieliv ser fantastisk ud, og man selv synes, at ens hverdagsliv kun indeholder leverpostej og størknet havregrød, siger hun.
Samtidig oplever HOME-START Familiekontakt, at flere og flere familier har børn med særlige behov.
- Det er vores indtryk, at diagnoser fylder mere og mere, her ser vi også en absolut stigning i antallet af henvendelser, fortæller Susan Weitemeyer.
Brugte naturen
Aftalen mellem Janni Hansen og Kirsten Bloch blev, at Kirsten skulle passe Luca to timer om ugen og give ham nogle udendørs oplevelser.
- Vi tog blandt andet til stranden og til legepladsen. Kernen var, at vi brugte naturen, fortæller Kirsten Bloch.
Hvad er HOME-START Familiekontakt?
Tilbyder støtte, omsorg og praktisk hjælp til småbørnsfamilier
En frivillig social indsats, der arbejder for at flere børn får en god start på livet
Støtten foregår hovedsagelig hjemme hos familien og skal forebygge kriser
Den danske afdeling af nonprofitorganisationen Home-Start blev dannet i 2005.
Den internationale organisation Home-Start Worldwide findes i 22 lande.
I Danmark er der 15 lokale afdelinger, her i vores område er der afdelinger i Nordvestsjælland, Ringsted, Faxe, Næstved, Vordingborg og på Lolland.
Det gjorde en kæmpe forskel for Janni Hansen.
- Det har betydet alt.
- Der var god kemi fra starten. Da jeg så, hvordan Kirsten og Luca smeltede sammen fra dag et, blev jeg bekræftet i, at det var det helt rigtige. Kirsten har været en støtte og en fortrolig, fortæller Janni Hansen
Opstår en tillidsfuld relation
Netop dét, at de frivillige er tætte med de borgere, som har brug for hjælp, har en betydning for, at familierne tager imod tilbuddene.
Det fortæller Helle Hygum Espersen, der er chefanalytiker i Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE. Hun har stået for flere undersøgelser af frivillighed.
- Borgerne behøver ikke at være bekymrede for, at de bliver vurderet. Det, man tit ser, for eksempel på familieområdet, er, at sårbare familier kan være lidt bekymrede for at være ærlige, fordi de også samtidig bliver vurderet på deres forældreevne. Mens, hvis man er hos de frivillige sociale organisationer, så er man mere jævnbyrdige, og der opstår en anden form for tillidsfuld relation, fortæller hun.
Det er svært at måle, hvor stor værdi det frivillige sociale arbejde har for samfundet, så der findes ikke tal for det, men det er Helle Hygum Espersens vurdering, at det har stor betydning.
- Det her med at være netværk og kunne støtte op omkring hinanden i gensidige relationer, det er meget, meget vigtigt for mennesker. Der er slet ikke tvivl om, at det gør en kæmpe forskel. Det som Homestart gør i det her tilfælde det er, at de organiserer den her støtte, og det her netværk og det her nærvær omkring mennesker, som har svært ved at have det af sig selv i deres hverdag, siger hun.
Alle skal føle sig trygge
De officielle forløb i HOME-START Familiekontakt varer det stykke tid, som den enkelte har behov for.
- Vi har ikke en masse skemaer og regler. Vi vurderer løbende, og vi har familier, der modtager støtte i over et år. Vi laver ikke nogen afslutning, før alle føler sig trygge ved det, siger Susan Weitemeyer.
For Janni og Kirsten er det officielle forløb via Homestart Familiekontakt nu afsluttet. Men de har ikke tænkt sig at give slip på hinanden.
- Jeg kan ikke undvære vores venskab. Jeg kan ikke undvære den lille dreng, som også er flettet ind i min familie nu, fortæller Kirsten Bloch, og Janni Hansen er helt enig i, at relationen vil bestå:
- Jeg kan ikke undvære hende, hun er en del af familien. Jeg er glad for, at hun gerne stadig vil være en del af vores familie. Det varmer, siger hun.