Regning gjort op - teltlejr kostede 26 millioner kroner og blev aldrig brugt

Regningen for at opbygge en modtagelejr i Vordingborg endte på 26,1 millioner kroner. Den kom aldrig i brug.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

26,1 millioner kroner.

Det endte med at blive prisen for at etablere, vedligeholde og nedtage teltlejren i Vordingborg – en lejr, der aldrig blev taget i brug.

Det viser en gennemgang af regningerne for teltlejren, som Rigspolitiet har lavet for TV2 ØST.

Teltlejren i Vordingborg Kaserne blev bygget i 2015 som modtagecenter, efter store grupper flygtninge og migranter tidligere på året var strømmet op igennem Europa og også var gået i grupper på de danske motorveje.

quote Jeg synes, at det er nogle rigtigt ærgerlige penge at bruge i forhold til en fuldstændigt unødvendig etablering af en teltlejr

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune

Lejren i Vordingborg var en af tre lejre, der i al hast blev sat op rundt omkring i landet, og som skulle fungere som opsamlingssted og "sorteringsanstalt" for flygtninge og migranter i op til 72 timer, før de kunne anbringes andre steder i Danmark.

Alt i alt skulle teltlejren have plads til 1600 migranter og 400 flygtninge. De øvrige modtagecentre lå i Søgårdlejren ved Aabenraa i Sønderjylland og i Valby ved København. Centrene kom aldrig i brug – men samlet set kom de alligevel til at koste de offentlige myndigheder mere end 65 millioner kroner.

Kan ikke genbruges

Mens teltene i eksempelvis Søgårdlejren er blevet pakket sammen for at kunne genbruges, blev teltene fra lejren i Vordingborg i september revet fra hinanden, sorteret i forskellige containere og derefter kørt til genbrug.

- Teltene kan ikke mere. De skal bare ud, sagde Jørn West fra West Presenning i Ringsted, der de seneste år har vedligeholdt teltene, og som stod for at pille dem ned.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så det ud, da teltlejren i Vordingborg blev pillet ned.
Sådan så det ud, da teltlejren i Vordingborg blev pillet ned. Foto: Anders Garde

Mange penge til drift

Teltlejren blev etableret i 2015, efter regeringen på et pressemøde med daværende justitsminister Søren Pind (V) præsenterede en række foranstaltninger i tilfælde af, at der igen skulle komme flygtningestrømme op gennem i Europa.

Det skete dog aldrig, og teltlejren i Vordingborg blev aldrig taget i brug. Særligt de to første år blev der dog brugt mange penge på driften af pladsen, hvor blandt andet teltene blev opvarmet af hensyn til inventaret.

quote Jeg synes, at det er nogle rigtig ærgerlige penge at bruge i forhold til en fuldstændigt unødvendig etablering af en teltlejr

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune

Mens der blev brugt 1,4 millioner kroner på teltlejren i 2015, så blev der brugt hele 11,1 millioner kroner i 2016. Siden har lejren kostet lidt over tre millioner kroner om året frem til 2020, hvor slutregningen for lejren inklusiv nedtagning løber op i 3,5 millioner kroner.

Burde være standset

I Vordingborg står borgmester Mikael Smed (S) tilbage, og ryster med egne ord på hovedet over forløbet med teltlejren på Vordingborg Kaserne.

- Jeg synes, at det er nogle rigtig ærgerlige penge at bruge i forhold til en fuldstændigt unødvendig etablering af en teltlejr. De her 26,1 millioner kroner er i hvert fald i Vordingborg Kommunes budget rigtig, rigtig mange penge. Var de brugt på velfærd, så havde man i hvert fald fået noget ud af dem, siger han til TV2 ØST.

Borgmesteren har flere gange kritiseret lejren, lige fra kommunens folkevalgte første gang hørte om den i pressen.

- At etablere lejren var en hastebeslutning, der blev truffet uden at se på, hvad behovet egentlig var. Man undersøgte heller ikke, om der allerede var egnede faciliteter til sådan en modtagelejr rundt omkring i landet, siger Mikael Smed.

Læs også
Teltlejr til flygtninge kostede millioner - nu pilles den ned og smides væk 
Læs også
Teltlejr til flygtninge kostede millioner - nu pilles den ned og smides væk 

Borgmesteren mener, at lejren i Vordingborg for flere år siden burde være blevet lukket.

- Christiansborgpolitikerne burde have lukket lejren, da de kunne se, at den var unødvendig, og ikke ville komme i brug. I stedet for at vente i flere år, så burde de med det samme have lukket pengestrømmen og brugt midlerne på noget andet. Det kan godt være at 26,1 millioner kroner ikke er meget i et statsligt budget – men det ER bare mange penge, specielt set fra os i kommunerne, siger han

Kan genopføres på syv dage

Det er officielt den Nationale Operative Stab (NOST), der står bag teltlejren i Vordingborg, der er blevet drevet og betalt af Rigspolitiet.

Lejren skal dog kunne opføres igen på syv døgn, hvis det viser sig nødvendigt.

Det er ligeledes NOST der skal beslutte, om der er brug for faciliteterne igen. 


Nyhedsoverblik