Skoletrætte unge finder lykken på markerne

Selvtilliden har fået et nøk opad for to unge, efter de har skiftet skolebøgerne ud med mejetærskere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er andet her i livet end tykke bøger og tekstanalyser.

Det mener 17-årige Silas Petersen, der har sat en god kurs for sin livsbane, men ad en anden vej end de fleste af hans jævnaldrende.

Han har nemlig valgt gymnasiefester fra til fordel for jord under neglene. 

- Han kom kørende på sin knallert og bankede på hos mig og spurgte, om jeg ikke kunne bruge ham. Og jo, det kunne jeg da godt, fortæller Claus Vinther-Nielsen, der driver landbrug ved Svensmarke på Møn. 

Det er godt et år siden, at Silas Petersen startede knallerten op hjemme i landsbyen Tøvelde for at køre de to kilometer op til Claus Vinther-Nielsens gård. Den unge mand var slet ikke i tvivl om, at han ville lade skolebøgerne ligge efter folkeskolen. 

- Jeg var ikke specielt god til det boglige. Jeg var heller ikke lige den type, der havde lyst til at lave en boganalyse eller gennemgå en avisartikel i dansktimerne. Det sagde mig ikke rigtigt noget, forklarer Silas Petersen. 

Selvom han kun er 17 år, har Silas Petersen godt styr på den store mejetærsker.
Selvom han kun er 17 år, har Silas Petersen godt styr på den store mejetærsker. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Den manglende interesse for bøgerne skyldes blandt andet, at han er ordblind. Det var med til at forværre hans skoletræthed. I folkeskolen havde han svært ved at møde klokken otte om morgenen, men på gården har han ingen problemer med at stille i stalden klokken fem.

 - For jeg ved, at jeg skal ud at lave noget, jeg gerne vil lave. Her kommer jeg ud og laver noget sjovt og spændende. Jeg er lykkelig og glad, siger Silas Petersen. 

Fra førerhuset på mejetærskeren er han i fuld gang med at få høsten i hus. Helt opgivet skolen har Silas Petersen imidlertid ikke, for han er samtidig ved at uddanne sig til landmand på Dalum Landbrugsskole ved Odense, hvor han netop har afsluttet sit andet skoleforløb.

Læs også
Antallet af unge landmænd halveret - det vil højskole nu rette op på
Læs også
Antallet af unge landmænd halveret - det vil højskole nu rette op på

I en anden mejetærsker på Claus Vinther-Nielsens marker er Sofie Johansen også i gang med at få høsten i hus. Det er ikke første gang, hun mejer marker. Hun fik nemlig et fritidsjob hos Claus Vinther-Nielsen allerede som 13-årig. 

- Dengang syntes jeg, at det var et meget stort tabu at arbejde i landbruget som pige. Det var der ingen andre piger i min klasse, der gjorde. 

Folkeskolen var ikke det store hit for Sofie Johansen, men hun nyder at lære nyt på markerne på Møn.
Folkeskolen var ikke det store hit for Sofie Johansen, men hun nyder at lære nyt på markerne på Møn. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Sofie Johansen var, ligesom Silas Petersen, ikke glad for at gå i skole. Hendes skoletræthed bundede i høreproblemer, som gjorde det vanskeligt at følge med i timerne. 

Da hun havde afsluttet 10. klasse sidste sommer, kom hun i landbrugslære hos Claus Vinther-Nielsen. Det er en beslutning, hun ikke har fortrudt. 

- Når jeg lærer noget her, så kan jeg huske det, for det interesserer mig. I skolen interesserede det mig overhovedet ikke at lære, fortæller Sofie Johansen.

Ser sig selv i dem 

At Claus Vinther-Nielsen har taget de to unge skoletrætte mennesker under sine vinger er intet tilfælde. Han kan genkende sig selv i dem.

- Jeg var heller ikke verdens bedste, da jeg gik i skole. De ti år, jeg gik i skole, var nok de ti længste år af mit liv, griner han. 

For Silas Petersen har håndens arbejde i landbruget vist ham, at verden stadig kan ligge åben, selvom bøgerne ikke gør det. 

- Det har vist mig, at man ikke behøver at have gået på gymnasiet for at komme videre i livet, slår han fast. 


Nyhedsoverblik