- Jeg melder mig ud af Dansk Folkeparti, som jeg har været medlem af i 27 år. Der er mange årsager til min beslutning.
Sådan lyder det fra tidligere næstformand Søren Espersen lørdag morgen på Twitter.
- Jeg siger tak for godt kammeratskab med rigtigt mange DF'ere, som jeg har mødt gennem årene - og ønsker dem alt godt.
Politikeren, der er valgt i Sjællands Storkreds, fortæller, at udmeldelsen er en beslutning, der længe har været undervejs.
Sent fredag aften var han i dialog med Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), som man skal, når man ønsker at være løsgænger, men ønsker at beholde sine udvalgsposter.
- Det har jeg tænkt over en måned eller to. Længe nok undervejs til at kunne sige, ”at det her, det går ikke mere”. Der er utrolig dårlig stemning. Jeg har ikke lyst til at være en del af det. Jeg har ikke lyst til at komme på arbejde mere, hvilket jeg altid har haft, og det vil jeg have igen, siger han til TV2 ØST.
Jeg har ikke lyst til at komme på arbejde mere, hvilket jeg altid har haft, og det vil jeg have igen
Lørdag morgen tog den tidligere DF’er så tyren ved hornene og sendte en mail til formand Morten Messerschmidt med sin endelige afsked.
- Jeg har det underligt og er trist over, at det er sket, men også en fornemmelse af frihed, jeg har i forhold til Dansk Folkeparti.
- Jeg føler en kæmpe frihed over at være ude
Allerede fredag i sidste uge meddelte Søren Espersen, at han overvejede sin fremtid i Dansk Folkeparti. Den udmelding kom samme dag, som tidligere formand Kristian Thulesen Dahl meldte ud, at han ikke genopstiller for Dansk Folkeparti ved næste valg.
- Jeg har hele tiden gået frem og tilbage og tænkt ”skal man, skal man ikke?” Jeg ville heller ikke foretage mig noget, der skulle blive specielt problematisk for DF. Jeg har ikke nogen anledning til at føre hævntogt. Det vil jeg ikke. Af samme grund er jeg utrolig opsat på at være den, der ikke smækker med døren.
Det har taget flere måneder for Søren Espersen at nå frem til den erkendelse, at han ikke længere skulle være en del af partiet.
- Jeg har passet mit arbejde på borgen i de udvalg, jeg har. Det er klart. Jeg har gjort alt det daglige på normalvis. Men det er hele staben, alle MF’erne, hvor man kan mærke vibrationerne. Og jeg er meget følsom over for sådan noget, netop fordi jeg ikke synes, man bør bruge meget af sit liv på sådan noget, men hellere noget man er glad for, siger han.
- Det er den primære følelse, efter jeg er gået: Jeg føler en kæmpe frihed over at være ude af Dansk Folkeparti.
Ønsker ikke at smække med døren
Søren Espersen forklarer, at hans sidste tid i Dansk Folkeparti har været afventende.
- Hvor man har gjort sin pligt, og gjort det man skulle. Jeg har spillet til morgensang i gruppen, som jeg altid har gjort. Samtidig har jeg forsøgt at være en del af noget, som var igennem en forandring, siger han.
- Når partier strides internt, hvad enten det er DF, Konservative eller SF, så er det altid på det personlige plan. Det er aldrig politikken. Det er altid personfikseret. Der kan sommetider være had mellem partifæller, og der kom et tidspunkt, hvor det vil jeg ikke mere.
Der kan sommetider være had mellem partifæller, og der kom et tidspunkt, hvor det vil jeg ikke mere
Vil du komme med nogle konkrete eksempler på, hvad det har været?
- Nej, for jeg synes, det bliver mudderkastning. Det vil jeg ikke lægge op til. Jeg vil ikke lægge op til at sige noget, som de svarer på, og som jeg så skal svare på igen. Det vil jeg simpelthen ikke.
Nægter at der er indgået en sammensvoret aftale
Peter Skaarup og Jens Henrik Thulesen Dahl har begge meldt sig ud af Dansk Folkeparti fredag i denne uge. Er det noget I har timet, at I alle tre skulle gå på samme tid?
- Nej, det er det ikke. Jeg talte med Jens Henrik Thulesen Dahl fredag for at få at vide, hvilke praktiske ting man gør for at forlade et parti og blive løsgænger. Der er en hel procedure, som han kender som gruppeformand, siger Søren Espersen.
- Men det her med, at det skulle være koreograferet for at skade DF mest muligt, det er ikke sandt. Jeg har aldrig nogensinde hørt om det eller været en del af det, hvis det skulle være sandt. Jeg tror, det er en dårlig måde at agere på ved at hævde noget, jeg notorisk ved, ikke passer.
Er endnu ikke færdig med Christiansborg
Om Espersen også kigger mod Støjbergs nye parti, eller hvad fremtiden ellers byder på, kan Søren Espersen endnu ikke udtale sig om, siger han:
- Det ved jeg ikke. Nu har vi heldigvis ikke møder i salen i juni. Jeg skal ind til nogle nævnsmøder i juni hist og her, men jeg skal ikke være der fast, så det giver mig god mulighed for at tænke tingene igennem. Hvad kræver det af mig at være løsgænger? Vil jeg være den del af en ny partidannelse?
Men du er ikke færdig med Christiansborg?
- Nej, jeg er kun lige begyndt. Jeg har kun været der i 26-27 år, så jeg er langtfra færdig.
Peter Skaarup og Jens Henrik Thulesen Dahl har meddelt, at de nu stiller sig til rådighed for Inger Støjbergs demokrati Danmarksdemokraterne.
Kunne det også være interessant for dig?
- Det ved jeg ikke. Der er ikke nogen, der kender partiet, og hvad det vil udvikle sig til. Jeg kender Inger Støjberg, som en der har en vældig masse fornuftige standpunkter, som jeg i øvrigt godt kan lide. Men jeg vil lade hende træffe sine beslutninger og gøre det i det tempo, som hun ønsker. Så det vil jeg ikke gå ind i.
Lørdag har også Dennis Flydtkjær, som har været medlem af Dansk Folkeparti i 22 år, meddelt, at han forlader partiet.
På kort tid er Dansk Folkepartis folketingsgruppe blevet mere end halveret. Efter at Morten Messerschmidt overtog posten som formand i januar, forlod ti ud af 16 folketingsmedlemmer partiet.
Tilbage består gruppen nu af seks medlemmer: Mette Hjermind Dencker, Morten Messerschmidt, Pia Kjærsgaard, Alex Ahrendtsen, René Christensen og Kristian Thulesen Dahl.