Som barn blev Helene tvangsflyttet fra Grønland til Danmark – i dag gav statsministeren en personlig undskyldning

Helene Thiesen fra Stensved er født i Nuuk. I 1951 blev hun tvangsflyttet til Danmark som en del af et eksperiment. I dag undskyldte statsministeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hun har ventet meget længe på dagen i dag. Dagen, hvor Helene Thiesen fik den undskyldning, hun så længe har ventet på at få. En undskyldning for noget, som skete for mere end 70 år siden, dengang Helene Thiesen var barn i Grønland, og som i dag kan være svær at forstå, hvordan kunne ske.

Sammen med 21 andre børn blev Helene Thiesen i 1951 tvangsflyttet fra Grønland til Danmark. Det var et af datidens forsøg på at "modernisere" Grønland – som af statsminister Mette Frederiksen (S) i dag blev betegnet som både "hjerteløst" og "umenneskeligt".

For godt et år siden offentliggjorde regeringen og det grønlandske landsstyre en historisk udredning om de 22 børns skæbne.

quote Jeres fortællinger har berørt os dybt, og derfor siger Danmark i dag det eneste ord, der er det rigtige at sige. Undskyld!

Mette Frederiksen (S), statsminister

I den forbindelse fik Helene Thiesen – på grund af coronapandemien – overbragt en undskyldning per brev fra statsministeren. I dag var det så tid til, at Helene Thiesen og seks andre af de nulevende grønlandske børn fik en undskyldning fra Danmark overbragt af statsministeren personligt:

- Det betyder alt, at man kan få en undskyldning og så fra statsministeren. Så hård som vores historie har været, fortæller Helene Thiesen til TV2 ØST.

For Helene Thiesen er der tale om en længe ventet anerkendelse, efter at sagen om tvangsflytningerne af grønlandske børn kom til offentlighedens kendskab for mere end 24 år siden.

- Det var virkelig stort at få den på skrift og få den bragt med chauffør hjem til en selv. Og så i dag, hvor man får den – efter corona er det endelig tid til at en rigtig undskyldning – face-to-face, så det er rigtig rigtig stort, siger hun.

Dagens højtidelighed blev afholdt i Nationalmuseet.
Dagens højtidelighed blev afholdt i Nationalmuseet. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Undskyld for det, der ikke blev gjort

Undskyldningen fra Danmark til Helene Thiesen og de øvrige grønlændere blev givet i dag ved en højtidelighed på Nationalmuseet, hvor statsministeren i en tale til de seks nulevende grønlandske børn udtrykte sin medfølelse:

- Jeres fortællinger har berørt os dybt, og derfor siger Danmark i dag det eneste ord, der er det rigtige at sige. Undskyld!

- Undskyld for det, der blev gjort. Men ved I hvad; en næsten endnu større undskyld for det, der ikke blev gjort for jer, lød det fra statsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen (S) udtrykte i en tale medfølelse og sagde undskyld på vegne af Danmark til de grønlændere og pårørende, som blev ofre for et fejlslagent eksperiment.
Statsminister Mette Frederiksen (S) udtrykte i en tale medfølelse og sagde undskyld på vegne af Danmark til de grønlændere og pårørende, som blev ofre for et fejlslagent eksperiment. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

For Helene Thiesen var det et stort øjeblik, fortalte hun efterfølgende til TV2 ØST:

- Det var meget mere rørende, end jeg havde troet. Det gik virkelig lige ind i hjertet og så på den måde. Det var en så stor og flot højtidelighed. Det var helt utroligt, at det kom til, at det blev en ordentlig undskyldning på den måde, siger hun og tilføjer:

- Jeg er spændt og glad, og frydefuld.

Skulle spille en nøglerolle

Sagen om tvangsflytningen af 22 grønlandske børn tager sit udgangspunkt i år 1951.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Børnene blev taget fra Grønland og ført til Danmark som et led i et eksperiment, hvor børnene blandt andet skulle lære dansk, og på sigt skulle børnene blive en elite, der skulle spille en nøglerolle i den forandring af Grønland, som man i Danmark havde planer om.

Eksperimentet ændrede undervejs form og mål flere gange. Men det var planen, at børnene skulle hjem efter et ophold i Danmark. Men seks af dem endte med at blive bortadopteret til familier i Danmark uden deres familiers viden eller samtykke.

- En af fædrene havde ringet til Red Barnet for at spørge, hvordan hans søn havde det. Her svarede Red Barnet i et telegram, at hans søn havde det godt, velvidende at de lige havde adopteret ham bort. Det er så groft, har Helene Thiesen tidligere fortalt til TV2 ØST.

Læs også
Grønlandske Helene blev tvangsflyttet til Danmark som barn - nu får hun en undskyldning
Læs også
Grønlandske Helene blev tvangsflyttet til Danmark som barn - nu får hun en undskyldning

De resterende børn, der kom hjem til Grønland, blev ikke sendt hjem til deres familier.

De blev derimod placeret på et børnehjem, hvor de skulle tale dansk. De fik ingen forbindelse til deres familie og kunne ikke tale grønlandsk. Helene Thiesen var en dem, og i mere end halvandet år hørte hun ikke fra sin mor.

En gave til statsministeren

Langt de fleste i både Danmark og Grønland var uvidende om eksperimentet og dets konsekvenser frem til 1998, hvor Trine Bryld skrev bogen "I den bedste mening".

- Her eksploderede det hele, og sandheden kom frem om, at vi 22 børn havde været med i et eksperiment, fortalte Helene Thiesen for godt et år siden til TV2 ØST.

Eksperimentet, der skulle danne bro for integration, skabte i stedet kløfter og endte fejlslagent, hvor børn betalte prisen.

Red Barnet har tidligere erkendt fejlen, som de har undskyldt.

Helene Thiesen har også selv skrevet om sine oplevelser i bogen "For flid og god opførsel", der er en biografisk beretning om det sociale eksperiment - i øvrigt en bog, som også statsministeren i dag fik et eksemplar af.

Helene Thiesen havde i dag et eksemplar af sin bog om sine oplevelser som eksperiment-barn med til statsminister Mette Frederiksen.
Helene Thiesen havde i dag et eksemplar af sin bog om sine oplevelser som eksperiment-barn med til statsminister Mette Frederiksen. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

I februar 2022 valgte den danske stat at indgå forlig med de nulevende grønlandske eksperimentbørn. De modtog hver 250.000 kroner.


Nyhedsoverblik