På det sydøstlige Møn er oversvømmelserne gået hårdt ud over et sommerhusområde ved Oddermose Strand.
Vi fik ikke noget hjælp
Natten til lørdag kom der et brud på diget og dermed store mængder vand i en nærliggende mose. Samtidig pressede vinden vandet ind over det lavtliggende område.
Mens vandmasserne oversvømmede sommerhusene, følte beboerne sig ladt i stikken af beredskabet, som var travlt optaget andre steder.
- Vi har stået med det alene. Vi har ikke fået hjælp endnu, siger Bo Schmidt, der er formand for grundejerforeningen.
Derfor måtte han fredag nat fra sin båd selv redde to af sommerhusejerne og deres hund.
For mens de var i gang med at redde deres ejendele, kunne de pludselig ikke længere bunde.
- Jeg bad dem ringe 1-1-2 og fik min båd i vandet fra min egen grund og sejlede derover i kraftig vind og mørke, siger han og tilføjer:
- Jeg kunne nå tagrenden fra min båd.
Blev fragtet til sygehuset
Både sommerhusejerne og hunden har det efter omsætningerne godt. Parret blev tilset på sygehuset og efterfølgende udskrevet.
Men lørdag eftermiddag står vandet stadigvæk så højt, at Bo Schmidt fortsat kan sejle rundt blandt nogle af sommerhusene.
Imens står 12 huse under vand. Der er heller ikke strøm i området, ligesom kloaksystemet er sat ud af drift.
Nu skal diget genetableres og vandet pumpes væk. Først når området atter er tørt, kan elektriciteten og kloaksystemet komme til at fungere.
Situationen på det tidspunkt i går var mildest talt kaotisk
- Vi står med et kæmpe oprydningsarbejde. Ikke kun for den enkelte sommerhusejer - men også som forening. Fordi digerne er bare væk. Vi ved ikke, hvordan vi skal finansiere at lave nye diger, siger Bo Schmidt og fortsætter:
- Vi fik ikke noget hjælp under situationen, og jeg ved ikke, hvilken hjælp, vi får bagefter.
Det er der dog ifølge Henrik Nilsson, beredskabschef ved Midt- og Sydsjællands Brand & Redning, en forklaring på.
- Situationen på det tidspunkt i går var mildest talt kaotisk. Faxe Ladeplads var hårdt ramt, og overvejelserne gik på, om området skulle evakuere.
- Samtidig havde vi en situation i Præstø ved Tubæk Å, hvor vi travlt beskæftiget. Desuden havde vi travlt ude ved Ulvshale Stand, hvor diget risikerede at briste. Vi var også i Borre, hvor diget kunne kollapse.
- Vi skulle samtidig oprette evakueringscenter i Mønshallerne, og derfor havde vi og vores samarbejdspartnere, herunder politiet, ikke ressourcer til at forholde os til mere, og et mindre sommerhus kom længere nede at prioriteringslisten, siger Henrik Nilsson og tilføjer:
- Der var flere områder, vi ikke have ressourcer til at forhold os til.
Sommerhusejeren Mikael Nielsen blev også hårdt ramt af de massive vandmasser.
- Det er virkelig ærgerligt. Vi blev færdige i sommer med alt det indvendige og udvendige - så vi har kun haft sommerhuset rigtigt i fem-seks måneder, siger han og tilføjer:
- Jeg er ødelagt indvendigt, det indrømmer jeg gerne. Men ud af til støtter jeg familien og prøver at se på det på en positiv måde.
146 blev evakueret få kilometer derfra
Mens beboerformanden selv måtte evakuere ved Oddemose Strand, var der cirka 10 kilometer derfra stort fokus på diget ved Ulvshale på det nordlige Møn, hvor beredskabet var til stede.
Der kæmpede diget en brag kamp mod naturens kræfter.
- Vi var, og jeg var, stensikker på, at diget ikke ville holde, siger Knud Erik Døssing, indsatsleder ved Midt- og Sydsjællands Brand og Redning.
For en sikkerheds skyld blev 146 borgere sent fredag aften evakueret fra Ulvshale Møn til Mønshallen, hvor knap 100 personer overnattede.
Inger Ankerstjerne og Karin Borup Aagaard har sommerhus i området. De slog sig sammen og overnattede hos nogle venner.
Men det var ikke uden angst og tåre, da de lukkede døren og forlod området.
- Jeg har været bange for, at vi ville finde et hus, der stod under vand, og at diget var brudt. Det har været tankerne hele natten, siger Inger Ankerstjerne.
- Det værste var at skulle forlade sit hjem. Man skulle pakke det ned og forberede sig på måske at komme hjem til kaos, siger Karin Borup Aagaard.
Selvom diget har taget stor skade, så vandt det over naturen på et hængende hård og holdte de store vandmasser ude.
- Der skulle ikke være gået en halv time mere, så havde det været slut, siger indsatsleder Knud Erik Døssing.
Derfor gik Inger Ankerstjerne og Karin Borup Aagaards sommerhus fri og står uskadte hen.