Sprængstofeksperter fra Hærens Ammunitionsrydningstjeneste EOD valgte onsdag formiddag at bortsprænge et kemikalie, der var blevet indleveret til en genbrugsplads ved Vordingborg tirsdag.
Det oplyser TV2 ØSTs hold på stedet.
Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi valgte onsdag morgen at afspærre området omkring Vordingborg Genbrugsplads i Ørslev nord for Vordingborg.
- Der er blevet indleveret sprængstof til pladsen. Men EOD er på stedet nu og håndterer situationen, sagde vagtchef Lars Westerweel til TV2 ØST.
Ved eksplosionen kom der et mægtigt brag, der bedst kan sammenlignes med et overlydsbrag fra et kampfly, oplyser TV2 ØSTs hold på stedet. Braget gav genlyd fra flere bygninger i området.
Ustabilt kemikalie
EOD er Hærens Ammunitionsrydningstjeneste, der tilkaldes som eksperter ved fund af ammunition eller sprængfarlige genstande.
Ifølge Vordingborg Genbrugsplads er der tale om et flydende kemikalie, der blev indleveret i går. Da stoffet blev undersøgt, blev pladsen af sikkerhedshensyn lukket med det samme.
- Personalet kontaktede den rådgiver, der hjælper os med farligt. De kunne fortælle, at det var pikrinsyre, der var blevet stillet, fortæller Niels Damgaard, der er kommunikationschef hos AffaldPlus.
Der er tale om et stof, der bliver meget ustabilt, når det tørrer ud. I det tilfælde vil det kunne eksplodere ved rystelser.
I videoen herunder kan du høre braget, efter EOD sprængte materialet i luften.
Brandvæsen er standby
Ved sprængningen var der mindst tre slukningsvogne fra Midt- og Sydsjællands Brand og Redning på stedet - ligesom der er sendt en indsatsleder. En paramediciner stod også standby i tilfælde af uheld. Ingen kom dog noget til ved episoden.
Sprængningen skete planmæssigt i en container på pladsen. Pladsen forventes at kunne genåbne omkring klokken 12.15.
Langt fra huse
Genbrugspladsen ligger på Spirevej i Ørslev - men også et område ud mod hovedvejen Københavnsvej er afspærret. Der er dog ikke private boliger ved siden af genbrugspladsen, der ligger i et industrikvarter og ligger ud mod dyrkede marker.
Pladsen er endvidere omgivet af høje volde.
Det sker flere gange om året, at forsvaret må rykke ud og fjerne sprængstof eller eksempelvis tidligere granathylstre på genbrugspladser. Hos AffaldPlus, der også driver pladsen i Vordingborg, har man tidligere sagt, at det sker mellem fem og syv gange om året. Det hører dog til sjældenhederne, at sprængstof må detoneres på stedet.
Opfordring til borgerne
Hos genbrugspladsen har man fortsat ingen idé om, hvem der har indleveret syren.
Kommunikationschefen har en opfordring til andre, der har planer om at skille sig af med stoffer, der kan være eksplosive.
- Det er en rigtig god idé at gøre personalet opmærksom på det, når man afleverer det, lyder det fra Niels Damgaard.
- Alternativt skal man ringe til den virksomhed, som hedder Alfa Specialaffald, det er dem, der hjælper os med farligt affald. Det er særligt hvis man er en virksomhed eller institution, så ring til dem og få råd. De (Alfa Specialaffald, red.) kan også komme ud direkte og hente det, så det ikke skal afleveres på genbrugspladsen.