Storm rev toppen af gammel vindmølle

Stormen over Danmark blev efter alt at dømme for meget for en vindmølle på Møn. Nu skal skaden undersøges nærmere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Normalt er blæst en forudsætning for en vindmølles funktion.

Men under fredagens storm med vindstød af orkanstyrke blev det lidt for meget af det gode for den 39 år gamle vindmølle på Skydebanevej ved Stege på Møn.

quote Vi var bange for, at toppen skulle blæse helt af

Mikkel Blücher, driftsleder hos Vordingborg Forsyning

For midt under den gedigne rusketur, som stormen Otto trak med sig på sin vej ind over Danmark, sprang toppen af møllen op.

- Det er ikke en melding, man får hver dag, at vores mølle er ved at blæse i stykker, siger Mikkel Blücher, driftsleder ved Vordingborg Forsyning.

Det er Vordingborg Forsyning, som ejer vindmøllen, der står på samme matrikel som rensningsanlægget i Stege.

Vej spærret af

Mikkel Blücher modtog opkaldet om, at der var noget galt med den 25 meter høje vindmølle ved 18-tiden fredag aften. En melding, der straks fik ham til at sætte kursen mod Stege og Skydebanevej.

Frygten var, at den åbne vindmølletop midt under stormen skulle blive møllens endeligt.

Vindmøllens ejer frygtede, at den åbne vindmølletop midt under stormen skulle blive møllens endeligt.
Vindmøllens ejer frygtede, at den åbne vindmølletop midt under stormen skulle blive møllens endeligt. Foto: Rikke Stokholm i samarbejde med erhvervspraktikanter - TV2 ØST

- Derfor var vi nødt til at spærre Skydebanevej af, for vi var bange for, at toppen skulle blæse helt af, forklarer Mikkel Blücher dagen derpå.

Så galt gik det dog ikke.

Skal undersøges nærmere

Efter vinden lørdag formiddag har lagt sig, er afspærringen blevet fjernet igen – alt imens eksperter er på vej for at undersøge vindmøllen.

- Vi kender ikke omfanget af skaderne endnu, forklarer Mikkel Blücher og oplyser, at toppen normalt kan åbnes i forbindelse med, at vindmøllen bliver serviceret.

Læs også
Over 100 opkald til politiet om stormen Otto
Læs også
Over 100 opkald til politiet om stormen Otto

- Om der er sket en fejl i låsesystemet, eller om den ikke er blevet låst forsvarligt ved sidste service, skal vi ikke kunne sige på nuværende tidspunkt. Men vi har en mistanke om, at vinden har været for hård, tilføjer han.

Vindmøllen tilhører Vordingborg Forsynings Rensningsanlæg på Skydebanevej i Stege.
Vindmøllen tilhører Vordingborg Forsynings Rensningsanlæg på Skydebanevej i Stege. Foto: Skraafoto.dk, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering/Midt- og Vestsjællands Politi

På et år leverer vindmøllen på Skydebanevej ifølge Energistyrelsen i omegnen af 123 megawatt-timer svarende til omkring 30 husstandes årsforbrug – eller som Mikkel Blücher udtrykker det en god del af det årlige strømforbrug på rensningsanlægget.

- Møllen er stadig i drift, efter den blev renoveret i slutningen af 1990’erne. Det er derfor, vi stadig har den, forklarer han.

En robust mølle

Driftslederen er derfor også lettet over, at møllen ind til videre ser ud til at have klaret sig igennem stormen på trods af at have stået med åben top.

- Det er faktisk lidt imponerende, konstaterer Mikkel Blücher med henvisning til, at vindmøllen er langt mere sårbar, når den står i service-position.

Læs også
Derfor væltede 110 meter høj vindmølle på havet
Læs også
Derfor væltede 110 meter høj vindmølle på havet

Middelvinden nåede ifølge DMI fredag aften op på godt 20 meter i sekundet på Møn, mens de største vindstød nåede op på 27,3 meter i sekundet.

- Det tyder indtil videre på, vi er sluppet billigt, og at møllen kommer til at køre videre, siger Mikkel Blücher og tilføjer:

- Det er en robust og stærk mølle med mange år på bagen – så vi har da også overvejet, om vi skal beholde den. Men professionelle folk siger, den er bygget godt og kraftig. Og det kan være, det er derfor, toppen ikke blæse helt af i går.

Vindmøllen på Skydebanevej i Stege er den næst ældste strømproducerende vindmølle på Møn. Møllen blev ifølge Energistyrelsen koblet på elnettet den 10. november 1983. Den ældste vindmølle står ved Hårbølle. Den blev sat i drift to dage før.
Vindmøllen på Skydebanevej i Stege er den næst ældste strømproducerende vindmølle på Møn. Møllen blev ifølge Energistyrelsen koblet på elnettet den 10. november 1983. Den ældste vindmølle står ved Hårbølle. Den blev sat i drift to dage før. Foto: Rikke Stokholm i samarbejde med erhvervspraktikanter - TV2 ØST

Et mysterie uden svar

Sidst på eftermiddagen lørdag har teknikere gennemgået vindmøllen. Foreløbigt er de dog ikke kommet nærmere et bud på, hvad der er gået galt.

- Der er ikke noget, der umiddelbart peger på, at toppen ikke er blevet lukket korrekt ved sidste service. Og umiddelbart er der ikke noget, der peger på, hvad der ellers kan være sket, siger Mikkel Blücher og tilføjer:

- Men noget må der være sket, og det skal vi nu have undersøgt nærmere.

Det har derfor også været muligt at lukke toppen og låse den på rette plads, forklarer han.

Lørdag eftermiddag er mølletoppen blevet sat tilbage på plads. Derudover er der – som en ekstra sikkerhed –blevet sat et par ekstra spændebånd på, ind til man får fastslået, hvad der gik galt.
Lørdag eftermiddag er mølletoppen blevet sat tilbage på plads. Derudover er der – som en ekstra sikkerhed –blevet sat et par ekstra spændebånd på, ind til man får fastslået, hvad der gik galt. Foto: Heidi Skrydstrup Jørgensen

Derudover har man sat et par kraftige spændebånd rundt om toppen.

- Det er livrem og seler. Nu er den spændt helt forsvarligt fast, ind til vi får kigget nærmere på den, konstaterer Mikkel Blücher.

Det er nu op til Vordingborg Forsyning samt den operatør, der driver møllen, at finde årsagen til at toppen kunne blæse op, før møllen atter kan sættes i gang.



Nyhedsoverblik