Udsatte unge driver lille zoologisk have - nu udvider de succesen

Øens Dyr er et unikt udflugtsmål for de lokale, mens det tjener som dagtilbud for sårbare unge. Nu kan de fejre etårs fødselsdag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Øf øf. Ja, du skal også kæles.

I grisestalden står Mekin Camur og snakker med de to fyldige grise, mens han klapper dem bag ørerne. Han er en af de sårbare unge, der bruger meget tid på at passe dyrene hos Øens Dyr på Masnedø ved Vordingborg.

Det er nu et år siden, de åbnede stalddørene op for offentligheden. Derfor fejrede de onsdag etårs fødselsdag med kagemand for de besøgende. 

Mekin Camur kommer fra København og lider selv af ADHD og autisme. Før i tiden havde han det meget svært ved at omgås andre mennesker.

- Jeg kunne ikke være sammen med andre unge og børn. Jeg havde det svært og gik meget amok og havde det dårligt, siger han.

Artiklen fortsætter under artiklen.

 
  Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Men efter han er kommet til opholdsstedet Fonden Startskuddet og er startet hos Øens Dyr, har han fået det meget bedre.

quote Det har givet ro i kroppen, det er afslappende, og jeg er blevet meget mere glad af at være her

Mekin Camur, beboer, opholdsstedet Fonden Startskuddet

- Men efter jeg er kommet op til Startskuddet - det er det bedste opholdssted, jeg nogensinde har været på. Det bliver ikke bedre. Hvis man kommer til Startskuddet, så får man et helt nyt liv, siger Mekin Camur.

Øens Dyr
Læs også
Udsatte unge slog dørene op til et anderledes julemarked
Øens Dyr
Læs også
Udsatte unge slog dørene op til et anderledes julemarked

- Det har givet ro i kroppen, det er afslappende, og jeg er blevet meget mere glad af at være her, tilføjer han.

Drives af psykisk sårbare unge

Øens Dyr er ikke bare en lille almindelig zoologisk have som alle andre. 

Stedet bliver nemlig drevet af sårbare unge, der primært lider af psykiske sygdomme. De er enten elever eller beboere på Fonden Startskuddets bosteder og skole. 

- Foran tæppet er Øens Dyr et tilbud til de lokale i Vordingborg, hvor de kan komme og nyde dyrene, siger Jacob Thinggaard, der er daglig leder.

Artiklen fortsætter under artiklen.

 
  Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

- Bagved tæppet er der mennnesker i aktivitetstilbud, beskyttet beskæftigelse eller STU (Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse, red.), der driver stedet sammen med vores faglærer og dyrepasser. Det gør os unikke, da der kun er få andre steder, der bliver drevet på den måde, tilføjer han.

Det er dog op til eleverne og beboerne selv, om de vil hjælpe med at passe dyrene, eller om de vil nøjes med at kæle med dem engang i mellem.

Artiklen fortsætter under artiklen.

 
  Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Startede med et par geder og grise

Det hele startede med et par geder og grise. Det skulle egentlig bare blive ved det. 

quote Vi oplevede, at de mennesker, der er beskyttet i beskæftigelse eller har et dagtilbud, voksede sindssygt meget med det ansvar, når de skulle formidle deres viden om dyrene overfor andre

Jacob Thinggaard, daglig leder, Øens Dyr

Men da flere folk udefra spurgte, om de måtte komme og kæle med dyrene, fik Jacob Thinggaard øjnene op for potentialet i en lille zoologisk have. 

- Vi oplevede, at de mennesker, der er i beskyttet beskæftigelse eller har et dagtilbud, voksede sindssygt meget med det ansvar, når de skulle formidle deres viden om dyrene overfor andre, siger han. 

Læs også
Udsatte unge står bag ny mini-zoo: - Vi kan nedbryde en masse fordomme
Læs også
Udsatte unge står bag ny mini-zoo: - Vi kan nedbryde en masse fordomme

Mekin Camur kan da også godt mærket, at han er vokset med opgaven med at passe dyrene. Han har også lært en hel del, siden han kom til Masnedø.

quote Jeg har lært mange ting her. Jeg har lært at styre mit temperament, at være social sammen med andre mennesker

Mekin Camur, beboer, opholdsstedet Startskuddet

- Jeg har lært mange ting her. Jeg har lært at styre mit temperament, at være social sammen med andre mennesker og hvordan jeg skal håndtere situationer, hvor der er for meget larm for eksempel. Jeg har også lært, hvordan jeg skal agere, hvis nogen generer mig. Så skal jeg bare gå min vej - det er det nemmeste, siger Mekin Camur.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Er blevet et populært udflugtsmål

Siden åbningen af Øens Dyr er det gået stærkt. 

Bestanden af dyr er vokset til noget nær det dobbelte. Desuden har stedet udviklet sig til at være et meget populært udflugtsmål for børnefamilier og institutioner. 

Onsdag havde tvillingerne Frederik og Caroline Jensen taget hele vejen fra Skive for at besøge den unikke mini-zoo. Og det var især gederne, der løb med de to niåriges opmærksomhed. 

- De er søde. De er dejlige at røre ved, siger Caroline Jensen, mens hun klapper en mørkpelset ged. 

- De føles ikke særligt underlige at røre ved. Det er dejligt, at man kan komme så tæt på dyrene. Der er ikke særlig mange andre steder i verden, man kan det, supplerer hendes tvillingebror Frederik Jensen.

Tvillinger Caroline (tv.) og Frederik Jensen fra Skive er glade for, at de kan komme så tæt på dyrene.
Tvillinger Caroline (tv.) og Frederik Jensen fra Skive er glade for, at de kan komme så tæt på dyrene. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Har ønsker om at udvide

Øens Dyr huser blandt andet ugler, krybdyr, fugleedderkopper, skildpadder, kaniner, får og mange andre arter.

Men det er ikke kun dyrene, de satser på. Den daglige leder, Jacob Thinggaard, fortæller, at de har endnu større planer for den lille zoologiske have.  

- Vi er i gang med at søge fondsmidler, så vi kan få lavet en ordentlig forlystelsespark. Der er jo en masse ting i forhold til, hvordan man kan arbejde med de forskellige sanser. Vi arbejder på at få søgt fondsmidler til en kæmpestor spændende naturlegeplads. Så der er en masse ting i støbeskeen, som vi arbejder på, siger han.

 
  Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST
 
  Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Nyhedsoverblik