Udsatte unge står i kø til særlig uddannelse - og virksomheder skriger på deres arbejdskraft

Der er rift om pladserne på uddannelsesstedet TAMU i Vordingborg. Samtidigt skriger erhvervslivet på arbejdskraft.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Jesper Andersen fra Præstø er en af de 70 elever, der er ved at tage en uddannelse på TAMU i Vordingborg. En jobrettet uddannelse, der skal hjælpe udsatte unge på rette spor.

quote Der er mange af os, der bedst lærer ved at prøve sig frem, fremfor at se på en tavle eller læse i en bog

Jesper Andersen, elev på TAMU

- Jeg har kæmpet meget med min ADHD, og det gjorde, at jeg sad fast på arbejdsmarkedet. Så hørte jeg om TAMU, og det er et sted, der giver mig faglige kompetencer, siger den 29-årige elev.

Jesper Andersen går på byggeservice-linjen. En uddannelse, hvor der er skruet ned for bøger og lektier og op for det praktiske.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jesper Andersen har i mange år kæmpet med ADHD og et stort temperament. Uddannelsen hos TAMU har givet ham blod på tanden for at kunne etablere sig på arbejdsmarkedet.
Jesper Andersen har i mange år kæmpet med ADHD og et stort temperament. Uddannelsen hos TAMU har givet ham blod på tanden for at kunne etablere sig på arbejdsmarkedet. Foto: Ida Valsted - TV ØST

- Det, der betyder noget for mig, er at bruge mine hænder. Der er mange af os, der bedst lærer ved at prøve sig frem, fremfor at se på en tavle eller læse i en bog, siger han.

Elever med personlige og sociale problemer

TAMU er en praktisk tilrettelagt, joborienteret uddannelse for 18-30-årige, hvis liv er præget af sociale problemer. Uddannelsen består af brancherettede forløb. Gennem 34 uger lærer de unge sociale og faglige kompetencer, som sætter dem i stand til at bestride et job.

Artiklen fortsætter under boksen.

HVAD ER TAMU?

TAMU udbyder arbejdsmarkedsuddannelser baseret på reelle produktions- og serviceydelser.

 

Målgruppen er unge mellem 18 og 30 år, der på grund af personlige og sociale udfordringer ikke har tilknytning til arbejdsmarkedet.

 

Hvis de unge gennemfører TAMU, skal de også være garanteret et job

 

Uddannelsen foregår på seks centre rundt omkring i landet, heraf ét i Vordingborg, og i TAMU i Vordingborg udsteder årligt ca. 70 kompetencebeviser.

- TAMU er praktisk tilrettelagt uddannelse for unge, der ikke passer ind i det etablerede uddannelsessystem. Det vil sige, at det er unge, der ikke vil kunne opnå sociale eller faglige kompetencer til at kunne passe et arbejde gennem normal, teoretisk skolegang, siger TAMU's direktør, Peter Staun Kastholm.

TAMU-uddannelsen klæder udsatte unge med personlige og sociale problemer på til at kunne begå sig på arbejdsmarkedet.
TAMU-uddannelsen klæder udsatte unge med personlige og sociale problemer på til at kunne begå sig på arbejdsmarkedet. Foto: Ida Valsted - TV ØST

Uddannelsen tager 34 uger og er brancherettet, så eleverne hurtigt får en fornemmelse af, hvad der forventes på arbejdsmarkedet.

- De har i mange år været uden for arbejdsmarkedet og er præget af for eksempel misbrug og kriminalitet. Her vender vi det på hovedet og lærer gennem praksis og rigtige arbejdsopgaver inden for køkken og kantine, rengøring og byggeri, siger Peter Staun Kastholm.

Mangel på arbejdskraft

Der er stor interesse for uddannelsen blandt udsatte unge i området, og samtidig skriger det lokale erhvervsliv på arbejdskraft. 

Der er hårdt brug for flere hænder i fx byggebranchen. Det fortæller direktør i Vordingborg Erhverv, Susanne Kruse Sørensen
Der er hårdt brug for flere hænder i fx byggebranchen. Det fortæller direktør i Vordingborg Erhverv, Susanne Kruse Sørensen Foto: Ida Valsted - TV ØST

- Vi står i den situation, at vi i Vordingborg har haft en konstant venteliste på 25 personer i et års tid, og på den anden side har vi en række virksomheder, som vi samarbejder med, der råber på arbejdskraft, fortæller Peter Staun Kastholm.

I Vordingborg Erhverv er man også af den opfattelse. Særligt i byggebranchen er der brug for flere hænder. Det fortæller direktør i Vordingborg Erhverv, Susanne Kruse Sørensen.

- Der er stor mangel på arbejdskraft i vores virksomheder, og det er særligt inden for håndværksvirksomhederne, at de mangler faglærte og ufaglærte, så der er stor efterspørgsel, siger hun.


Nyhedsoverblik