Gift i drikkevandet

Rent vand er for de fleste en selvfølge, når de åbner for vandhanen. Men nu viser en undersøgelse, at der længe har været alt for meget af giftstoffet arsen i drikkevandet på især Sydsjælland og Vestlolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 

Det skulle være så sundt at drikke vand. Men sådan er det ikke nødvendigvis på Lolland.
Blandt andet på Lindet Vandværk i Torrig Lindet indeholder drikkevandet alt for store mængder af det kræftfremkaldende stof arsen.
 
- Problemet er, at vores vand indeholder tre gange mere arsen, end grænseværdien tillader, og sådan har det været længe, fortæller Arne Sørensen, som er formand for Lindet Vandværk.

Lindet Vandværk er dog ikke alene om problemet. Faktisk har op mod 100 danske vandværker problemer med giftstoffet - og især vandværker på Sydsjælland og Vestlolland, viser en ny undersøgelse fra Geus og Alectia.
Allerede i 2004 blev reglerne for vandets indhold af arsen strammet. Alligevel har Lindet Vandværk stadig ikke fået skiftet filter. 

- Vi afventer grønt lys fra Lolland Kommune, så vi kan få skiftet vores filtre, forklarer Arne Sørensen.

Og beboerne omkring vandværket er ikke glade for den nye undersøgelses resultater.

- Man ved snart ikke, om vand er sundt eller ej. Det er jo skrækkeligt og simpelthen enormt skræmmende, lyder det fra Bente Thomsen, der er nabo til Lindet Vandværk.

Også Charlotte Rasmussen er bekymret:

- Det er uhyggeligt, især når man har børn og altid har fortalt dem, hvor sundt det er at drikke vand. Og jeg føler lidt, at kommunen lader borgerne i stikken, fortæller hun.

Også på Christiansborg overrasker de dystre tal Steen Gade, som er formand for Folketingets Miljøudvalg (SF). Han vil nu bede miljøministeren om at skride til handling.

- Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at der er gået fem år, siden grænseværdierne blev sat ned, og kommunerne har stadig ikke fået styr på drikkevandet. Nu forventer jeg, at miljøministeren vil kontakte kommunerne og muligvis føre skrappere tilsyn med dem fremover, lyder det fra Steen Gade.

Selvom man i Lolland Kommune længe har kendt til problemet, mener de dog ikke, at de har sovet i timen.

- Arsen er jo ikke akut farligt, ligesom for eksempel bakterier i drikkevandet. Det påvirker først på længere sigt. Men vi skynder os selvfølgelig at få udarbejdet en ny vandforsyningsplan, som gerne skulle ligge klar senere i 2009, forklarer Jytte Harpøth, som er chef for teknik- og miljøafdelingen i Lolland Kommune.

At arsen kun er farligt på længere sigt beroliger nu ikke beboerne på Lolland.
De håber på snart at kunne drikke vand med ren samvittighed.

- Det er jo forfærdeligt, for på længere sigt vil det jo kun betyde, at folk bliver mere syge, lyder det fra Charlotte Rasmussen.


Nyhedsoverblik