Sensationelt guldfund på Vestsjælland

To fritidsarkæologer fandt fire flotte armringe i guld fra den yngre bronzealder - omkring år 800 før Kristus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

To fritidsarkæologer skrev danmarkshistorie, da de i sidste uge var ude med metaldetektorer på en mark i Skælskør-området.

De fandt fire flotte armringe af guld, såkaldte edsringe, fra den yngre bronzealder omkring år 800 før Kristus.

Alle fire ringe er fundet inden for få meter af hinanden og endda på den mark, hvor der tidligere er fundet seks store edsringe - som dog er dukket op ad flere omgange igennem en periode på over 30 år.

Sjældent fund

Netop derfor er det nye fund helt enestående, fortæller Peter Vang Petersen, som er museumsinspektør og danefæekspert på Nationalmuseet:

- Det er første gang nogensinde, at vi finder fire edsringe på én gang. Og ti på samme mark - dét er helt vildt. Det er simpelthen et helt fantastisk fund.

- På nationalt plan er der kun fundet omkring 50 edsringe i alt, siger Peter Vang Petersen og tilføjer, at de ti guldringe tilsammen har en vægt på over tre kilo.

Gav vildt løfte - og opfyldte det

Historien om, hvordan de to flittige amatørarkæologer fandt guldringene lyder næsten for god til at være sand, fortæller Kirsten Christensen, som er museumsinspektør på Museum Vestsjælland, hvor ringene blev indleveret:

- De fandt først to ringe, som de afleverede til museet, og så sagde de til mig: 'Nu tager vi ud og finder nogle flere'. Og så fandt de simpelthen to til. To ringe på én gang er meget usædvanligt, men ingen havde forestillet sig fire, siger hun.

Gravfund viser, at kun mænd har båret de gyldne edsringe, måske som en markør, der viste personens stand. Danefæekspert Peter Vang Petersen mener, at ringene kan have haft en religiøs betydning:

- Armringene er blevet båret til hverdag som tegn på personens tilknytning til toppen af samfundet - måske i et religiøst funderet system.

Stor rigdom

- I bronzealderen har sådan nogle guldringe haft en overvældende værdi, så bæreren må nærmest have været en slags "Solkonge" af Sjælland, siger han.

Markerne omkring Skælskør har tidligere afsløret guldfund.

- Hele området var et rigdomscenter i yngre bronzealder, og der er blevet lagt mindst fem kilo guld ned i markerne. Området har været attraktivt på den tid: Det ligger højt og tilbagelænet med udsigt ud over Storebælt, siger museumsinspektør Kirsten Christensen.

/ritzau/


Nyhedsoverblik