Det retspsykiatriske afsnit SL10 i psykiatrien i Slagelse oplever i stigende grad, at fængslede patienter med banderelationer simulerer sig syge for at slippe for det almene fængsel og i stedet overføres til psykiatrien.
Det fremgår af en rapport fra Arbejdstilsynet fra dets besøg 2. december sidste år på psykiatrisygehuset, som TV2 ØST har fået aktindsigt i.
SL10 oplever en øget tilgang af surrogatfængslede patienter med banderelationer, der ikke nødvendigvis lider af psykisk sygdom, men som simulerer psykisk sygdom for at undgå almindelig varetægtsfængsling, står der i rapporten.
Det går ikke an, at vi tager bestemte grupper af borgere og siger, de fingerer
Oplysningen gives af afsnits- og afdelingsledelsen, som også betegner bandemedlemmerne som mere ressourcestærke end de øvrige patienter på afdelingen.
Denne banderelaterede patientkategori er typisk mere ressourcestærk end deres medpatienter, de har en mere fængselslignende adfærd. De forsøger og lykkes til dels med at manipulere deres medpatienter i forhold til fx at skaffe og opbevare stoffer, cigaretter, penge, hjemmelavede våben mv.
Arbejdstilsynet besøgte psykiatrien som en konsekvens af, at det ledende bandemedlem Hemin Dilshad Saleh den 19. november flygtede fra afsnittet.
Det fremgår ikke af rapporten, hvorvidt Hemin Dilshad Saleh selv har simuleret sig syg.
Plattenslageri og skuespil
At stærkt kriminelle bandemedlemmer simulerer sig syge, er en generel oplevelse, der sker for tid til anden, lyder det hos Fængselsforbundet.
- Vi er ikke psykiatriske læger, men vi ser tilfælde, hvor der helt åbenlyst er tale om plattenslageri og skuespil i et forsøg på at blive overflyttet til andre forhold, der er mere imødekommende - eksempelvis psykiatrien, siger formand Bo Sørensen.
Hos Dansk Sygeplejeråd mener næstformand i Kreds Sjælland Ulla Birk Johansen, at sygeplejersker ikke har et professionelt belæg for at antage, at kriminelle simulerer psykisk sygdom.
- Som sygeplejerske må man helt grundlæggende tro på, hvad folk siger. Når de siger, at de oplever eller viser tegn på psykisk sygdom, må man som udgangspunkt undersøge det nærmere. Det går ikke an, at vi tager bestemte grupper af borgere og siger, de fingerer.
- Så kan en undersøgelse vise, at det, de beskriver, ikke er sygdom, men vi stoler som udgangspunkt på, når folk siger, de har symptomer. Og bandemedlemmer kan også kan være psykisk syge, siger hun.
Behov for tydelige rammer
Arbejdstilsynet har givet psykiatrisygehuset et strakspåbud og i alvorlige vendinger kritiseret sikkerheden for personalet. Påbuddet har ført til, at her-og-nu tiltag er iværksat for at styrke sikkerheden omkring bandemedlemmer i surrogatvaretægt i psykiatrien.
Det er sket i samarbejde med de fem regioner, politiet, anklagemyndigheden og Kriminalforsorgen efter et nødråb fra regionsrådsformand i Region Sjælland Heino Knudsen (S), der straks henvendte sig til justitsminister Nick Hækkerup (S) efter fangeflugten.
- De kriminelle bandemedlemmer skal ikke være på et sygehus, der måske er mere behageligt, og hvor der er bedre muligheder for at flygte. De skal være i et fængsel og dér selvfølgelig have den hjælp, de har brug for på det psykiatriske område, siger Heino Knudsen.
Vi ser tilfælde, hvor der helt åbenlyst er tale om plattenslageri og skuespil i et forsøg på at blive overflyttet til andre forhold
Justitsministeren har bedt Rigspolitiet, Kriminalforsorgen og anklagemyndigheden om i samarbejde med sundhedsmyndighederne at udarbejde en handlingsplan, der skal begrænse fangeflugter i Danmark.
Det sker på baggrund af sagen fra Slagelse og en rapport fra Europarådet fra 2018, der placerer Danmark som nummer syv blandt Europarådets 47 medlemslande i forhold til antal fangeflugter fra åbne og lukkede fængsler.
TV2 ØST har forgæves forsøgt at få et interview med Nick Hækkerup. Til Ritzau har han tidligere sagt:
- Der har været for mange fangeflugter. Hver gang der er en fangeflugt fra et af vores fængsler, arresthuse eller som i sidste uge fra en retspsykiatrisk afdeling, så er det en alvorlig sag. Det er helt uacceptabelt, når vi gang på gang ser, at det er lykkedes for varetægtsfængslede eller dømte at flygte.