Sådan taler du med dit barn om Kirkerup-sagen

Det er svært at afskærme børn fra voldsomme informationer i Kirkerup-sagen. Ifølge Børns Vilkår er det en god idé at være opmærksom på børnenes behov.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Retssagen mod den 33-årige mand, der blandt andet er tiltalt for at bortføre en 13-årig pige i Kirkerup, er i fuld gang. 

Den næste måned vil sagen derfor komme til at fylde både i mediebilledet og hos borgere overalt i landet, og for børn og unge kan det være voldsomt at følge med i. 

quote Det er voldsomt for nogle børn

Ida Hilario Jønsson, talsperson og børnefaglig konsulent for Børns Vilkår

- De kan synes, det er uhyggeligt, og næsten ikke forstå, hvordan sådan noget kan ske. Der er også mange voksne, der har det på samme måde, siger Ida Hilario Jønsson, der er talsperson og børnefaglig konsulent for Børns Vilkår. 

TV2 ØST har derfor talt med Børns Vilkår for at blive klogere på, hvordan voksne og forældre kan tale om retssagen med børn og unge. 

Børn i nærområdet er særligt sårbare

Da den 13-årige pige forsvandt sidste år, oplevede børnetelefonen en stigning i antallet af unge, der ringede og var bekymrede for, hvad der var sket med pigen. 

- De fulgte med i sagen og var bekymret for pigen. De var bange for, hvad der var sket, og bange for, om sådan noget også kunne ske for dem, siger Ida Hilario Jønsson. 

Ifølge hende er det særligt børn og unge, der har mange ting tilfælles med ofrene, der bliver bange. 

I podcasten Strafbart gennemgår vi hver retsdag i Kirkerup-sagen. Find den i din foretrukne podcast-app eller på tjenesterne herunder:


tv2east.dk-spotify tv2east.dk-apple

- Hvis man har samme alder som ofrene i sagen, bor i lokalområdet, eller kan genkende nogle af de situationer beskrevet i sagerne som f.eks. at være på vej hjem fra byen, eller gå med aviser, så kan man være meget påvirket, fortæller hun og fortsætter: 

- Det kommer meget tæt på de børn og unge, der bor i området, som kan identificere sig med det og måske endda har kendskab til nogle af de involverede, uddyber hun. 

Forskellige behov

Selvom sagen vækker bekymring hos mange, så er det meget individuelt, hvordan børn og unge reagerer. 

Behovet for at tale med en voksen kan derfor være vidt forskelligt. 

- Det vil fylde for nogle børn, og for nogle vil det slet ikke fylde. Det betyder også, at det ikke er alle børn, der har brug for at blive spurgt ind til det, siger Ida Hilario Jønsson. 

Gode råd til at tale med børn og unge om Kirkerup-sagen:

1. Lad barnets perspektiv fylde.

Der kan være stor forskel på, hvad der gør børn bange, og hvilke informationer de har brug for at reagere på. Det er derfor vigtigt, at man som forældre er nysgerrig og opmærksom på barnets behov.

- Tommelfingerreglen er at lade barnet fortælle. Lad barnet spørge og få deres perspektiv først for hvis man udforsker det, så er det nemmere at finde ud af 'hvad har mit barn brug for?' , forklarer Ida Hilario Jønsson. 

2. Undgå at lad egne bekymringer styre

Som forældre kan man selv gå med bekymringer om sagen og ens eget barns sikkerhed. Det er derfor en god ide at holde dem på afstand, så det er barnets egne tanker og følelser, der fylder.

- Det her er også en sag, der kan være meget voldsom at tænke på for de voksne, og hvis man nu selv er meget optaget af det, og selv er meget bekymret, så er det en god ide at skille sine egne tanker og bekymringer fra barnet, fortæller Ida Hilario Jønsson.

3. Forklar at det er helt almindeligt at blive bange

Når man lytter til, hvad ens barn har af tanker om retssagen, så er det vigtigt at understrege, at der ikke er noget forkert eller mærkeligt ved at mærke frygt, siger Ida Hilaro Jønsson.

- At blive bange og bekymret er en helt almindelig følelse. Det er voldsomt for nogle børn at blive konfronteret med, at verden kan være farlig, og at nogle mennesker kan gøre noget så voldsomt. Og der har de brug for en voksen i hånden. 

Det er derfor vigtigt, at man som forældre er opmærksom på, hvad barnet selv giver udtryk for. 

- Har de brug for at blive beroliget og trøstet? Har de brug at tale om, hvorfor sådan noget kan ske? Har de spørgsmål? 

- Det kan være meget forskelligt for det enkelte barn og være forskelligt på tværs af alder. De har måske brug for noget helt andet, end hvad man selv tænker, uddyber hun. 

Læs også
Ægtepar mødte op ved første retsmøde i Kirkerup-sagen
Læs også
Ægtepar mødte op ved første retsmøde i Kirkerup-sagen

Står man i den situation som forældre, at ens barn har brug for at tale om retssagen, kan man her benytte sig af nogle gode råd, der kan hjælpe en på vej. 

Ikke skadeligt at være bange

Ifølge Ida Hilaro Jønsson er det vigtigt at understrege, at selvom det er svære følelser for børn og unge at stå med, så er det ikke noget, de tager skade af at blive konfronteret med.

- Man kan godt som forældre blive bekymret for, at ens barn bliver skadet eller får angst, men det er vigtigt at huske på, at det er meget naturlige følelser. Det giver god mening at blive bange, når man hører om en sag som denne, fortæller hun. 

Læs også
Sender opfordring til medier i Kirkerup-sag
Læs også
Sender opfordring til medier i Kirkerup-sag

Oplysninger om sagen findes alle steder, og man kan som forældre ikke undgå, at børn får information om sagen og bliver berørt. 

Det bedste man kan gøre er at være der for børnene, hvis det bliver for meget. 

- Pointen er, at man som forældre kan vise, at man er til rådighed, hvis det fylder, siger Ida Hilaro Jønsson. 


Nyhedsoverblik