16.142 i Region Sjælland har fået vaccinen - levering rækker længere end ventet

16.142 borgere i Region Sjælland har fået den eftertragtede coronavaccine – og det er flere, end man antog, der var doser til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

27. december blev Else Madsen fra Slagelse den første i Region Sjælland, der blev vaccineret mod covid-19.

Nu har 16.142 borgere i Region Sjælland fået coronavaccinen. Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut, der dagligt opgør antallet af vaccinerede i Danmark. Tallet betyder, at 1,9 procent af borgerne i regionen har fået vaccinen. 

Opgørelsen viser også, at Region Sjælland har modtaget 13.650 doser af vaccinen fra producenten Pfizer-BioNTech. At man er i stand til at vaccinere flere, end man har doser til, skyldes at det er muligt at hive flere doser ud af hvert hætteglas med vaccine end ventet.

Hans Jørgen Kolmos
Læs også
Borgere til vaccination og coronatest deler indgang: - Det er ikke helt smart
Hans Jørgen Kolmos
Læs også
Borgere til vaccination og coronatest deler indgang: - Det er ikke helt smart

Når vaccinerne skal opblandes, er der nemlig risiko for, at en lille del af det går til spilde. Derfor har producenten Pfizer-BioNTech fyldt lidt ekstra i de små glas, så der selv ved spild er nok til mindst fem doser. Det betyder dog også, at man med den helt rette håndtering vil være i stand til at trække seks eller måske endda syv doser ud af glassene og altså vaccinere flere end ventet.

Regionen er i fuld gang med at vaccinere sårbare borgere. 7. januar mødte TV2 ØST Gita Benneboe Nielsen, som får sin frihed tilbage med vaccinen.

Godkendt af myndigheder

Metoden er helt i tråd med sundhedsmyndighedernes retningslinjer, og i Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har man anbefalet, at brugsvejledningen for vaccinen ændres, så der står, at de kan strække lidt længere. Det er dog vigtigt, at man sikrer, at patienten får den helt rette dosis. Det har Nanna Aaby Kruse, der er chef i Lægemiddelstyrelsen, tidligere pointeret over for Ritzau.

- Det er selvfølgelig vigtigt, at vi er meget omhyggelige med at sikre, at der vaccineres med den rette mængde, sådan at vaccinen har den effekt mod covid-19, som der er dokumentation for fra fase 3-forsøgene (afsluttende forsøg med vaccinen, red.), sagde hun i en skriftlig kommentar.

Plejecenter Kildebo i Guldborgsound Kommune
Læs også
Beboere på coronaramt plejecenter venter stadig på vaccine
Plejecenter Kildebo i Guldborgsound Kommune
Læs også
Beboere på coronaramt plejecenter venter stadig på vaccine

Sundhedsstyrelsen vurderer, at alle voksne kan være færdigvaccineret 27. juni, hvis vaccinerne ankommer til Danmark i det forventede tempo.

Siden 27. december er der blevet vaccineret med lægemidlet fra Pfizer/BioNTech.

En vaccine fra amerikanske Moderna er også blevet godkendt i EU, og de første 4.800 doser af vaccinen ankom til Danmark natten til tirsdag.

Sådan opblandes vaccinen

1. Hætteglasset optøs til stuetemperatur og vendes forsigtigt 10 gange, inden det skal fortyndes.

2. Vaccinen inspiceres for misfarvninger eller urenheder. Hvis de findes, skal den kasseres.

3. Hvert glas på 0,45 mL tilføres 1,8 mL saltvand ved hjælp af en kanyle.

4. Glasset vendes igen forsigtigt 10 gange.

5. Vaccinen skal igen inspiceres og skal fremstå som en hvid opløsning uden urenheder. Hvis vaccinen indeholder urenheder eller er misfarvet, skal den kasseres. Der noteres en udløbsdato og et udløbstidspunkt på glasset.

6. Efter opblandingen er der 2,25 mL opløsning i glasset. Hver dosis er på 0,3 mL. Det betyder, at der kan gives op til syv doser pr. glas, hvis der ikke er spild. Hvis der er mindre en el hel dosis tilbage, må det ikke blandes sammen med en dosis fra andre glas.

7. Alle doser vacciner skal anvendes inden for 6 timer efter fortynding. Derefter skal det kasseres.

Kilde: Region Midtjylland og PLO Midtjylland


Nyhedsoverblik