- Vi skal være hurtige, og rigtig mange skal sendes hjem.
Sådan lyder hovedkonklusionerne fra Danish Crown omkring to måneder efter, at slagteriet i Ringsted blev ramt af et stort lokalt udbrud af coronavirus.
- Vores konklusion er, at hvis du er i en situation, hvor smitten har været i fabrikken i flere dage, så står du et skidt sted. Er du først bagud på tid, så kan det gå meget, meget stærkt. Det har vi også set mange andre steder - både i Danmark og i udlandet, siger pressechef hos Danish Crown, Jens Hansen, til TV 2 ØST.
Alt i alt 177 personer med direkte eller indirekte forbindelse til slagteriet og bosat i 17 kommuner på Sjælland og Fyn blev ramt i udbruddet på slagteriet i Ringsted, der startede hos en polsk medarbejder, og i løbet af få dage begyndte at sprede sig som en løbeild på slagteriet.
Vi skulle nok have sat meget hårdere ind
- Vi fulgte hele tiden myndighedernes anbefalinger, og sendte kontakter til de smittede hjem. Men vi skulle nok have sat meget hårdere ind. Det skulle ikke bare have været de nære kontakter, der blev sendt hjem, men også de nære kontakters kontakter, der blev isoleret, fortæller Jens Hansen.
Fulgte beredskabsplan
Jens Hansen hørte første gang om udbruddet, da en medarbejder for Styrelsen for Patientsikkerhed ringede til ham og sagde, at en medarbejder på slagteriet var konstateret smittet med coronavirus.
- Vi havde en beredskabsplan. Vi fandt ud af, hvem medarbejderen havde været sammen med, og vi fandt 15 personer, der derfor ikke skulle på job om mandagen. De skulle isoleres. Af de 15 kunne fem ikke træffes - og vi valgte derfor at blokere deres adgangskort til slagteriet og få dem afvist, da de mødte ind mandag morgen.
Opkaldet kom i weekenden den 25.-26. juli.
Det første udbrud kom i en hal, hvor der nærmest udelukkende arbejder polske statsborgere, viser en aktindsigt, som TV2 ØST har fået i sagen.
- Vi indledte straks et meget tæt samarbejde med myndighederne – deriblandt Styrelsen for Patientsikkerhed, Statens Serum Institut, Region Sjælland og Ringsted Kommune, fortæller Jens Hansen.
Digitale lønsedler skabte bøvl
Alle myndigheder, som TV2 ØST har talt med, fortæller, at samarbejdet har fungeret virkelig godt – og slagteriet blev også inddraget i arbejdet med at spore smitten blandt de ansatte. Her opdagede slagteriet dog endnu et problem: De vidste ikke, hvor en del af deres medarbejdere egentlig boede.
Der var en del medarbejdere, som var flyttet, og som vi ikke havde opdaterede adresser på
- I gamle dage, hvor lønsedler blev sendt ud med posten, så fik vi altid opdaterede informationer om medarbejdernes adresser. I dag sendes de ud på eBoks, og det betød, at der var en del medarbejdere, som var flyttet, og som vi ikke havde opdaterede adresser på, siger Jens Hansen.
- At adresserne var gamle betød, at vi var nødt til at tilføje ekstra spørgsmål, når vi lavede smittesporing. For eksempel måtte vi spørge, hvem de boede sammen med, om de delte lejlighed med andre, om de kørte i bil med nogen. Det var meget omfattende, siger han.
Artiklen fortsætter under billedet.
Slagteriet i Ringsted blev lukket ned den 10. august og var lukket i mere end en uge.
Selvom hovedparten af de sygemeldte er kommet tilbage på job, så er der fortsat sygemeldte efter udbruddet på slagteriet.
Samtidig er der en usikkerhed blandt mange ansatte, fortæller Jens Hansen.
- I produktionen kører det i dag, som det skal. Men jeg tror, at de ansatte står tilbage med utryghed og stress, siger han.
Udbrud var en succes
Hos Styrelsen for Patientsikkerhed mener man, at det gik rigtig godt med udbruddet i Ringsted, der faktisk blev standset. Det siger Bente Møller fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Hun er konstitueret enhedschef.
Hun tøver ikke med at kalde indsatsen i Ringsted en succes trods det høje smittetal.
Vi er absolut lykkedes. Vi fik brudt smittekæderne relativt hurtigt og fik stoppet udbruddet
- Ja, vi er absolut lykkedes. Vi fik brudt smittekæderne relativt hurtigt og fik stoppet udbruddet, siger hun til TV2 ØST.
- Det er et stort udbrud. Det er sjældent, at vi ser så mange smittede, som vi kan relatere til samme smittegruppe, siger hun.
Hun mener, at den vigtigste lære fra udbruddet i Ringsted er, at myndighederne skal arbejde tæt sammen.,
- Vi rykkede meget her og gjorde det hurtigt. Det synes jeg. Vi var på sagen med det samme, og der var daglig kontakt med de forskellige parter, siger hun.
Værktøjer virkede
Samarbejdet fungerede samtidig gnidningsløst, siger hun.
- Vi har haft et formidabelt samarbejde med de øvrige myndigheder – eksempelvis Ringsted Kommune, Danish Crown og Region Sjælland. Værdien i et godt samarbejde er en erfaring, som vi tager med herfra, siger hun.
Hun mener modsat Danish Crown ikke, at der blev grebet for sent ind overfor udbruddet i Ringsted, hvor der jo gik lang tid fra udbruddet blev opdaget den 26. juli, til beslutningen om at lukke slagteriet blev truffet den 8. august.
- Vi har forskellige værktøjer, som vi bruger, når vi skal håndtere sådan et udbrud. Vi skulle først finde omfanget og have de nære kontakter isoleret. Især det første er vigtigt – vi skulle have alle testet, fortæller hun.
Artiklen fortsætter under billedet.
Det var først, da den anden testrunde - på trods af mange hjemsendelser - viste stigende smittetal, at Styrelsen for Patientsikkerhed ændrede holdning.
- Da tallene i næste runde sted, så mente vi, at det var relevant at anbefale en lukning, siger hun.
Der er i øjeblikket ikke aktive smittekæder forbundet med udbruddet i Ringsted.
Smitten i Ringsted Kommune har dog som på resten af Sjælland været stigende gennem september måned.