Det er en god idé og et brugbart værktøj i kampen mod at knække coronasmitten, at kommunerne nu får adgang til personfølsom data om smittede borgere.
Det mener Næstveds borgmester, Carsten Rasmussen (S).
Aftalen er indgået mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) og giver for første gang landets kommuner adgang til specifik information på, hvilke borgere der er smittet med virus, og hvor de bor.
Vi kommer ikke til at køre rundt i nord, syd, øst og vest af kommunen
På den måde er det håbet, at kommunerne kan bruge deres lokalkendskab til at følge op på lokale smitteudbrud, tage direkte kontakte til smittede borgere, rådgive dem til at gøre det lettere for dem at isolere sig i eget hjem og dermed knække smittekæderne.
Godt redskab ved boligselskaber
Carsten Rasmussen nævner boligselskaber, hvor folk lever og bor dør om dør og deraf omgås hinanden mange gange om ugen som et eksempel, hvor adgangen til brugerdata er et godt redskab.
- Hvis der pludselig er fire eller fem i en opgang eller seks i en boligblok, der er testet positiv, så er det nok meget godt, at man fortæller de andre beboere, at de skal være opmærksomme, når de går ned med skraldespanden, går i cykel- eller vaskekælderen og færdes på opgangen generelt.
- På den måde bliver de andre beboere ekstra meget opmærksomme på at bruge håndhygiejne, måske også bruge mundbind på fællesarealerne og tage engangshandsker på, når man netop skal ned med skraldet og røre ved en affaldscontainer, hvor der måske har været en personer med corona før, siger han.
Vil ikke banke på alle døre
Med aftalen må kommunerne sende en ansat ud og banke på borgernes dør og informere om, hvis der er et smitteudbrud i opgangen eller på vejen.
Det er dog ikke noget, Næstved vil gøre hyppig brug af, slår Carsten Rasmussen fast.
- Så skal det være, hvis det er en hel opgang, og vi ved, at her bor der ældre mennesker eller personer, som ikke ser opslag, vi laver på Facebook eller hænger op i opgangen. Vi kommer ikke til at køre rundt i nord, syd, øst og vest af kommunen.
Med den nye aftale får I også adgang til personfølsomme oplysninger. Er I som kommune gearet til at kunne behandle de data forsvarligt?
- Ja, det mener jeg, vi er. Vi har med personfølsomme data at gøre hver dag, men det er klart, at vi skal være opmærksom på at passe rigtig godt på de data og sørge for at informere de områder, hvor der kan være en risiko for, at smitten pludselig løber løbsk, siger Carsten Rasmussen.
Hidtil har det været Styrelsen for Patientsikkerhed, som har stået for smitteopsporingen.
Hvis en borger er blevet testet positiv for coronavirus, kontakter styrelsen borgeren for at hjælpe med at opspore nære kontakter, som kan være smittet.
Det arbejde skal styrelsen fortsætte, fremgår det af aftalen.