Frisør skal fortsat holde lukket: - Mit livsværk smuldrer

Danmark åbner langsomt op - men flere erhvervsdrivende må fortsat holde lukket. I Sorø venter en frisørsalon i uvished.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Varerne står snorlige hos den lukkede frisørsalon AcaPella i Sorø. Men selvom der ser ud til at være orden, er ejeren Bettina Nielsen fyldt med uro. En uro, der har varet ved, siden frisører, massører, tatovører og lignende fik besked på at holde lukket.

Uroen blev kun forstærket, da statsminister Mette Frederiksen (S) mandag kunne melde ud, at blandt andet frisører fortsat skal holde lukket. For mens Danmark langsom vil åbne op igen, er ejeren stadig fanget i uvished.

- Tårerne kom frem. Jeg sad og hylede hele natten.

- Det er uvisheden. Det er ens liv. Næste år har jeg været selvstændig i 25 år. At se det hele smuldre mellem fingrene på én...

Bettina Nielsen når ikke at færdiggøre sætningen, da tårerne bliver for mange.

Hårprodukterne står snorlige i Salon AcaPella i Sorø. Men for ejeren er alt kaos.
Hårprodukterne står snorlige i Salon AcaPella i Sorø. Men for ejeren er alt kaos. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Ukendt hvornår der kan åbnes

Hun ved endnu ikke, hvor længe der går, før hun og medarbejderne igen kan tage sig kærligt af kundernes lokker. Det hele hviler på, hvordan første fase af genåbningen går, var beskeden fra Mette Frederiksen på mandag aftens pressemøde.

- Hvis vi lykkes med allerførste fase, vil det være en prioritet for os at lempe restriktionerne i næste fase, lød beskeden fra statsministeren.

Læs også
Kommuner klar til at hjælpe aflyste festivaler og kulturmøder
Læs også
Kommuner klar til at hjælpe aflyste festivaler og kulturmøder

På grund af forbuddet mod at drive frisørsalon har Bettina Nielsen sendt sine tre medarbejdere hjem. Men de skal stadig have løn, og dertil kommer en lang række faste udgifter.

- Jeg glæder mig til lønkompensationen bliver udbetalt, så vi har lidt at gøre godt med igen. Ellers ved jeg ikke, hvordan jeg skal betale lønninger, siger hun til TV2 ØST.

Stolene er tomme i Bettina Nielsens frisørsalon. Hun ved endnu ikke, hvor længe det vil stå på - og om forretningen overhovedet overlever.
Stolene er tomme i Bettina Nielsens frisørsalon. Hun ved endnu ikke, hvor længe det vil stå på - og om forretningen overhovedet overlever. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Selvom hun kan få staten til at kompensere for en del af den løn, hun betaler til sine hjemsendte medarbejdere, er pengene endnu ikke udbetalt - og Bettina Nielsen ved ikke, hvornår hun har pengene.

- De ville betyde alt, for så kunne jeg planlægge mig ud af det. Men man kan ikke planlægge sig ud af noget, man ikke ved noget om, siger hun.

Hobittens legeplads
Læs også
Daginstitutioner skal åbne igen - men kommunerne savner retningslinjer
Hobittens legeplads
Læs også
Daginstitutioner skal åbne igen - men kommunerne savner retningslinjer

Det er dog langt fra en usikkerhed, hun er alene om at have. Det fortæller Mads Váczy Kragh, som er direktør i Erhvervshus Sjælland, der tilbyder rådgivning og sparring til regionens virksomheder. 

- Det er en hel reel bekymring, at man står her og er i en situation, som er ganske uvis. Men jeg er sikker på, at en frisør som hende nok skal få udbetalt penge fra hjælpepakken snart, vi ved bare ikke præcis hvornår, siger Mads Váczy Kragh.

Han fortæller, at stort set alle dele af erhvervslivet er ramt. Kun byggeriet ser ud til at slippe nogenlunde igennem - indtil videre. Rådet til resten af virksomhederne, der kan være i problemer, er først og fremmest at være i dialog med alle parter.

- Mit råd er at søge og holde dialog med først og fremmest banken, særligt hvis udbetalingen er forsinket. Men sørg også for at tale med leverandører og kreditorer. Hold en åbenhed omkring forretningen og vær åben for at ændre på forretningsmodellen, så man i det mindste kan få noget ind, siger direktøren.


Nyhedsoverblik