Ledigheden stiger og rammer især kokke, tjenere og buschauffører hårdt

Coronakrisen har kostet mange arbejdspladser. Det er især gået hårdt ud over brancher, som er blevet beordret lukket politisk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ledigheden her til lands har frem til coronakrisens udspring ligget stabilt. Men aktuelle tal over ledigheden fra Danmarks Statistik for marts måned vidner om en stigning, der oversteg finanskrisens jobtab i begyndelsen af 2009.

Her i regionen er der tale om en stigning fra 2,9 procent til 3,2 procent i det Østsjællandske imens Vest- og Sydsjælland med øerne er gået fra en ledighed på 3,7 procent til 4,1.

quote Vores store bekymring er, når virksomhederne skal genansætte, om det så er vores medlemmer, de vælger, eller om man hyrer fra udlandet

Allan Andersen, formand for 3F Holbæk-Odsherred

Det svarer til 1.400 flere ledige, omkring 10 procent af det samlede antal flere ledige på landsplan.

Sideløbende med tallene fra Danmarks Statistik udgiver også Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering aktuelle ledighedstal under coronakrisen for perioden 9. marts og frem til i dag.

Kokke, tjenere og chauffører hårdt ramt

I Region Sjælland har samlet set 12.408 personer meldt sig ledige, heraf 8.883 til en a-kasse per 27. april 2020. Den største stigning er registeret blandt medlemmerne af fagforeningen 3F.

Allan Andersen, formand for 3F Holbæk-Odsherred, fortæller, at medlemmerne straks mærkede til, at landet lukkede ned den 11. marts.

Comwell Korsør
Læs også
Ditte kan have udsigt til en fyreseddel - coronakrisen sender ledigheden i vejret
Comwell Korsør
Læs også
Ditte kan have udsigt til en fyreseddel - coronakrisen sender ledigheden i vejret

- Vi har set en faldende ledighed meget længe, men da coronakrisen indtraf, blev kokke og tjenere sendt hjem og ledigheden steg lige med det samme. Derefter reducerede Movia busdriften i en kortvarig periode, hvilket gjorde at også buschauffører blev sendt hjem, fortæller han.

Movia oplyser til TV2 ØST, at operatørerne har fået besked om at antallet af afgange fra 30. marts til og med mandag d. 13. april blev reducereret til 65 procent af den normale drift. I hvilket omfang operatørerne har sendt medarbejdere hjem eller afskediget, har Movia ikke oplysninger om.

Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at alene indenfor transport, hoteller og restauranter er der givet 2.118 opsigelser i Region Sjælland siden 9. marts. Heraf knap halvdelen i transportbranchen.

Odsherredsbanen
Læs også
Hver tredje bus og tog fjernes - men her får borgerne et gratis alternativ
Odsherredsbanen
Læs også
Hver tredje bus og tog fjernes - men her får borgerne et gratis alternativ

Senest er nedlukningen begyndt at gå ud over industriarbejdere, hvor visse produktionsvirksomheder oplever en nedgang i afsætningen.

- Det er ikke et entydigt billede for industrien, for omvendt kører andre som eksempelvis Lundbeck her i vores område på fuldt tryk.

Frygter udenlandske arbejdere tager over

Hos 3F er den store bekymring lige nu, hvordan virksomhederne vælger at ansætte igen, når landet forhåbentligt inden længe åbner igen.

- Vores store bekymring er, når virksomhederne skal genansætte, om det så er vores medlemmer, de vælger, eller om man hyrer fra udlandet, og på den måde trykker vilkårene i overenskomsterne.

Hos Erhvervshus Sjælland, forklarer direktør Mads Kragh, at den kraftige stigning i ledigheden har ramt ujævnt her i regionen.

- Højest er ledigheden i de brancher, som har fået mere eller mindre direkte påbud om nedlukning, siger han.

Henrik Green
Læs også
Hotel Kirstine i Næstved fyrer 18 medarbejdere – mistede to millioner på én dag
Henrik Green
Læs også
Hotel Kirstine i Næstved fyrer 18 medarbejdere – mistede to millioner på én dag

Selvom der fra regeringens side er kommet hjælpepakker, så er der virksomheder, der har været nødt til at afskedige, forklarer Mads Kragh.

- Hjælpepakkerne er i vores optik super gode og meget vigtige. Havde vi ikke haft dem, havde vi set markant højere ledighed.

Må fyre i stedet for at hjemsende

Hjælpepakkerne kompenserer virksomheder, der sender medarbejdere hjem, hvilket en del har taget imod forklarer, direktøren, som understreger at Erhvervshus Sjælland er glade for hjælpepakkerne.

Men hjælpepakkerne dækker kun for en periode.

- Det er noget af det, virksomhederne har kigget ind i, og set på, hvordan markedet ser ud om nogle måneder – og her har spørgsmålet været om man ikke bare forlænger pinen ved at sende medarbejdere hjem, hvilket stadig koster virksomheden penge.

En branche, som i krisesituationer rammes først, er byggeriet. Det har man ikke set i dette tilfælde, forklarer Mads Kragh.

- Det er lidt atypisk, for byggeri rammes typisk først under en krise, hvor store byggeprojekter indstilles. Det viser også, at det her er startet som en sundhedskrise – ikke som en økonomisk krise, siger han og tilføjer:

- Men byggeriet vil blive ramt med en vis forsinkelse. Derfor er vi meget opmærksomme på, hvad man gør i forhold til offentlige byggerier.

Hanne Dyremose
Læs også
Hotelchef om hjælpepakke til erhvervslivet - det giver os en tryghed
Hanne Dyremose
Læs også
Hotelchef om hjælpepakke til erhvervslivet - det giver os en tryghed

Han peger på, at den seneste politiske udmelding om at sætte Femern-byggeriet i gang på den konto er en meget god nyhed.

Hjælpepakke redder 150.000 jobs

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har også noteret sig de seneste ledighedstal fra Danmarks Statistik, hvor man på landsplan har noteret en stigning til 4,1 procent efter i mere end et år at have ligget stabilt på 3,7 procent.

- De officielle ledighedstal for marts bekræfter nu Covid-19-krisens dybe alvor. Beskæftigelsesministeriets daglige opgørelser over antallet af tilmeldte ledige viser, at endnu flere personer er blevet berørt af krisen, end hvad man kan se af de officielle ledighedstal for marts, siger Peter Hummelgaard i en officiel kommentar og tilføjer:

- Vi må desværre også forvente at se flere eksempler på virksomheder i udsatte brancher, der må afskedige medarbejdere. Heldigvis er vores hjælpepakker her og nu med til at holde hånden under økonomien, så så mange som muligt kan beholde deres job, selv om der i øjeblikket ikke er noget at lave.

Ifølge beskæftigelsesministeren har hjælpepakkerne foreløbigt sikret, at 150.000 lønmodtagere får fuld løn imens de er hjemsendte.

Citat præciseret
3F oplyste i første omgang til TV2 ØST, at Movia havde indstillet driften. Fredag oplyser 3F dog til TV2 ØST, at denne oplysning ikke var korrekt. Movia har i en periode reduceret driften. Citat præciseret.

 


Nyhedsoverblik