Fra onsdag bliver tusindvis af folkeskoleelever fra femte klassetrin og opefter endnu engang sendt hjem.
Tiltaget er en af de nye restriktioner i 38 af landets hårdest ramte kommuner, som statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede på et presse møde mandag formiddag.
I TV2 ØSTs sendeområde gælder det Vordingborg, Faxe og Slagelse kommuner.
Det er meget svært for os som elever at holde os fra de andre klasser. Så jeg kan godt se, at det nødvendigt
I den sidstnævnte er Antvorskov Skole den største af sin slags med mere end 1.100 elever. Her er elevrådsformanden Mads Frederik Maris én af mange elever, der ikke skal møde op i skolen onsdag.
- Det er selvfølgelig ærgerligt, fordi der er nogle udfordringer, når man skal lave den her undervisning online, siger han.
- Man mister noget af det faglige, fordi man ikke på den samme måde kan få hjælp af læreren. Og man kan ikke få den her intensive undervisning, hvor man kan spille bolden lidt rundt i klassen, og alle nemt kan sige noget, fortsætter Mads Frederik Maris.
Selvom han ærgrer sig over at skulle modtage undervisning gennem computerskærmen, ligesom tilfældet var det i foråret, så forstår han godt, hvorfor regeringen blandt andet slår ned på skoleområdet.
- Vi er jo delt op klassevis, så vi ikke er sammen i frikvartererne. Men det er meget svært for os som elever at holde os fra de andre klasser. Så jeg kan godt se, det er nødvendigt at holde os helt fra hinanden, så vi ikke bliver fristet til at gå sammen med andre og dermed sprede smitten endnu mere, forklarer han.
Artiklen fortsætter under billedet.
Bedre rustet denne gang
Selvom situationen på sin vis minder om den store nedlukning i foråret, mener elevrådsformanden alligevel, at der er en stor forskel fra dengang.
- Man skulle lige lære, hvordan teknikken fungerede. Hvordan kom man på online-undervisning, og hvad foregik der?, lyder det.
Vi ved, vi kan komme igennem det, for vi har prøvet det før
Blandt andet har eleverne fået en – foreløbig – tidsramme for hjemsendelsen. Restriktionen er bestemt til at vare fra onsdag den 9. december indtil 3. januar. De sidste knap to uger af den periode var i forvejen afsat til juleferie.
- Denne gang ved vi jo, hvad der kommer til at ske. Så det er dejligt, man ikke har den her uvished, udtaler Mads Frederik Maris.
Selvom det umiddelbart kan være hårdt at blive isoleret fra sine skolekammerater og få virtuel undervisning, er han optimistisk på skoleelevernes vegne.
- Vi har lige været sendt hjem i rigtig lang tid, og nu skal vi være væk for vores venner igen. Men vi kan også se, at det måske er nødvendigt, og det kan vi se bedre end sidste gang. Og vi ved, vi kan komme igennem det, for vi har prøvet det før, siger han.
Lettet skoleleder
Også Antvorskov Skoles leder, Søren Ranthe, ser med optimisme og endda lettelse på beslutningen om at hjemsende godt og vel halvdelen af skolens elever.
Et eller andet sted er det faktisk en kæmpe lettelse, for vi kan stort set ikke få det til at hænge sammen længere
- Vi har faktisk kun 15 elever, der er sygemeldt med covid-19, men fordi de har mange relationer, og lærerne kommer i forskellige klasser, så er rigtigt mange jo hjemsendt med mistanke om covid-19.
- Så et eller andet sted er det faktisk en kæmpe lettelse, for vi kan stort set ikke få det til at hænge sammen længere, forklarer skolelederen.
Skolelederen kan dog ikke læne sig tilbage og slappe af. Tværtimod - for nu starter et større koordinationsarbejde i forhold til at tilpasse læreres skemaer med mere.
- Vi har en fritidsklub, som skal lukkes ned. Vi har også lærere, der skal undervise virtuelt, men som også har nogle af mellemtrinsbørnene med fysisk undervisning, siger Søren Ranthe.
- Så der bliver lige nogle skemaer, der skal jongleres på plads. Og vi ligger nok vandret de næste par dage, men vi har jo prøvet det før, så det går nok. Vi tager det i stiv arm, konstaterer skolelederen.
Foruden de nye lokale restriktioner, blev det på pressemødet også meldt ud, at de nuværende landsdækkende restriktioner - herunder forsamlingsloftet på 10 mennesker - forlænges til og med februar indtil videre.
Skoleleder: - Det er det rigtige at gøre
Også de ældste elever på skolerne i Vordingborg skal undervises hjemme fra på onsdag. Lederen af Gåsetårnskolen mener, at det er den rigtige beslutning, at sende eleverne hjem.
- Jeg tænker, at det er rettidig omhu, og at det er en indgriben, som vi sagtens kan håndtere, siger Bjørn Haldur, der er skoleleder på Gåsetårnsskolen.
Jeg tænker, at det er rettidig omhu, og at det er en indgriben, som vi sagtens kan håndtere
- Det er det rigtige at gøre lige nu, siger han.
Allerede fredag i sidste uge besluttede skolen i Vordingborg at sende elever hjem.
- Det er for at være på den sikre side, og med en udsigt til, at det kan blive værre, så vælger man på Gåsetårnsskolen at sende 7. til 9. klasse hjem til virtuel undervisning allerede fra i dag, fortæller Bjørn Haldur.
Over de næste 24 timer skal de resterende klasser fra 5. og op også sendes hjem, og skolens ledelse skal nu i gang med at finde ud af, hvordan hjemsendelsen skal foregå, for eksempel hvilke lærere, der skal stå for den virtuelle undervisning.
Selvom det bliver en udfordring, så er skolelederen fortrøstningsfuld.
- Det kan sagtens komme til at hænge sammen, men det er en nødundervisningssituation, man går ind i, siger Bjørn Haldur.
I alt skal 700 af Gåsetårnsskolens elever undervises hjemme fra på onsdag, mens mellem 500 og 600 elever bliver på skolen.
Se hele pressemødet fra den 7. december klokken 12: