At blive kaldt nazisvin, filmet og frygte at blive pandet en.
Det er noget af det, bibliotekspersonale flere steder i regionen har lagt krop til de seneste uger, når det har været et krav, at de skulle tjekke gæsters coronapas i indgangen.
Men med den nye genåbningsaftale, der træder i kraft fredag, vil det ikke længere være et krav, at bibliotekerne tjekker coronapas hos alle gæster, når de ankommer. Til gengæld skal der foregå stikprøvekontrol én gang i døgnet.
Genåbningsaftalen blev vedtaget ved midnat af alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige.
Oplevelserne er ikke den direkte årsag til lempelsen på landets biblioteket. Ændringen vækker alligevel glæde hos Piet Dahlstrøm-Nielsen, der er biblioteksleder for Holbæk Bibliotekerne, der har oplevet situationer, hvor personale er blevet overfuset.
- Det åbner op for, at biblioteket bliver mere, som vi kender det, nemlig et sted, der er åbent for borgerne, siger han.
Voldsomme episoder
Fredag kunne TV2 ØST fortælle om flere episoder på biblioteker i Næstved Kommune og i Holbæk Kommune, hvor personale var blevet overfuset af gæster, der ikke var tilfredse med at skulle vise coronapas i indgangen.
Der var blandt andet flere situationer, hvor personale blev kaldt ukvemsord og filmet mod deres vilje af gæster, der følte sig forurettet.
- Man har ondt i maven, når man går hjem, og man har også ondt i maven, næste gang man skal stå i døren. Vi er aldrig klar over, når vi åbner døren for den næste borger, om det er sådan en situation, vi ender i igen, fortalte børnekulturformidler Lene Holst Schmidt, der har haft til opgave at sidde i døren halvdelen af tiden på sine vagter.
VIDEO: I sidste uge fortalte personalet på bibliotekerne i Næstved Kommune om flere voldsomme oplevelser:
- Det værste er det psykiske pres, der rammer vores medarbejdere. Der er blevet sagt, at de er nogle nazisvin, og at vi har genindført jødepasset. Derudover er det selvfølgelig voldsomt ubehageligt og utrygt at blive filmet. Man ved jo ikke, hvor sådan en video ender henne, sagde bibliotekschef i Næstved Kommune Karen Delfs om episoderne, der blandt andet førte til, at en medarbejder måtte melde sig syg, og en anden måtte tale med krise-hotline og en psykolog.
Også på Holbæk Bibliotek har der været episoder, hvor særligt én var voldsom for personalet.
- Der blev råbt voldsomt, og kollegaer oplevede det som om, at nu ville han (medarbejderen, red.) blive pandet en. Der skete ikke noget, men det var trappet op, så man kunne frygte, at det var dér, det endte, fortalte Piet Dahlstrøm-Nielsen til TV2 ØST fredag.
Tillid til gæsterne
Selvom det fra fredag er slut med at tjekke hver enkelt biblioteksgæst i indgangen for coronapas, betyder det ikke, at det er slut med coronapas på de danske biblioteker. Det vil nemlig stadig være et krav, at gæster har et gyldigt et af slagsen.
- Vi må have noget tillid til, at folk rent faktisk følger de retningslinjer, som er stillet op. Som udgangspunkt er det jo fornuftige mennesker, der bruger bibliotekerne, siger Piet Dahlstrøm-Nielsen.
Bibliotekspersonalet slipper heller ikke helt for at tjekke coronapas, da det bliver et krav, at alle biblioteker laver en stikprøvekontrol én gang i døgnet.
- Vi skal have snakket om, hvordan man gør det på en god måde. Man kan jo annoncere det nogenlunde åbent, at nu kommer vi rundt og tjekker, siger bibliotekslederen fra Holbæk, der endnu ikke har vendt med sit personale, hvordan stikprøven i praksis skal foregå.
Artiklen fortsætter under billedet.
Han føler sig dog sikker på, at personalet nok skal løse opgaven, og at det er en bedre løsning end den nuværende.
- I sådan en situation må man også sætte det op imod, hvad vi skulle før, og jeg tror trods alt, man synes, det er en rarere måde at håndtere det på, siger han.
- Det bliver jo lidt ligesom konduktørerne i togene, der går rundt og tjekker billetter. Der opstår også situationer indimellem, men de fleste mennesker vil jo bare vise deres coronapas, og så er det dét, fortsætter han.
Nemmere at få enderne til at mødes
Den ændrede coronapas-kontrol gør ikke bare, at bibliotekspersonalet slipper for at afvise biblioteksgæster i døren og dermed undgår risikoen for at blive overfuset. Den giver også bedre tid til de opgaver, som personalet egentlig er ansat til.
- Det frigør jo noget personale, som der bestemt er brug for til andre opgaver, så det får meget konkret tingene til at hænge bedre sammen og gør det nemmere for os at få enderne til at mødes, forklarer Piet Dahlstrøm-Nielsen.
Bibliotekslederen pointerer dog, at de lempede coronapas-regler ikke er lig med, at det skal være mindre sikkert for hverken personale eller gæster at færdes på bibliotekerne.
- Det handler jo ikke om, at vi ikke skal passe på os selv og hinanden. Det skal vi selvfølgelig stadig, så det er stadig vigtigt, at man holder afstand og har mundbind på, lyder det.
Ifølge aftaleteksten for genåbningen gælder den lempede kontrol af coronapas også for frivillige foreninger, der nu har mulighed for at nøjes med daglig stikprøvekontrol.
Sent mandag den 17. maj blev politikerne enige om yderligere genåbning af Danmark. Få overblikket her: