Hestesport i almindelighed er udbredt og kendt mange steder – men indenfor hestesporten findes der en række nicher – og blandt dem voltigering – eller som formand for Slagelse Voltige Klub, Ditte Rongsted, forklarer det:
- Voltigering er en sport, hvor man laver gymnastik på hest. Så det er en hestesport, men også gymnastik.
Hvis man ikke har hørt om lige netop denne sportsgren – så har det sine ganske naturlige forklaringer:
- Vi er en lille sport – der er ikke ret mange udøvere i Danmark. Jeg ved ikke præcist, hvor mange, men der er ikke så mange, desværre, siger Ditte Rongsted.
Fokus på fantastiske foreninger
I denne påske sætter TV2 ØST fokus på nogle af de fantastiske foreninger, der har hjemme i de 12 kommuner i regionen.
Der findes intet mindre end 4.000 frivillige foreninger i området, og en af de 4.000 er Slagelse Voltige Klub.
- I starten tænker folk "det var da helt skørt – man skal da ride på en hest". Men så når folk ser det, siger de: "Det er rimelig okay" – og "det er sejt, at de tør, og de kan". Og folk bliver meget imponerede over, hvor store hestene, vi bruger, er, forklarer Ditte Rongsted og tilføjer:
- Det er lidt en anden hestesport, end det man normalt gør, og det er mere holdorienteret. De (medlemmerne, red.) bliver venner på kryds og tværs og på tværs af alder. Det er noget, den her sport gør – vi kan være sammen på tværs.
Træning foregår på jorden
Slagelse Voltige Klub blev grundlagt i 2005 og talte frem til coronakrisen 35 medlemmer foruden fire heste. Efter en medlemstilbagegang er der nu igen gang i aktiviteterne.
- Folk spørger, om det er ligesom i cirkus? Så siger jeg, ja, det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad vi laver, fortæller Ida Løvelund Vestergaard, der er træner i Slagelse Voltige Klub, som har dyrket sporten, siden hun var barn.
I praksis så foregår træningen indledningsvist først på jorden – med træning og udstræk:
- Vi strækker ud, for en af de ting, vi skal kunne, er at være smidige oven på hesten samtidig med at være stærke, forklarer Amalie Amundsen, der er voltigør og medlem af Slagelse Voltige Klub.
Dernæst fortsætter træningen på ryggen af en træhest:
- Vi gør det på den her træhest for at øve os, inden vi går op på den rigtige hest. Vi kan øve, hvordan vi skal holde og bevæge os rundt, forklarer Amalie Amundsen videre.
Og når turen så er kommet til hesten, foregår det til sidst fuld galop. Det er med andre ord vigtigt at have teknikken på plads:
- Når man har prøvet det lidt, bliver man vant til det – man ved, hvad man laver, og man føler sig tryg ved det, jo mere man har prøvet det, fortæller Oliver Thorsen, der har dyrket sporten i seks år.
- Jeg kan huske, da Oliver startede – bare det at komme op på knæ og skulle slippe håndtagene – det var virkelig frygteligt, men nu kan han bare stå op på en hest og stråle og gør det virkelig godt, supplerer træner, Ida Løvelund Vestergaard.
Europamesterskaberne i voltigering afholdes næste år
Sporten kan både dyrkes alene og som hold. Til stævner skal holdene først vise deres tekniske færdigheder. Og derefter freestyler de med mere udfordrende øvelser.
- Det er rigtig sjovt at dyrke voltigering, fordi det er en anderledes sport. Man er både på hest, man udfolder sig kreativt og laver nogle spændighedsøvelser og styrkeøvelser – det er rigtig elegant, forklarer Amalie Amundsen, der var blandt klubbens deltagere til landsmesterskaberne i 2019.
Og skulle man nu være blevet nysgerrig på at opleve mere voltigering uden selv at have mod på at kaste sig ud i vejrmøller på hesteryg, så kan man opleve europamesterskaberne i voltigering her i Danmark til næste år.
Sammen med de andre discipliner som spring, dressur, para-dressage bliver det afholdt i Herning.