Mobning kan give ar på sjælen. Derfor bør det også koste noget, når skoleledelser ikke handler tilstrækkeligt i sager om mobning. Det mener Johnny Larsen fra Haslev.
- Man tager det ikke alvorligt nok, sådan som reglerne er i dag, siger han.
Derfor har han lavet et borgerforslag, der skal gøre skoler erstatningspligtige overfor mobbede elever i sager, hvor skolen ikke har gjort nok for at stoppe mobningen og skabe bedre trivsel.
Jeg vil jo gerne have, at der bliver pålagt et ansvar
- Jeg vil jo gerne have, at der bliver pålagt et ansvar. At for eksempel klageinstansen hos Dansk Center for Undervisningsmiljø eller nogle andre kan gå ind og sige, det her er galt, der er et barn, der har mistet noget her, der er et barn, der har smerter, det koster penge, siger han.
Artiklen fortsætter under billedet.
Søn oplevede mobning
Borgerforslaget er blevet til, efter hans egen søn, Alexander igennem flere år oplevede mobning og udelukkelse fra fællesskabet på sin daværende skole, Haslev Privatskole.
- Det svingede lidt, hvem det var, jeg havde et problem med, men der var specielt én elev, ham havde jeg mange problemer med, fortæller Alexander Nørskov Larsen.
Ifølge Johnny Larsen fik han og Alexanders mor at vide, at sønnen skulle gøre mere selv for at komme ind i fællesskabet i klassen. Den strategi fulgte forældrene længe. Det resulterede i, at Alexander meget sjældent fortalte derhjemme, hvordan han havde det i skolen. Og han havde det ikke godt.
- Det var... det var sådan set bare sådan, så jeg skulle prøve at overleve dagen, husker Alexander Nørskov Larsen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Til sidst fik Johnny Larsen nok og klagede til Den Nationale Klageinstans mod Mobning under Dansk Center for Undervisningsmiljø. I foråret 2020 gav klageinstansen faren fra Haslev medhold, og skolen fik et påbud om at lave en handleplan i den konkrete sag.
Der var specielt én elev, ham havde jeg mange problemer med
Men det er ikke nok, mener Johnny Larsen. Han tror, at hvis skolerne fik erstatningsansvar overfor mobbeofre, så ville det have en præventiv effekt.
- Jeg tror, det er det, der måske kan være med til at flytte de her ting med, at man bare trækker på skuldrene. Skolerne bliver nødt til at gøre noget, for hvis de ikke gør det, så koster det penge, og det har de ikke råd til, siger han.
Skoleledere tror ikke på straf
Formanden for skolelederforeningen i Faxe Kommune er skeptisk overfor forslaget.
- Vi er tilhængere af, at vi bliver nødt til at gå i dialog med de mennesker, det drejer sig om. Jeg kan personligt ikke se, at noget skal kunne løse sig af, at en skole skal straffes økonomisk, for så har den reelt mindre økonomi til at løse den næste store sag, der kunne komme, siger lokalformand Jacob S. Mortensen
Men hvad hvis dialogen ikke fungerer? Hvis forældre, siger, der er et problem, der sker mobning, og skolen ikke får taget hånd om det, hvad så?
- Jeg kan godt forstå det der med, at dialogen kan være svær, men det gør den jo ikke mindre vigtig. Men så skal vi måske bede andre hjælpe os med den dialog, men det er dialogens vej, vi skal løse tingene, mener skolelederen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Venstre og SF bakker op
På Christiansborg er både SF og Venstre positive overfor at indføre erstatningsansvar til skoler.
Det vigtige, ved det her forslag, er, at børn ikke længere skal mobbes
- Den model med at de berørte får en erstatning, det er en model, man kender fra Sverige, hvor det faktisk fungerer ret godt, så det er vi åbne overfor, siger Jacob Mark, SF's børneordfører og fortsætter:
- Men det vigtige er ikke så meget, at der er nogle børn, der får en erstatning, for at sige det rent ud. Det vigtige, ved det her forslag, er, at børn ikke længere skal mobbes, og at de ikke skal gå i månedsvis, uden der bliver taget affærre.
Artiklen fortsætter under billedet.
Venstres Ellen Trane Nørby er også positivt stemt:
- Der er rigtig mange elementer i den svenske model, som vi også kiggede på, da vi indførte lovgivningen i Danmark, og jeg vil ikke afvise, at der er flere elementer, vi kan lade os inspirere af. Grundlæggende har vi bare behov for at styrke indsatsen mod mobning i Danmark, siger børneordføreren.
Artiklen fortsætter under billedet.
Skoler kan få påbud
I Haslev giver Johnny Larsen i hvert fald ikke meget for det klagesystem, der findes i dag, hvor skoler kan få et påbud. Først hvis påbuddet ikke efterleves, kan skolen få en økonomisk sanktion.
- Jeg synes slet ikke, det skal komme dertil, hvor vi overhovedet skal klage over det. Skolen havde jo fem-seks år til at sige: der er noget galt, det gør vi noget ved, siger han.
Foreløbig har borgerforslaget kun lidt mere end 200 digitale underskrifter. Det kræver 50.000, at få forslaget til behandling i folketinget.
Erstatning til elever i Sverige
- Siden 2006 har den svenske Børne- og Elevombudsmand kunne kræve erstatning fra skoler i grelle sager om mobning af elever.
- I 2018 skete det i 73 sager om mobning.
- De 73 sager udgør knap otte procent af de i alt 947 klagesager om dårligt skolemiljø, som Børne- og Elevombudsmanden gav medhold i, i 2018.
- De højeste erstatninger, som danske medier har berettet om, ligger på omkring 90.000 svenske kroner.
- Organisationerne Danske Skoleelever og Børns Vilkår har tidligere foreslået en lignende ordning herhjemme.
Kilder: Rapporten "Evaluering af antimobbebestemmelser og Den Nationale Klageinstans mod Mobning", tv2.dk, dr.dk og Skolinspektionen.se