I 2016 flyttede Pia Cardells mellemste søn, Thomas, ind på bostedet Boligerne Rådhusvej 63 i Faxe. Han er født med down syndrom, og havde derfor brug for omsorg, hjælp og støtte fra personalet på bostedet.
Og til at starte med så alt ud til at være godt.
- Vi var med ham i Ikea og købe ny sofa og nyt spisebord, så han virkelig fik møbleret sin lejlighed. Han var meget stolt, fortæller Pia Cardell og tilføjer:
- Han var rigtig glad.
Men der gik ikke længe, før at Pia Cardell kunne mærke, at noget var galt.
Alle Thomas’ venner har ikke fået den hjælp, de skal bruge, for der er stadigvæk ikke styr på det
- Det, som vi synes, der var det værste i den periode, det var, at han ikke fik ordentlig hjælp at gøre rent i lejligheden. Der var møgbeskidt. Der var uhygiejnisk, der var gammel mad. Han havde svamp, som ikke var behandlet korrekt, han kom hjem med fnat, og i det hele taget blev der ikke taget hånd om ham, fortæller Pia Cardell.
Men på trods af flere møder med bostedet og Faxe Kommune hjalp familiens henvendelser ikke.
- Jeg kan undre mig over, at da jeg advarer om, at jeg vil gå videre – det må siges at være et vink med en vognstang – men der er ikke rettet op på noget alligevel, konstaterer Pia Cardell
Seks påbud til bosted
Den 5. marts 2021 døde Thomas af et hjertetilfælde, og det fik bærret til at flyde over for Pia Cardell og familien. Derfor kontaktede hun Styrelsen for Patientsikkerhed.
- Alle Thomas’ venner har ikke fået den hjælp, de skal bruge, for der er stadigvæk ikke styr på det. Og så valgte jeg at gå videre, siger hun og tilføjer:
- For jeg kan ikke gøre noget for Thomas nu, det er for sent. Men jeg kan i hvert fald gøre noget for dem, der stadig bor der. Jeg vil have, de skal have et ordentligt liv, som Thomas også skulle have haft.
Under et efterfølgende tilsyn har Styrelsen for Patientsikkerhed på baggrund af observationer fra Boligerne på Rådhusvej 63 udstedt påbud med krav om at rette op på i alt seks punkter.
Vi har fire udfald af tilsyn, og det her er det næst mest alvorlige
Påbuddene vedrører medicinhåndtering, journalføring, sygeplejefaglige vurderinger, forsvarlig reaktion på blandt andet epileptiske anfald, samarbejde med andre behandlingssteder og manglende instruks for hygiejne og smitsomme sygdomme.
Ud fra observationerne har Styrelsen for Patientsikkerhed vurderet, at problemerne er af større betydning for patientsikkerheden på stedet, fortæller Bente Møller, der er enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerheds afdeling Tilsyn og Rådgivning Øst.
- Vi har fire udfald af tilsyn, og det her er det næst mest alvorlige. Og det er en alvorlighed, hvor vi mener, vi skal ud igen for at sikre os, at ledelsen har rettet op på tingene, forklarer hun og tilføjer:
- Det er nogle forhold, som har betydning for patienternes sikkerhed og i det her tilfælde for beboerne på bostedet.
Påbud til Boligerne Rådhusvej 63, Faxe Kommune
Styrelsen for Patientsikkerhed har påbudt Boligerne Rådhusvej 63, Faxe Kommune:
- at sikre forsvarlig medicinhåndtering fra den 25. januar 2022.
- at sikre, at der er gennemført systematiske sygeplejefaglige vurderinger og opfølgning herpå, fra den 25. januar 2022.
- at sikre tilstrækkelig journalføring fra den 25. januar 2022.
- at sikre forsvarlig reaktion på epileptiske anfald, herunder udarbejdelse og implementering af instruks herfor, fra den 25. januar 2022.
- at sikre udarbejdelse og implementering af en tilstrækkelig instruks for samarbejdet med andre behandlingssteder fra den 25. januar 2022.
- at sikre udarbejdelse og implementering af instruks for hygiejne og smitsomme sygdomme fra den 25. januar 2022.
Påbuddet kan ophæves, når Styrelsen for Patientsikkerhed ved et nyt tilsyns-besøg har konstateret, at påbuddet er efterlevet.
Ledelsen på bostedet Rådhusvej 63 har ikke ønsket at stille op til interview, men henviser til Faxe Kommune.
Dorthe Adelsbech (V), formand for Socialudvalget i Faxe Kommune fortæller, at kommunen har skærpet kontrolindsatsen.
Til familien vil jeg gerne sige, jeg beklager dybt, og jeg synes, det er meget meget trist
- Det skal ikke ske igen. Som formand for udvalget følger jeg det nøje, og det ved jeg, det gør vores direktion også. Der er ikke nogen af os, der synes, det her er okay, siger hun og tilføjer:
- Og til familien vil jeg gerne sige, jeg beklager dybt, og jeg synes, det er meget meget trist, og det skal selvfølgelig ikke ske igen.
Der er nu sat en handleplan i gang, oplyser udvalgsformanden:
- Sammen med udvalget har jeg bedt vores direktion om, at det ønsker vi ikke at se ske igen, og de skal følge det tæt.
- Det gør de ved at gå ned og kigge på, om det er de rigtige ledere, vi har. Vi har blandt andet også ansat en udfører sygeplejerske, som har en sundhedsfaglig baggrund, som vil gå ind og hjælpe med de her ting, som påbuddet specifikt taler om.
Dorthe Adelsbech forventer, at der nu kommer styr på bostedet.
- Det har jeg talt med vores direktion om, og det har de lovet, at det kommer der styr på.
Påbuddet, som Styrelsen for Patientsikkerhed har udstedt, kan ophæves igen, når myndigheden ved et nyt tilsynsbesøg har konstateret, at påbuddet er efterlevet.