Haslev på Sydsjælland skal igen lægge hus til et krisecenter for udsatte kvinder. Det er dog ikke et helt almindeligt krisecenter.
På Haslevhus Kvindekrisecenter hjælper man udsatte kvinder, som både har været udsat for vold og samtidig kæmper med misbrug eller diagnoser - og den slags pladser er der brug for, mener folkene bag.
De såkaldte "dobbeltudsatte" kvinder er en gruppe, der ifølge centerchefen på stedet er overset af systemet, da de almindelige krisecentre ikke har ressourcerne til at hjælpe dem. Derfor er arbejdet på Haslevhus også rigtig vigtigt.
- Haslevhus er et særligt krisecenter, fordi vi indlogerer en særlig gruppe af meget sårbare, men også meget stærke kvinder, som har været udsat for ting, man slet ikke kan forestille sig om en ”almindelig” kvinde i Danmark, fortæller Christina Holst Larsen, der er centerchef på Haslevhus Kvindekrisecenter.
Vi indlogerer en særlige gruppe af meget sårbare, men også meget stærke kvinder
Det er virksomheden Forenede Care, der står bag Haslevhus og deres specialiserede tilbud. Det var først i 2019, at det blev muligt for voldsramte kvinder, der samtidig havde et misbrug eller en diagnose, at komme på et særskilt krisecenter. Derfor er tilbuddet til dobbeltudsatte kvinder forholdsvis nyt i det danske krisehjælpssystem.
Haslevhus er da også meget stolte af at kunne bidrage til et felt, hvor der er mangel på hjælp.
- Vi ønsker at skabe ligestilling for loven. Ifølge loven har du ret til at komme på krisecenter, men ikke hvis du også slås med misbrug eller en diagnose ved siden af volden. Den gruppe har ikke været ligestillet overfor loven, mener centerchef Christina Holst Larsen.
Der har ifølge centerchefen kun været ligestilling på området i knapt to år, og de tilbud, der i øjeblikket er for dobbelt-udsatte kvinder, er slet ikke nok til at dække behovet.
- Vi hører både fra andre krisecentre, psykiatrien og misbrugscenter, at der er alt for mange kvinder, der bliver afvist. De tilbud, der er nu, dækker simpelthen ikke hele behovet. Derfor er det også så vigtigt, at vi kan åbne og hjælpe endnu flere kvinder og skabe et trygt rum for dem, siger Christina Holst Larsen.
Et trygt sted med plads til udvikling
Det er kvinder fra alle baggrunde og i alle aldre, der flytter ind på krisecenteret. Fælles for dem alle er dog, at de kommer fra et hjem med vold sammenkoblet med enten misbrug eller en diagnose. Derfor håber Christina Holst Larsen, at Haslevhus kan skabe et rum, hvor kvinderne kan finde ro, tryghed og omsorg.
- Målet med Haslevhus er, at vi kan bringe de her kvinder i sikkerhed og skabe en ro for dem. Vi håber, at den ro kan give kvinderne plads og overskud til at arbejde med deres diagnose og psyke, eller at det kan skabe overskud og mod på at lægge de rusmidler, kvinderne har brugt gennem årene, på hylden, fortæller Christina Holst Larsen.
Målet med Haslevhus er, at vi kan bringe de her kvinder i sikkerhed og skabe en ro for dem
Haslevhus Kvindekrisecenter har plads til ni kvinder, som kan komme fra hele landet. Længden på kvindernes ophold kan variere meget, men centerchefen vurderer, at kvinderne i gennemsnit kommer til at opholde sig på centret i seks måneder.
Udover centerchefen er der 11 medarbejdere til at støtte og hjælpe kvinderne. Medarbejdergruppen består af pædagoger, socialrådgivere og sygeplejersker, der har hver deres kompetencer til at skabe et trygt sted for kvinderne.
Selvom krisecenteret ikke er åbnet endnu, har nyheden om krisecenterets tilbud allerede spredt sig, fortæller Christina Holst Larsen.
- Vi har allerede haft to henvendelser, inden vi overhovedet er åbnet, så det er jo dejligt, at kvinderne allerede ved, vi er her, fortæller Christina Holst Larsen.
Hvis alt går efter planen, åbner kvindekrisecenteret på onsdag i næste uge. Der er i øjeblikket kun tre lignende centre i Danmark, der tager imod dobbeltudsatte kvinder, så Haslevhus Kvindekrisecenter kommer til at udvide kapaciteten i Danmark betragteligt