Først til mølle-valg af læge møder bred kritik

Alle 14.100 patienter i Haslev Lægecenter kan få ny læge, da centeret skal nedjustere i det nye år. Dette møder kritik fra borgere, læge og professor.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det vil få stor betydning for Yvonne Weise fra Haslev, hvis hun får besked på, at hun skal have ny læge til næste år.

- Jeg er utryg ved at flytte læge. Jeg kender de andre læger, og jeg har en fast sygeplejerske, som jeg også mister, hvis jeg flytter, siger hun.

Et lægeskift kan dog blive realiteten for hende, da Haslev Lægecenter, der i øjeblikket har 14.100 patienter, er nødt til at gå ned i kapacitet, så de fremover har 9.600 patienter.

Lægeskiftet skulle have fundet sted onsdag formiddag klokken 10, men på grund af et nedbrud på borger.dk, er det blevet udskudt på ubestemt tid.

Yvonne Weise fra Haslev er en af de borgere, der skal vælge ny læge. Det lykkedes dog ikke onsdag, da systemet brød ned.

Problematisk lægeskift

Den mindre kapacitet betyder, at ikke alle kan beholde deres nuværende læge. Derfor modtog samtlige 14.100 patienter tidligere på måneden et brev om, at de skulle foretage valg af læge fra næste år.

Helen Schulze frygter, at hun skal have ny læge i forbindelse med en nedskalering af kapaciteten på Haslev Lægecenter.
Helen Schulze frygter, at hun skal have ny læge i forbindelse med en nedskalering af kapaciteten på Haslev Lægecenter. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

En af de andre patienter, som kan opleve et lægeskift fra Haslev Lægecenter er Helen Schulze. Hun lider af kronisk angst og forlader kun sit hjem, hvis det er højst nødvendigt.

- Det vil være rigtig problematisk for mig, hvis jeg skal ind til en ny læge og fortælle hele min historie forfra. Min nuværende læge kender mig og mine diagnoser, siger hun.

Skyldes lovgivning

Problematikken i Haslev Lægecenter skyldes både pensioneringen af en af de praktiserende læger og den generelle lægemangel, som findes i Region Sjælland. 

Det fortalte Ulrik Hesislev, der er praktiserende læge på Haslev Lægecenter til TV2 ØST i sidste uge.

Han fortæller, at årsagen til patienterne skal vælge læge ud fra først til mølle-princippet, skyldes lovgivningen.

Men den metode, mener han ikke, fungerer optimalt.

Ulrik Hesislev fortsætter som læge i lægehuset.
Ulrik Hesislev fortsætter som læge i lægehuset. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Lovgivningen tager ikke nødvendigvis hensyn til borgerens behov eller mig som læge, der fortsætter i huset, så mine patienter kan fortsætte hos mig, siger Ulrik Hesislev.

Da direktør i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland, Trine Holgersen, blev spurgt til lovgivningen, svarede hun omvendt, at lovgivningen sikrer, at alle borgere er stillet lige, og at ingen har fortrinsret.

En velkendt problematik

Ifølge Jes Søgaard, som er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, er lovgivningen en velkendt problematik særligt i udkantsområder, som Haslev, hvor det er sværere at tiltrække læger.

Læs også
14.000 må vente med lægeskift efter nedbrud
Læs også
14.000 må vente med lægeskift efter nedbrud

- Det er vanskeligt i dag at rekruttere nye speciallæger i almen medicin særligt til udkantsområderne. Og derfor ender det med løsninger som Nordic Medicare eller regionsklinikker, siger han og fortsætter:

- Det, man mister som borger, er den kontinuerlige kontakt til sin egen læge. Og forskningen viser ellers, at det er en kæmpe fordel for særligt kronisk syge borgere, eller andre borgere med særlige behov.

Jes Søgaard, som er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, mener at kontinuerlige patientforløb er vigtige for at forebygge lange og dyre patient forløb. (Arkivfoto)
Jes Søgaard, som er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, mener at kontinuerlige patientforløb er vigtige for at forebygge lange og dyre patient forløb. (Arkivfoto) Foto: Heidi Lundsgaard

Ifølge Jes Søgaard kunne det derfor være interessant, at se på lovgivningen og om patienter med kroniske lidelser i situationer, som den i Haslev Lægecenter, skal have muligheden for at blive hos egen læge, mens de raske patienter skulle flytte.

- Det ville løse nogle problemer, men det er en politisk beslutning og prioritering, siger han.

Kontinuerlighed er vigtigt

Ifølge Jes Søgaard er det særligt den kontinuerlige kontakt med lægen, som har stor betydning, hvis man har hjertelidelser, diabetes eller psykiske lidelser.

- Her er det vigtigt, at der bliver fulgt op kontinuerligt. Det er der, der kan ske svigt, hvis kontinuerligheden brydes.

Læs også
Tusindvis står snart uden læge
Læs også
Tusindvis står snart uden læge

Han understreger dog, at en løsning som Nordic Medicare ikke nødvendigvis er dårligere end en almindelig lægepraksis, men det vigtige er, at lægen kender og forstår patienten.

Hvis ikke der findes en løsning, som sikrer, at patienterne bliver forstået ordentligt pointerer han, at flere patienter vil blive sygere og dermed dyrere for samfundet.

TV2 ØST har foreholdt indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) for borgernes utilfredshed. Hun har ikke ville stille op til interview.



Nyhedsoverblik