Tusindvis står snart uden læge

Haslev Lægehus går fra 14.100 patienter til 9.600. Først til mølle-princippet skal afgøre, hvem der kan beholde sin læge, og hvem der skal have ny.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For Helen Schulze fra Haslev er det afgørende, at hun kan beholde sin læge.

Hun har kronisk angst og forlader kun sit hjem, når det er højst nødvendigt.

- Jeg har haft den samme læge siden 2009. I starten brugte jeg ham som en slags psykolog, for det var svært for mig at få psykologhjælp, siger Helen Schulze.

Men det kan i den nærmeste fremtid ende med, at Helen alligevel skal have sig en ny læge. For Haslev Lægecenter, der i øjeblikket har 14.100 patienter, er nødt til at gå ned i kapacitet, så de fremover har 9.600 patienter.

Læs også
Her er manglen på læger størst - men særligt tiltag giver håb
Læs også
Her er manglen på læger størst - men særligt tiltag giver håb

- Det, der sætter det i gang, er, at jeg har en kollega, der går på pension ved årets udgang. Sammen med den lægemangel, der er i vores område, gør det, at vi er nødt til at gå ned i kapacitet, siger Ulrik Hesislev, der er praktiserende læge på Haslev Lægecenter

Den mindre kapacitet betyder, at ikke alle kan beholde deres nuværende læge. Derfor modtog samtlige 14.100 patienter tidligere på måneden et brev om, at de skulle foretage valg af læge fra næste år.

quote - Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at få min gamle læge igen.

Helen Schulze, Haslev

Her vil det også blive muligt at vælge en ny klinik, der bliver oprettet i samarbejde med Nordic Medicare. Men det er ikke et attraktivt alternativ, lyder det fra Helen Schulze.

- Det vil være rigtig problematisk for mig, hvis jeg skal ind til en ny læge og fortælle hele min historie forfra. Min nuværende læge kender mig og mine diagnoser, siger hun.

Skal være lige for alle

Selvom størstedelen af de nuværende patienter kan fortsætte med at komme i Haslev Lægehus, så er der ifølge Region Sjælland en god grund til, at alle skal vælge læge. Det er nemlig sådan loven er formuleret.

- Vi stiller alle borgere lige, så vi ikke skal vælge nogle ud og sige, de har fortrinsret, siger direktør i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland, Trine Holgersen.

Men det er ifølge Ulrik Hesislev ikke optimalt at fordele patinterne på den måde.

Ulrik Hesislev fortsætter som læge i lægehuset.
Ulrik Hesislev fortsætter som læge i lægehuset. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Lovgivningen tager ikke nødvendigvis hensyn til borgerens behov eller mig som læge, der fortsætter i huset, så mine patienter kan fortsætte hos mig, siger Ulrik Hesislev.

Der bliver åbnet for lægevalget på borger.dk den 29. november klokken 10. Og her gælder det om at være klar ved tasterne, hvis man har et konkret ønske til, hvor man skal have læge fremover. For lægevalget foregår efter først til mølle-princippet.

Og for Helen Schulze er valget klart.

- Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at få min gamle læge igen. 


Nyhedsoverblik