Flere af landets kommuner er så pressede, at de tager utraditionelle metoder i brug for at skaffe ekstra hænder til ældreplejen.
Det skyldes især manglede personale og den verserende coronapandemi, der giver huller i vagtplanen og tvinger kommunerne til at tænke alternativt.
Jeg er fuldstændig overvældet over, at vi har sådan en ungdom
Derfor har Marianne Hoff Andersen, der er direktør i Faxe Kommune og sidder i bestyrelsen på Midtsjællands Gymnasium i Haslev, været rundt i klasserne på det lokale gymnasium for at hverve unge til den kommunale ældrepleje.
Det lykkedes hende at skaffe 14 gymnasielever, som har indgået en ansættelsesaftale om at hjælpe med at servere mad, rydde op, gøre rent og skabe livsglæde omkring de ældre mellem jul og nytår.
- Det er et juleeventyr, siger Marianne Hoff Andersen og tilføjer:
- 14 par ekstra hænder kan gøre en forskel – også for medarbejderne, som er pressede og har rigtig travlt, men også for de ældre, som de unge kommer til at møde.
Ulla Johansen, der er leder af Faxe Kommunes hjemmepleje, har også svært ved at skjule sin begejstring over de unge gymnasieelever, som gerne vil hjælpe mellem jul og nyt.
- Jeg er fuldstændig overvældet over, at vi har sådan en ungdom i Faxe Kommune, der ser en mulighed for at hjælpe og vise samfundssind, siger Ulla Johansen.
19-årig dropper juleferien
En af dem, der skal hjælpe til i hjemmeplejen, er 19-årige Lukas Brenholdt Jensen, som går i 3. G på Midtsjællands Gymnasium.
- Når jeg har tid i ferien, så kan jeg give den til nogle, der har brug for det, siger han og fortsætter:
Det kan blive et vendepunkt for hjemmeplejen
- Det er megaspændende at få lov til at komme ud og få erfaring indenfor sundhedssektoren, men også at kunne hjælpe et presset sundhedssystem. Især når det handler om de ældre, som kan være ensomme i julen, hvor sundhedspersonalet måske samtidig løber rigtig stærkt, og der ikke er tid til, at der kan hygges om de ældre.
Lukas Brenholdt Jensen drømmer om at studere medicin efter gymnasiet og ser derfor muligheden for at hjælpe i den lokale hjemmepleje som et oplagt sted at få studierelevant erfaring.
- Sådan så man også har set nogle andre vinkler end bare som læge på et hospital, men at man også har været ude i hjemmeplejen og se, hvordan de arbejder, siger han.
Vagterne i hjemmeplejen vil foregå sammen med en fastansat og være mellem klokken 07.00 og 15.00.
Inden da mødes gymnasieeleverne til et introduktionsmøde torsdag den 23. december, hvor de blandt andet oplæres i god håndhygiejne og får et identifikationskort, så de ældre ved, at de unge kommer fra kommunen.
- Jeg er faktisk ikke så nervøs igen, fordi vi bliver ikke sat til noget, som vi ikke føler os rustet til. Så vi bliver ikke tvunget til opgaver, og det er trods alt de ældre, som er førsteprioriteten og skal have den pleje, som de har behov for, siger Lukas Brenholdt Jensen.
Håber på bedre omdømme
Ulla Johansen håber, at gymnasieeleverne som en slags ambassadører kan være med til at give hjemmeplejen et bedre omdømme end det nuværende, som klæber til faget med pressede vagtplaner.
- Alle ved jo, at vores plejeområde måske ikke altid har fået den omtale, som det egentlig fortjener, siger hun og bliver bakket op af Lukas Brenholdt Jensen.
Vi kan håbe på, at nogle af dem vælger det som et studiejob som fast afløser
- Det kan blive et vendepunkt for hjemmeplejen, at der kommer nogle udefra og nogle flere hænder, siger han.
Ifølge Ulla Johansen bliver fagpersonalet i den kommunale hjemmepleje ikke erstattet af de ufaglærte gymnasieelever.
- De vil være en støtte til vores faste personale, fordi vi er trængt – det er vi af mange årsager. Det er svært at rekruttere, og vi står i en coronasituation. De unge mennesker skal være med til at lave nogle praktiske opgaver, der letter presset på vores faguddannede, og bidrager med noget juleglæde og snak, som er rigtig svær for vores personale at nå i hverdagen, siger hun.
Kommune afviser spareøvelse
Direktør Marianne Hoff Andersen understreger samtidig, at der ikke er tale om en spareøvelse i Faxe Kommune.
- Tværtimod.
- Vi har lønkronerne, og hvis du stillede med 10 sosu-hjælpere i morgen, så blev de ansat. Det er simpelthen, fordi vi ikke kan få uddannet arbejdskraft, så der er ingen spareøvelse, siger hun.
Der er tale om syv piger og syv drenge, som skal hjælpe hjemmehjælperne, og antallet af drenge kommer bag på Ulla Johansen.
- Jeg var overrasket over, at der var så mange drenge, der havde søgt jobbet, siger hun.
- Vi kan håbe på, at nogle af dem vælger det som et studiejob som fast afløser. Men jeg har også den holdning, at lige meget hvilket studie eller retning, man vælger i sit liv, så er det en kæmpe fordel at have set og haft kontakt med vores ældre borgere.
Timelønnen til gymnasieeleverne er 130 kroner plus eventuelle tillæg, og Faxe Kommune ser perspektiver i at videreføre modellen til andre områder, hvor der eventuelt mangler personale.