Hundreder i protest mod grøn strøm: - Det har taget overhånd

Faxe Kommune har flest solcelleparker på Sjælland og flere projekter på tegnebrættet. Nu vil borgere have tempoet skruet ned.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kan det gå for hurtigt med at etablere solcelleparker i en tid med stort fokus på grøn omstilling?

Den holdning deler flere borgere i Faxe Kommune, som er blandt de fem kommuner i landet, der producerer mest solcelleenergi.

Utilfredsheden har manifesteret sig i en underskriftindsamling med over 400 underskrifter og et borgerforslag i byrådet om at stoppe med at etablere flere store solcelleparker i kommunen.

quote Det er os, der bor her, som betaler regningen

Line Mørkegaard, nabo til område der kan få solceller

- Hvor mange millioner kroner skal man egentlig flytte fra ejendoms- og herlighedsværdi over i solcelleindustriens lommer, før vi skal ændre vores slogan fra "byen i det grønne" til "byen i det spejlblanke"?, lød det blandt andet fra en borger, der fik ordet ved seneste byrådsmøde.

173 procent stigning 

I dag ligger der fem større solcelleparker i Faxe Kommune, mens en sjette er under opførelse.

Derudover er der flere store projekter med større solcelleanlæg og en række ansøgninger, som venter på at blive behandlet i kommunen. 

I dag er der solceller på 345 hektar, og hvis alle projekterne bliver ført ud i livet, betyder det yderligere 599 hektar.

Samlet set giver det 944 hektar solceller - en stigning på 173 procent.

Overblik over solcelleanlæg, der er opført, under opførelse og søgt godkendelse til at etablere.
Overblik over solcelleanlæg, der er opført, under opførelse og søgt godkendelse til at etablere. Foto: Nick Abildgaard - TV2 ØST (grafik)

Faxe Kommune overproducerer i dag grøn strøm og er sammen med Aabenraa, Ringkøbing-Skjern, Viborg og Skive de fem kommuner, der har opført den største kapacitet af energi fra solceller.

Frygter lavere ejendomsværdier

Line Mørkegaard er en af de borgere, som mener, at kommunen bør gå mere kritisk til mange ansøgninger om store solcelleanlæg.

For 12 år siden flyttede hun og familien fra Frederiksberg i København til en gård lidt uden for Haslev.  

Line Mørkegaard mener, at kommunen bør holde igen med godkendelserne til solcelleanlæg.
Line Mørkegaard mener, at kommunen bør holde igen med godkendelserne til solcelleanlæg. Foto: Privatfoto

Fra hendes terrasse har hun udsigt over grønne marker, som kan blive afløst af solceller så langt øjet rækker, hvis en ansøgning bliver godkendt. 

- Jeg synes, det er vigtigt, at vi tager ansvar for den grønne omstilling, men jeg synes, det har taget overhånd i Faxe Kommune, forklarer hun.

- For det første sker der noget med den natur og de omgivelser, som vi er mange, der er flyttet til kommunen for, og så sker der noget med vores ejendomsværdi, siger Line Mørkegaard.

Læs også
De fleste vindmøller og solceller rejses i få kommuner
Læs også
De fleste vindmøller og solceller rejses i få kommuner

Er det ikke godt, at kommunen går forrest i den grønne omstilling?

- Det er rigtig godt, at kommunen går forrest, og det gør den jo allerede. Problemet er omfanget af solcelleanlæg, der bliver givet godkendelser til.

- Det er os, der bor her, som betaler regningen. Investorerne tjener gode penge på det, og regningen bliver sendt videre til os, siger Line Mørkegaard.

quote Landskaberne ændrer sig, men samfundet ændrer sig

Ole Vive (V), borgmester, Faxe Komune

Hun fortæller, at hun overvejer at flytte ud af kommunen på grund af usikkerheden om at blive nabo til et solcelleanlæg.

Borgmester ønsker ikke stop

Borgmester i Faxe Kommune, Ole Vive (V), har forståelse for, at den enkelte borger bliver bekymret, når der er udsigt til en stor solcellepark i nærheden.

Han er heller ikke afvisende over for idéen om at skrue tempoet ned, men han er imod et stop for etablering af solcelleparker.

- Argumentet om at sige nej på forhånd, synes jeg er ligeså forkert som at sige ja til alting. Vi vil gerne tage individuel stilling til de enkelte projekter, siger borgmesteren.

Læs også
Solcellepark nær Skælskør vækker vrede blandt borgere
Læs også
Solcellepark nær Skælskør vækker vrede blandt borgere

Ole Vive forventer ikke, at udviklingen vil have en negativ effekt på bosætningen i kommunen. Han mener heller ikke, at landskaberne bliver ødelagt af anlæggene.

- Landskaberne ændrer sig, men samfundet ændrer sig. Vi har lavet nogle tiltag i kommunen for, hvordan solcelleanlæg skal være i det åbne land med for eksempel beplantningsbælter og steder, hvor vildt kan passere, siger Ole Vive.

Ole vive
Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Ifølge kritikerne er det for nemt at etablere solcelleparker i kommunen, og at det i højere grad handler om penge end grøn strøm. 

Byrådsmedlem René Tuekær (Lokalisten) har foreslået, at alle nuværende projekter sættes i bero i tre år.

- I den pause tænker jeg, at andre kommuner vil komme på banen. Jeg forestiller mig, at Folketinget og Kommunernes Landsforening vil blande sig og sige, at der skal være flere kommuner, der tager del i omstillingen, siger han.

Rene Tuekær (Lokallisten) vil have Faxe Kommune til at holde igen med solcelleprojekter de næste tre år
Rene Tuekær (Lokallisten) vil have Faxe Kommune til at holde igen med solcelleprojekter de næste tre år Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Borgmesteren er hverken med på at stoppe eller sætte projekterne på pause. 

- Vi skal lytte til kritikken, men vi har jo den mulighed, at vi kan sige nej til de enkelte ansøgninger, hvis vi synes, at parken ligger et forkert sted eller ikke er formet på den rigtige måde, siger han.


Nyhedsoverblik