Kommuner går til kamp for at redde Østbanen

Det kan koste op mod 650 millioner kroner at opgradere de slidte skinner på Østbanen. Nu går Faxe og Stevns til kamp for at finde pengene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En ny, tværpolitisk styregruppe blev i dag født i Hårlev. Politikere fra både Stevns og Faxe Kommune vil nemlig arbejde for at skaffe finansiering til de stærkt nedslidte skinner på Østbanen.

I Region Sjælland, der har ansvaret for banen, mener man ikke at kunne finde penge til en opgradering. Derfor vil politikere fra de to kommuner nu lægge pres på Christiansborg.

- Vi har jo rigtig meget lyst til at få regeringen til at kigge på det her sammen med os. Hvis vi selv skal finde pengene, går det fra noget andet. Vi vil bare skubbe problemer fra Østbanen ud til den øvrige kollektive trafik, siger Christina Birkemose (S), byrådsmedlem og 2. viceborgmester i Faxe Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet

Christina Birkemose (S) fra Faxe Kommune håber, at Folketinget kan finde penge til Østbanen.
Christina Birkemose (S) fra Faxe Kommune håber, at Folketinget kan finde penge til Østbanen. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Hastigheden sættes ned

TV2 ØST har tidligere fortalt, hvordan sæder er fjernet fra togene, fordi skinnerne ganske enkelt ikke kan bare vægten, hvis togene er fyldte.

Læs også
Hvert femte sæde fjernet i toget – ellers er det for tungt til de slidte skinner
Læs også
Hvert femte sæde fjernet i toget – ellers er det for tungt til de slidte skinner

Samtidig giver de slidte skinner forlængede rejsetider og færre afgange på lokalbanen, som går fra Køge og til henholdsvis Faxe Ladeplads og Rødvig. Skinnernes tilstand er nu så dårlig, at man i næste måned må sænke togenes hastighed fra 100 kilometer i timen til blot 75 kilometer i timen.

En situation, der ærgrer de pendlere, TV2 ØST tidligere har talt med.

- Jeg synes, det er brandhamrende ærgerligt, at vi er kommet i den her situatiom, lød det fra Lotte Jensen fra Arnøje 2. oktober.

Samme holdning havde pendleren Heidi Riis fra Hårlev.

- Jeg er afhængig af toget og har ikke bil og kørekort. Så jeg er rigtig ked af det, sagde hun.

Artiklen fortsætter under billedet

Dagens møde blev - lidt utraditionelt - afholdt i et privat hjem. Her mødtes folkevalgte fra egnen for at finde en løsning til de slidte skinner.
Dagens møde blev - lidt utraditionelt - afholdt i et privat hjem. Her mødtes folkevalgte fra egnen for at finde en løsning til de slidte skinner. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Pris: 650 millioner

De lokale politikere vil nu lægge pres på Christiansborg, lyder det. 

- Det er jo simpelthen et spørgsmål om at rette henvendelse til Folketinget og der har jeg hørt flere politikere sige, at Sjælland har været glemt. Nu har man jo mulighed for at rette op på det ved at hjælpe her, for det bliver man nødt til, man kan ikke bare lukke Østbanen.

quote Vi er jo nødt til at holde ved, fordi det er os, der repræsenterer borgerne i Faxe og Stevns

Christina Birkemose (S), 2. viceborgmester, Faxe Kommune

Op mod 650 millioner kroner vil det koste at finansiere renoveringen af skinnerne. Hos Region Sjælland mener man ikke, at man har pengene - og transportministeren har afvist at finde finansieringen. Det får dog ikke politikerne i Faxe og Stevns til at give op.

Læs også
Tog skal køre langsommere - nu kæmper politikere for nye skinner til udslidt jernbane
Læs også
Tog skal køre langsommere - nu kæmper politikere for nye skinner til udslidt jernbane

- Der er jo mange situationer, hvor der bliver sagt nej til noget politisk, og det skal man jo ikke lade sig kue af. Vi er jo nødt til at holde ved, fordi det er os, der repræsenterer borgerne i Faxe og Stevns, og vi har altså rigtig meget brug for at vi har den livsnerve i form af Østbanen, siger Christina Birkemose.

Lokale MF'ere vil hjælpe

På Christiansborg gør de lokale politikere indtryk hos SF'eren Anne Valentina Berthelsen, som er transportordfører. Hun er glad for, at kommunerne går sammen om at løse problemet.

- Men det kræver noget vilje herindefra. Det vil jeg afsøge, om vi kan få, siger hun til TV2 ØST.

Også socialdemokraten Tanja Larsson, som bor i Faxe Ladeplads og 1. oktober indtrådte i Folketinget, håber at kunne hjælpe med at finde en løsning.

- I Socialdemokratiet har vi sagt, at vi vil samle Danmark igen og have fokus på landdistrikerne og den centraliseringer, der har været, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet

Folketingsmedlemmet Tanja Larsson (S) håber også at kunne hjælpe de to kommuner.
Folketingsmedlemmet Tanja Larsson (S) håber også at kunne hjælpe de to kommuner. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Hun anerkender, at hendes egen partikammerat, transportminister Benny Engelbrecht (S), har afvist at finde pengene. Men noget skal gøres, hvis områdets infrastruktur skal sikres, mener Tanja Larsson.

Selvom både regionen og transportminister afviser at kunne finde penge, håber Christina Birkemose (S) fra Faxe Kommune dog stadig, at det kan lade sig gøre.

- Det skal lykkes. Vi har ikke noget alternativ, siger hun.


Nyhedsoverblik