Måske skal borgerne i Faxe Ladeplads fremover forsynes med grøn gas, nu hvor fjernvarmeprojektet i byen ikke bliver til noget.
I hvert fald skriver klimaminister Lars Aagaard i et skriftligt svar til TV2 ØST, at grøn gas også kan være en løsning i fremtidens varmeforsyning.
- Fjernvarme skal udrulles dér, hvor det giver mening, og vi skal også huske, at gassen herhjemme snart er helt grøn. I den situation er det set med klimabriller ikke så vigtigt, om varmen kommer fra fjernvarme, en varmepumpe eller grøn gas, skriver klimaministeren.
Forleden måtte Faxe Forsyning skrinlægge udrulningen af fjernvarme i Faxe Ladeplads, efter at opbakningen var på blot 23 procent.
Det er fortsat vigtigt, at der grundlæggende er en åben konkurrence mellem forskellige grønne varmeforsyningsløsninger
Konkurrence mellem løsninger
TV2 ØST har derfor spurgt ministeren , hvilke kollektive varmeløsninger, han kan forestille sig i områder, hvor opbakningen til fjernvarmeprojekter ikke er tilstrækkelig.
Han har ikke haft mulighed for at medvirke i et interview, men har sendt os et skriftligt svar.
Ifølge Lars Aagaard er fjernvarme "en prioritet for regeringen", men det skal ikke forstås sådan, at der ikke er andre muligheder.
- Det er fortsat vigtigt, at der grundlæggende er en åben konkurrence mellem forskellige grønne varmeforsyningsløsninger. Jeg mener også, at det er vigtigt af hensyn til forbrugerne, da mange forbrugere gerne selv vil beslutte, hvad der er bedst for deres husholdning, skriver Lars Aagaard videre.
Fin løsning - men hvordan?
Formanden for Faxe Forsyning, byrådsmedlem i Faxe Kommune Christina Birkemose (Haslev-Faxe-Listen) efterlyste mandag i TV2 ØST en strategi fra regeringen.
- Vi må håbe regeringen har en strategi for, hvordan vi så skal lykkes med at udrulle fjernvarme. Ikke kun her, men også andre steder i landet. Det forventer jeg, at regeringen har, sagde hun.
Det mener hun ikke, at Lars Aagaard kommer med i sit svar.
- Hvis det er sådan, at regeringen er overgået til at regne med grøn gas – og vi selv kan levere det, så er det da en fin løsning. Det kan man ikke slå sig på. Så skal vi bare se, at det sker. Men det lyder måske lidt som om, der er nogle fugle på et tag, siger hun.
Spørgsmålet er ifølge Christina Birkemose, hvordan "grøn gas" skal forstås. Og hvor skal den egentlig komme fra?
- Kommer gassen fra private eller kommer det fra forsyningsselskaber? Kunne det blive opkøbt af nogen, der ikke er underlagt danske lovkrav og regulativer, spørger Christina Birkemose.