Politianmelder dansk adoptionscenter efter TV 2-dokumentar

Det danske adoptionsbureau DIA er blevet politianmeldt, efter der er kommet oplysninger frem om, at flere børn muligvis er blevet adopteret ulovligt til Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Præcisering:
Det kunne tidligere i artiklen tolkes sådan, at AC Børnehjælp har skiftet navn til DIA, men at det ellers er den samme organisation. Det er nu præciseret, at Danish International Adoption (DIA) er kommet til verden i 2015 som en fusion af de to tidligere adoptionsorganisationer AC Børnehjælp og DanAdopt.

Adoptionscentret DIA (Danish International Adoption) er blevet politianmeldt, fordi der måske har foregået ulovlige adoptioner mellem 1979 og 1995. Det sker efter en TV 2-dokumentar, som bringer oplysninger, der sår tvivl om, hvorvidt der kan være sket adoptioner fra Chile til Danmark i strid med reglerne.

Som TV2 ØST kunne fortælle søndag, er Rune Renato Hansen fra Tølløse en af de 111 chilenske børn, som blev bortadopteret til Danmark i perioden. I TV 2-dokumentaren "De stjålne børn" rejser han til Chile sammen med sin veninde Christina Birkemose fra Haslev, hvor de får forstærket mistanken om, at han kan være blevet bortadopteret mod sine forældres vilje.

I 2018 kom det nemlig frem, at det formodes, at op mod halvdelen af de 20.000 chilenske børn, der blev bortadopteret fra Chile i perioden mellem 1970 og 1990, er blevet stjålet.

Læs også
Rune tog til Chile for at finde svaret fra sin fortid
Læs også
Rune tog til Chile for at finde svaret fra sin fortid

Det er på baggrund af oplysninger, som kommer frem i TV 2-dokumentaren, om danske adoptioner fra 1979 til 1995, at Christina Birkemose har indgivet en anmeldelse til Nordsjællands Politi.

- Jeg er indbygger i det her samfund, og jeg er nødt til at vide, om vi kan stole på det, der foregår her. Så simpelt er det, siger hun til TV2 ØST.

Korrespondancer vækker mistanke

I dokumentaren bliver der læst op fra korrespondancer mellem den forhenværende direktør for AC Børnehjælp, Folmer Lund Nielsen, og den chilenske socialarbejder Ruth Chia, der mistænkes for at stå bag flere illegale adoptioner. 

AC Børnehjælp eksisterer dog ikke i dag, da organisationen i 2015 fusionerede med DanAdopt - i stedet blev den adoptionsformidlende organisation DIA skabt, som overtog begge de tidligere organisationers arkiver. 

DIA har tilladt adgang til disse arkiver i tilblivelsen af dokumentaren "De stjålne børn", og her fremgår det, at Ruth Chia blandt andet har skrevet til Folmer Lund Nielsen fra AC Børnehjælp, at hver gruppe af ankomne børn maksimalt må bestå af fem børn, da det ellers kan give indtryk af, at man ”eksporterer” chilenske børn.

Rune Renato Hansen kom som 4-årig til Danmark i 1979. Han var blevet bortadopteret fra Chile.
Rune Renato Hansen kom som 4-årig til Danmark i 1979. Han var blevet bortadopteret fra Chile. Foto: TV 2

Ruth Chia begynder også i slutningen af 70’erne at finde adoptioner til det danske adoptionsbureau privat, som hun beder Folmer Lund Nielsen om ikke at nævne for andre, og som hun tager en langt højere pris for, end når de kommer fra børnehjemmet Casa Nacional del Niño. 

Læs også
Har troet på en løgn i 40 år - Rune blev formentlig stjålet og bortadopteret
Læs også
Har troet på en løgn i 40 år - Rune blev formentlig stjålet og bortadopteret

Hun stiller desuden krav om, at AC Børnehjælp kun benytter et specifikt flyselskab til at få leveret børnene, da et andet flyselskab har reageret med mistænksomhed. Til dette svarer Folmer Lund Nielsen: "Jeg er enig med dig i dette".

Vil have politiet til at undersøge sagen 

Det er på baggrund af korrespondancerne mellem Ruth Chia og Folmer Lund Nielsen, at Christina Birkemose nu reagerer.  

- De korrespondancer, synes jeg, er meget stærkt foruroligende. De gør, at jeg ikke på forhånd kan føle mig sikker på, at der ikke er foregået strafbare handlinger i forbindelse med bortadoptionen af børnene fra deres respektive hjemland til Danmark, siger Christina Birkemose.

I dokumentaren "De stjålne børn" hjælper Christina Birkemose sin ven Rune Renato Hansen med at finde svar på, om han kan være et af de stjålne børn, der blev bortadopteret fra Chile. Det lykkes ikke Rune Renato Hansen at finde frem til sin biologiske mor, men han finder gennem en DNA-test frem til en kusine.
I dokumentaren "De stjålne børn" hjælper Christina Birkemose sin ven Rune Renato Hansen med at finde svar på, om han kan være et af de stjålne børn, der blev bortadopteret fra Chile. Det lykkes ikke Rune Renato Hansen at finde frem til sin biologiske mor, men han finder gennem en DNA-test frem til en kusine. Foto: TV2 Dokumentar

Hun mener, at det er afgørende, at politiet nu efterforsker, hvorvidt der er foregået ulovligheder igennem det danske adoptionsbureau, og om bureauet har yderligere korrespondancer liggende, der kan kaste lys over sagen.

- Tanken om, at det kan være rigtig mange børn – fra rigtig mange lande – og at det kan være rigtig mange adoptivfamilier, som ikke har vist det her, det kan jeg ikke have siddende på min samvittighed. Og hvis det ikke bliver undersøgt af politiet, så finder vi aldrig ud af det, siger hun.

Den forhenværende direktør for AC Børnehjælp, Folmer Lund Nielsen, døde i 2021. TV2 ØST har talt Robert Jonasen, der er direktør i DIA, som oplyser, at de endnu ikke har modtaget en henvendelse fra politiet. Så længe de ikke har det, har de ikke nogen kommentarer.    


Nyhedsoverblik