Her er manglen på læger størst - men særligt tiltag giver håb

Lægeuddannelsen i Region Sjælland er blevet en succes. Der er så stor søgning til pladserne, at der må trækkes lod om dem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hassaan Al-Muhje er medicinstuderende på Københavns Universitet, men har valgt at tage 2. del af sin uddannelse i Region Sjælland.

quote Det er her, jeg har min omgangskreds og mit netværk

Hassaan Al-Muhje, medicinstuderende

Lige nu er han i gang med ottende semester, en stor del af semesteret er klinikophold ude på sygehusafdelingerne, og han har netop været 14 dage på Anæstesiologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Køge.

- Jeg har fået lov til en del og til at være en flue på væggen, og forholdet til lægerne har været godt, vi er blevet knyttet til de yngre læger for at danne relationer, fortæller han.

Hassaan Al-Muhje har valgt at tage sin kandidat i medicin i det såkaldte Sjællands-sporet. Det betyder at en stor del af hans undervisning foregår i Vidensbygningen på Sjællands Universitetshospital.
Hassaan Al-Muhje har valgt at tage sin kandidat i medicin i det såkaldte Sjællands-sporet. Det betyder at en stor del af hans undervisning foregår i Vidensbygningen på Sjællands Universitetshospital. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Lasse Stehr-Pingel er også en af de medicinstuderende i Region Sjælland. 

På 11. semester har han fået mulighed for at få et forskningsår på Center for Anæstesiologisk Research på Sjællands Universitetshospital, og til januar skal han så i gang med sit 12. semester, før han til næste sommer kan kalde sig læge.

- Der er meget tæt læring her, man møder engagerede undervisere og læger ude på afdelingerne, der gerne vil undervise én og lære én noget, fortæller han.

Læs også
Ny kampagne skal lokke praktiserende læger til Region Sjælland
Læs også
Ny kampagne skal lokke praktiserende læger til Region Sjælland

Uddannelsen blev oprettet, fordi der er problemer med at rekruttere læger i Region Sjælland.

- Når man starter en lang videregående uddannelse i København, så er det også det tidspunkt, hvor man begynder at etablere sig. Og så når man at få en kæreste og stifte familie, og man får sit netværk der, siger Marit Buccarella, der er chef for Lægeuddannelsen i Koncern HR i Region Sjælland.

- Ved at lave en lægeuddannelse her i regionen, får vi fat i de medicinstuderende så tidligt som muligt, og det gør forhåbentlig, at de vil blive i regionen efterfølgende, siger hun.

- Ved at lave en lægeuddannelse her i regionen, får vi fat i de medicinstuderende så tidligt som mulig, siger Marit Buccarella der er chef for lægeuddannelsen i Koncern HR i Region Sjælland.
- Ved at lave en lægeuddannelse her i regionen, får vi fat i de medicinstuderende så tidligt som mulig, siger Marit Buccarella der er chef for lægeuddannelsen i Koncern HR i Region Sjælland. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Så siden 2019 har der været mulighed for at studerende på medicinuddannelsen på Københavns Universitet har kunnet tage den sidste del af deres uddannelse i Region Sjælland-sporet. 

Undervisningen foregår i Vidensbygningen på Sjællands Universitetshospital i Køge, hvor uddannelsen har lokaler, og de kliniske ophold foregår ude på Region Sjællands sygehuse i Nykøbing Falster, Slagelse, Holbæk, Roskilde og Køge, i psykiatrien og hos de praktiserende læger. 

De medicinstuderende får undervisning af professor i øre-, næse- og halssygdomme Preben Homøe, der lærer dem at anlægge en trakeotomi: Et hul cirka midt på halsen, som fører ind til luftrøret.
De medicinstuderende får undervisning af professor i øre-, næse- og halssygdomme Preben Homøe, der lærer dem at anlægge en trakeotomi: Et hul cirka midt på halsen, som fører ind til luftrøret. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Der er 24 pladser pr. semester og der er rift om pladserne. Nu udvider man derfor tilbuddet til en fuld lægeuddannelse. 

Fra september næste år får Region Sjælland-sporet selvstændigt optag med 110 pladser, det vil sige, at man som ansøger til medicinstudiet i København kan vælge, at man gerne vil starte i Region Sjælland allerede fra 1. semester af bacheloruddannelsen.

Mangel på læger

  • Region Sjælland er den region, der har færrest speciallæger og læger pr. 1.000 indbyggere, viser Sundhedsstyrelsens seneste lægeprognose.

  • Tallene i prognosen viser, at når Region Hovedstaden har 10 læger pr. 1000 indbyggere, har Region Sjælland syv læger.

  • I Region Sjælland er gennemsnitsalderen for de praktiserende læger i dag knap 53 år.

  • 24 procent af lægerne er over 60 år.

  • Region Sjælland er den region, hvor flest borgere ikke er tilknyttet en fast familielæge, men i stedet er tilknyttet en regions- eller udbudsklinik.

- Når vi fra næste år har et selvstændigt optag til hele lægeuddannelsen, helt fra bachelordelen, så er vi ret sikre på, at så kommer vi endnu bedre hen mod det mål, vi har sat os, siger Marit Buccarella.

Lægeuddannelsen i Region Sjælland er forankret på Københavns Universitet med samme studieordning og krav til uddannelsens kvalitet

Læs også
Lægepar har forladt 2.000 patienter - ingen fast læge står klar til at overtage
Læs også
Lægepar har forladt 2.000 patienter - ingen fast læge står klar til at overtage

Efter 12. semester er de studerende garanteret at kunne blive i Region Sjælland under deres etårige kliniske basisuddannelse og eventuelt også i en såkaldt introstilling, hvor man har mulighed for at snuse til et speciale og finde ud af, om det er den vej, man vil gå.

- Jeg har børn, så det var en del af det, at jeg ikke risikerede at blive sendt rundt i hele landet og havde noget tæt på, hvor jeg bor. Samtidig kan man få fortrin til en introduktionsstilling her, siger Lasse Stehr-Pingel. 

Rikke Malene Jepsen er afdelingslæge og lektor på Sjællands Universitetshospital. Hun håber, at Region Sjælland kan få de samme gode erfaringer, som man har opnået i Nordjylland med en ny lægeuddannelse.
Rikke Malene Jepsen er afdelingslæge og lektor på Sjællands Universitetshospital. Hun håber, at Region Sjælland kan få de samme gode erfaringer, som man har opnået i Nordjylland med en ny lægeuddannelse. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Om det vil lykkes at få lægerne til at blive, er det endnu for tidligt at sige. Håbet er, at erfaringerne fra Region Nord, hvor Aalborg fik deres egen lægeuddannelse tilbage i 2010, bliver de samme.

- De har nemmere ved at dække de specialer, som før havde svært ved at få speciallæger, og ikke mindst har de fået flere praktiserende læger, siger Rikke Malene Jepsen, der er afdelingslæge på Anæstesiologisk afdeling og lektor på Sjællands Universitetshospital.

Lasse Stehr-Pingel har arbejdet som paramediciner i London i flere år, før han gik i gang med medicinstudiet som 30-årig. Han valgte Region Sjælland-sporet, fordi han har børn og gerne vil være tæt på sit hjem.
Lasse Stehr-Pingel har arbejdet som paramediciner i London i flere år, før han gik i gang med medicinstudiet som 30-årig. Han valgte Region Sjælland-sporet, fordi han har børn og gerne vil være tæt på sit hjem. Foto: Privatfoto

De studerende vil heller ikke afvise det som en mulighed.

- Selvfølgelig er muligheden der, og sandsynligheden for at jeg bliver på Sjællands Universitetshospital er større, når det er her, jeg har min omgangskreds og mit netværk, siger Hassaan Al-Muhje.

Lasse Stehr-Pingel kan også se sig selv arbejde på Sjællands Universitetshospital.

- Det er et godt sted, og her er et godt arbejdsmiljø, og dét at Køge på sigt bliver et supersygehus giver nogle spændende muligheder både lærings- og arbejdsmæssigt. Så jeg kan sagtens se mig selv have en fremtid her, siger han.  


Nyhedsoverblik