Nye regler kan holde Rasmus Paludan ude af Folketinget

Kampen om lygtepælene nærmer sig, DF kræver asylstop, og økonomisk kriminelle kan blive straffet hårdere. Det er tid til dagens politiske overblik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Valgkampen til Folketinget banker afsted på sin fjerde dag, men der mangler alligevel noget helt særligt.

For mens valgplakaterne til Europa-Parlamentet allerede er spændt fast i lygtepælene, så hænger der ingen folketingskandidater i pap og kigger på os – og det er der en helt særlig grund til. Men mere om det senere.

quote Det er i den grad et mål for mig at sikre den strammest mulige udlændingepolitik i Danmark

Morten Messerschmidt (DF)

Det er blevet tid til dagens politiske overblik, som blandt andet byder på et krav om fuldt asylstop, hårdere straf til skattesvindlere, en statsminister på skolebænken og mødet mellem mad og politik.

Vi siger velbekomme og sætter tænderne i beskidte penge, der er blevet vasket rene.

EL vil straffe hvidvask hårdere

Enhedslisten vil nemlig hæve strafferammen for økonomisk kriminalitet som hvidvask.

Helt konkret foreslår partiet, at økonomisk kriminalitet af særlig grov karakter skal give op mod 12 års fængsel mod otte år i dag for at afskrække kriminelle.

quote At sætte straffen yderligere op har nok ikke den store betydning

Jakob Dedenroth Bernhoft, hvidvaskekspert fra rådgivningsvirksomheden Revisorjura

Derfor kan de 49 personer, som politiet sidste år anholdte rundt omkring på Sjælland i en omfattende sag om moms- og skattesvig samt udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft, i sidste ende måske ende med en højere straf.

- Vi synes, det generelt er utilfredsstillende, at det gennem flere år i stort omfang har været risikofrit at begå økonomisk kriminalitet, siger Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, til TV2.

Politi
Læs også
Politiet anholder 49 i sag om moms- og skattesvindel
Politi
Læs også
Politiet anholder 49 i sag om moms- og skattesvindel

Men en højere straf vil ikke hjælpe, vurderer Jakob Dedenroth Bernhoft, hvidvaskekspert fra rådgivningsvirksomheden Revisorjura.

- At sætte straffen yderligere op har nok ikke den store betydning, siger han til TV2.

Jakob Dedenroth Bernhoft peger på, at risikoen for at blive opdaget vægter tungere hos de potentielle kriminelle end størrelsen af en eventuel straf.

ENHEDSLISTENS STRAFUDSPIL

  • Økonomisk kriminalitet, der er så alvorlig, at den kan have en "samfundsundergravende effekt", skal straffes med op til 12 års fængsel. Det kan være hvidvask af store beløb eller skattesvig. I dag er strafferammen op til otte år.
     
  • Derudover skal grov økonomisk kriminalitet, som dog ikke kan karakteriseres som samfundsundergravende, straffes med større bøder, end det er tilfældet i dag.
     
  • Når Enhedslisten bruger ordet "samfundsundergravende" mener de kriminalitet, som potentielt kan skade det danske finansielle systems legitimitet, og dermed også ramme almindelige danskere. 

 

Kilde: TV2.

Udspillet fra Enhedslisten kommer efter Danske Banks hvidvaskskandale. Her er forhenværende administrerende direktør Thomas Borgen sigtet i forbindelse med efterforskningen af sagen om de 1500 milliarder kroner, som er blevet filtreret gennem bankens estiske filial i en årrække.

DF kræver fuldt asylstop efter valget

Hvis nogen var i tvivl om, at udlændinge- og asyldebatten ville komme til at fylde i valgdebatten, så er tvivlen efterhånden blevet gjort til skamme.

Først nægtede Dansk Folkeparti at lægge mandater til en ny regering, medmindre den lovede at holde grænsekontrollen på mindst nuværende niveau i hele regeringsperioden, og nu kræver partiet fuldt asylstop.

quote Vi går ind for at begrænse antallet af asylsøgere i Danmark

Inger Støjberg (V), udlændingeminister

For selvom der i de første tre måneder af 2019 blev registreret cirka 620 ansøgere, som var det laveste antal asylansøgere i Danmark på et kvartal siden 2008, så det er ikke godt nok for Morten Messerschmidt (DF) og Dansk Folkeparti.

Efter valget kræver de, at der skal indføres et fuldt stop for at kunne søge asyl i Danmark. Det skriver Jyllands-Posten.

- Vi har fået en hel masse gode stramninger igennem. Den næste store ting bliver at få et fuldstændigt asylstop, så den måde vi hjælper folk, der er i nød, sker i nærområderne og ikke ved at tage folk til Danmark, siger Morten Messerschmidt i Ritzau.

Grænsekontrol Scandlines Rødbyhavn
Læs også
DF-krav til ny regering: Indfør fast grænsekontrol
Grænsekontrol Scandlines Rødbyhavn
Læs også
DF-krav til ny regering: Indfør fast grænsekontrol

Det skal ske, selv om det vil være i strid med de internationale spilleregler, eksempelvis flygtningekonventionen og Dublin-forordningen, som Danmark er bundet af.

- Det er ikke et mål for mig at bryde internationale regler, men det er i den grad et mål for mig at sikre den strammest mulige udlændingepolitik i Danmark. Derfor er det her afgørende, siger Morten Messerschmidt.

Men udlændingeminister Inger Støjberg (V) afviser et ensidigt dansk asylstop. Hun sætter i stedet sin lid til styrket ydre grænsekontrol i Europa.

- Vi går ind for at begrænse antallet af asylsøgere i Danmark, siger hun til Jyllands-Posten.

Nye kommunale regler vil fælde Paludan

Folketinget bør fratage Rasmus Paludan fra Stram Kurs pladsen i Folketinget, hvis vælgerne giver ham et mandat. For Folketinget har nemlig selv vedtaget en lov, som betyder, at han ikke ville kunne godkendes som kommunalpolitiker eller regionspolitiker.

Det skriver Roger Buch, der er forsker i samfundsvidenskab ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og ekspert i kommunalpolitik, i en valgklumme.

Artiklen fortsætter under billedet.

Rasmus Paludan, partileder for Stram Kurs.​
Rasmus Paludan, partileder for Stram Kurs.​ Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Før 2018 var det et valgbarhedsnævn, som afgjorde, om en kandidat egnede sig til at være lokalpolitiker. Nævnet skulle for eksempel vurdere, om en overtrædelse af straffeloven eller frakendelse af kørekortet skulle koste politisk indflydelse på kommunalt plan.

Men en lovændring, der trådte i kraft i april 2018, nedlagde nævnet. I stedet blev der indført en liste over omstændigheder, der kunne fratage en borger valgbarheden i tre år. For eksempel en racismedom, som Rasmus Paludan tidligere er blevet dømt for.

Læs også
Rasmus Paludan stiller op i Sjællands Storkreds
Læs også
Rasmus Paludan stiller op i Sjællands Storkreds

De nye regler betyder ifølge Roger Buch, at lederen af Stram Kurs automatisk ville miste sin plads i en kommunalbestyrelse eller et regionsråd, hvis hans racismedom stadfæstes ved den ankesag, som er undervejs.

- De nye regler i kommuner og regioner må få stor vægt, hvis Stram Kurs bliver valgt og folketinget skal vurdere Rasmus Paludans valgbarhed, skriver Roger Buch i sin valgklumme.

Derfor hænger der ingen valgplakater til Folketinget

Mange har sikkert undret sig over, at gadebilledet ikke ligner sig selv midt i en valgkamp. Der hænger underligt få valgplakater, og de er alle sammen til Europaparlamentsvalget.

Forklaringen er faktisk ret simpel.

For selvom statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for fire dage siden udskrev valg til afholdelse den 5. juni, så må valgplakater først hænges op på offentlige veje og private fællesveje den fjerde lørdag før valget klokken 12.00.

Valgplakat Tina Pedersen
Læs også
Valgplakater til folketingsvalget må først hænges op lørdag
Valgplakat Tina Pedersen
Læs også
Valgplakater til folketingsvalget må først hænges op lørdag

Derfor er dagen i dag en slags lillejuleaften for samtlige partier og ikke mindst deres ungdomsorganisationer, der forbereder sig til kampen om de bedste pladser langs landevejen.

Men de kan ikke hænge valgplakaterne, som de vil. De skal ifølge reglerne hænge mindst 2,3 meter over fortov og cykelsti, og de skal være forsynet med navn, adresse, telefonnummer og e-mail på den, der står bag opsætningen.

Det sker i dag

Løkke kommer til regionen

  • Lars Løkke Rasmussen (V) indleder fredag med at besøge den døgnåbne daginstitutionen Tinsoldaten i Ringsted sammen med partikollegaen og folketingsmedlem Louise Schack Elholm (V). Det sker klokken 08.45 til 09.30 på Delingen 2 i Ringsted.
     
  • Senere på formiddagen drager statsministeren videre til Næstved, hvor han skal besøge erhvervsuddannelsesinstitutionen ZBC. Der sker klokken 10.30 til 11.15 på Handelsskolevej 3 i Næstved.

Madens Folkemøde indtages af flere kandidater

  • Flere kandidater til Folketinget og Europa-Parlamentet besøger Madens Folkemøde på Engestofte Gods ved Maribo, hvor de blandt andet deltager i forskellige debatter om økologi, bæredygtighed og madspild. Madens Folkemøde begynder klokken 10.00 på Søvej 10, 4930 Maribo.

DF besøger Kirkens Korshær

  • Karin Nødgaard fra Dansk Folkeparti besøger Kirkens Korshær i Slagelse, hvor interesserede kan komme forbi til en politisk debat. Arrangementet begynder klokken 10.00 og finder sted på Tjørne Alle 3B i Slagelse.

Femern-virksomhed får besøg

  • Flere kandidater til Folketinget og Europa-Parlamentet besøger entreprenørfirmaet Holbøll A/S fra Næstved. Virksomheden blev for nylig tildelt en anlægskontrakt på den kommende byggeplads til Femern-tunnelen ved Rødbyhavn på Lolland. Selve arrangementer finder sted på Marienbergvej 3 i Vordingborg, og hvis man møder op ved indgang 2 klokken 14.30, kan man være med.

Nyhedsoverblik