Rasmus Paludan fik sit bedste valg på Danmarks sydligste punkt

Hvis det stod til vælgerne på det sydlige Falster, havde Stram Kurs fået flere mandater i Folketinget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det begyndte på YouTube og sluttede i en mørk folketingssal langt fra målet.

Stram Kurs og partileder Rasmus Paludan, der især blev kendt for sine islamkritiskevideoer på YouTube og senere voldsomme demonstrationer, håbede til det sidste.

Men partiet endte under spærregrænsen på to procent og måtte opgive drømmen om at komme i Folketinget.

quote Mit højeste ønske er at forhindre Danmarks totale undergang. Og jeg bliver ved med at kæmpe

Rasmus Paludan, partileder for Stram Kurs

Derfor var det en noget slukøret Paludan, der deltog i den afsluttende partilederdebat i en mørk folketingssal, som blev vist på TV2, da valgresultatet med sejren til rød blok var en realitet.

På landsplan fik Stram Kurs 1,79 procent af stemmerne. Men hvis man dykker ned i stemmeprocenterne rundt omkring i landet, så havde partiet særdeles godt fat i vælgerne på Sjælland og øerne, hvor partilederen selv var opstillet.

Den største opbakning kom fra den sydligste del af landet, hvor vælgerne i Idræts- og Medborgerhuset i Gedser ifølge KMD gav Stram Kurs 6,2 procent af stemmerne. Bag procenterne gemmer sig 53 vælgere, som satte kryds ved partiet. Til sammenligning fik Dansk Folkeparti 20,3 procent af stemmerne. Året forinden høstede partiet 37,6 procent.  

Rasmus Paludan
Læs også
Tusinder stemte forgæves - så mange stemmer gik tabt ved valget
Rasmus Paludan
Læs også
Tusinder stemte forgæves - så mange stemmer gik tabt ved valget

Gennem hele valgkampen lå Stram Kurs i meningsmålingerne og balancerede på spærregrænsen til at komme i Folketinget, men onsdagens valgresultatet slukkede drømme for partiet med Rasmus Paludan i spidsen.

I en tale til partiet, som DR transmitterede, fremhævede Paludan, at hans egen bror havde opfordret til at undlade at stemme på Stram Kurs. Han slog samtidig fast, at kampen for, at danskerne kan få lov at forblive danskere i eget land, vil fortsætte.

- Mit højeste ønske er ikke at komme i Folketinget. Mit højeste ønske er at forhindre Danmarks totale undergang. Og jeg bliver ved med at kæmpe, sagde Rasmus Paludan.

Har godt greb i Vestsjælland

Zoomer man lidt længere ud, stemte 2,9 procent af vælgerne i Guldborgsundkredsen på Stram Kurs. Blandt landets kredse var det indvandrekritiske parti størst i Kalundborg og Slagelse, hvor partiet fik henholdsvis 3,5 procent og 3,4 procent af stemmerne.

quote Det er en livsdrøm, der smuldrer

Carsten Normann Munk, spidskandidat for Stram Kurs i Sydjyllands Storkreds

I Kalundborg stemte 1.831 vælgere på partiet Stram Kurs. Det er 3,5 procent af alle stemmerne i kredsen. Slagelse kommer lige efter, hvor 1.617 vælgere satte kryds på partiet. Det er 3,4 procent af stemmerne i kredsen. Stram Kurs fik 1.231 stemmer i Faxe, 1.155 stemmer i Horsens og 1.102 stemmer i Guldborgsund.

De kredse, hvor Stram Kurs var mindst populær blandt vælgerne, var blandt andet i Slotskredsen, Indre bykredsen og Nørrebrokredsen i København.

Også i kredsene Lyngby, Falkoner og Bornholm fik Stram Kurs mindst stemmer og dermed under 400 stemmer per kreds.

Artiklen fortsætter under billedet.

Politiet var massivt tilstede under en Rasmus Paludan-demonstration i Nakskov, som tiltræk cirka 100 personer.
Politiet var massivt tilstede under en Rasmus Paludan-demonstration i Nakskov, som tiltræk cirka 100 personer. Foto: Lars Dalsig

For Carsten Normann Munk, spidskandidat for Stram Kurs i Sydjyllands Storkreds, var valgresultatet en skuffelse.

- Ja, jeg ville gerne i Folketinget. Men jeg synes, at jeg tager det rimeligt fattet, i forhold til at det er en livsdrøm, der smuldrer, sagde han til Berlingske.

- Jeg går ud fra, at vi begynder at opbygge et parti. Jeg er stolt af at være i et parti, som ikke bare har sat fokus på, hvor mange udlændinge der kommer hertil, men at de kommer usorteret. Vi er nødt til at se på sindelag, tilføjede han.

Rasmus Paludan
Læs også
Politiet har brugt 41 millioner kroner på Paludan-demonstrationer
Rasmus Paludan
Læs også
Politiet har brugt 41 millioner kroner på Paludan-demonstrationer

Der har især været spænding om de fire partier uden for Folketinget, Stram Kurs, Nye Borgerlige, Klaus Riskær Pedersen og Kristendemokraterne ville komme ind i Folketinget.

Ud af de fire kom kun Nye Borgerlige over spærregrænsen og fik fire mandater.


Nyhedsoverblik