Ved kommunalvalget i 2017 fik Stram Kurs 33 stemmer i Kalundborg Kommune - ikke nogen stor succes for det nystartede parti.
Men siden er det gået stærkt – især de seneste uger.
Det stærkt indvandrerkritiske parti er kommet på stemmesedlen ved det kommende folketingsvalg, og den racismedømte partistifter, Rasmus Paludan, har tidligere udtalt, at han overvejer, om han skal stille op i Sjællands Storkreds:
- Jeg har ikke besluttet mig endnu. Sønderjylland er nærliggende, fordi min slægt stammer derfra, og jeg ved, at mange sønderjyder ved, hvordan det er at være under fremmed overherredømme, sagde han til DR i slutningen af april.
- Men det kan også være, at det er mere passende at tage Sjællands Storkreds. Jeg bor trods alt på Sjælland.
Onsdag den 8. maj fortalte han så, at det netop bliver på Sjælland og øerne, at man kan sætte sit kryds ved ham.
- Det valg er truffet ud fra sikkerhedsmæssige og logistiske årsager. Jeg er omgivet af livvagter, og som partileder er det mest praktisk at være nær hovedstaden, sagde han til TV SYD.
Artiklen fortsætter under billedet.
Demonstration gav voldsomme uroligheder
Antallet af vælgererklæringer til Stram Kurs nærmest eksploderede, efter Rasmus Paludan forsøgte at afholde en demonstration på Blågårds Plads midt på Nørrebro i København. Politiet måtte eskortere Rasmus Paludan væk fra pladsen, og derefter eskalerede urolighederne voldsomt med påsatte brande og stenkast mod politiet.
Jeg er omgivet af livvagter, og som partileder er det mest praktisk at være nær hovedstaden
Det betød efterfølgende, at Stram Kurs fik forbud mod at demonstrere i en række politikredse af sikkerhedsmæssige hensyn, og det forbud fik flere politikere til at kritisere politiets beslutning og kalde det en indskrænkning af ytringsfriheden – blandt andre Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, som kaldte justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd om sagen.
- Nok er nok! Islamister sætter dele af Kbh i brand, fordi en lille sølle demonstration ikke passer dem. Og politiets svar er at forbyde demonstrationer! Et skråplan, skrev partiformanden på Twitter i midten af april.
Samlede 15.000 vælgererklæringer på én måned
Rasmus Paludan, der er advokat, har turneret rundt i Danmark med politibeskyttelse – ofte til boligområder med mange indvandrere. Han er kendt for angreb på Islam, ikke-vestlig indvandring og for at brænde Koranen af. Det har ikke givet den store omtale i medierne her i området, men hans videoer fra demonstrationerne har fået stor opmærksomhed på YouTube.
Det er også en af ytringerne på netop YouTube, der har bragt Rasmus Paludan i problemer med racismeparagraffen i straffeloven. Rasmus Paludan drager i videoen kobling mellem afrikanere og lav intelligens, og det gav 14 dages betinget fængsel i byretten. En dom, som Paludan har anket til landsretten.
Men racismedommen har altså ikke stukket en kæp i Paludans hjul. Faktisk kan man sige, at missionen lykkedes for den provokerende partistifter: 1. april havde Stram Kurs indsamlet 5.526 vælgererklæringer, men en lille måned senere lød tallet på 20.981.
Rasmus Paludan har tidligere været medlem af en række partier. Han var opstillet for Nye Borgerlige ved kommunalvalget i 2017, men partiet smed ham ud, efter Berlingske offentliggjorde en tale, som han havde holdt i 2016.
Nok er nok! Islamister sætter dele af Kbh i brand, fordi en lille sølle demonstration ikke passer dem. Og politiets svar er at forbyde demonstrationer
- Vi vil kæmpe side om side med politi og hjemmeværn, som udgør vores brødre. Vores gader og stræder vil blive forvandlet til floder af blod. Og de fremmede fjenders blod vil ende i kloakken, hvor de fremmede fjender hører hjemme, sagde han sagde blandt andet ved demonstrationen, der blev arrangeret af den højreradikale forening For Frihed.
Kun velfærd til danskerne
Partiets politik centrerer sig især om udlændinge, hvad enten overskriften er retsvæsen eller velfærd.
- Et stort og effektivt politi er ganske nødvendigt for at bekæmpe De Fremmede Fjender, som er udlændinge i Danmark, der hader Danmark og danskerne, forklarer partiet om retsvæsnet.
Om velfærd skriver Stram Kurs på sin hjemmeside:
- Velfærd skal kun ydes til danskere. Al velfærd til fremmede skal stoppes. Fremmede skal ikke modtage nogen form for offentlige ydelser. Adgang til sundhedsvæsnet skal ligeledes være forbeholdt danskere.
Partiet vil forbyde Islam i Danmark. Og i partiets politik om udlændinge står der også:
- Det er partiets politik, at Danmark skal være landet for danskere. Det er personer, som har etnisk, kulturelt, religiøst, sprogligt og normativt fællesskab.
I strid med konventionerne
Men hvordan vil de undersøge, om man er etnisk dansk? Det spørgsmål fik Paludan i Deadline på DR2 den 28. april.
Som udgangspunkt kan man sige, at med hensyn til afstamningskriteriet vil det være en rettesnor, at man har mindst to etnisk danske bedsteforældre
- Det er ikke en åbenlyst enkel lakmusprøve. Men som udgangspunkt kan man sige, at med hensyn til afstamningskriteriet vil det være en rettesnor, at man har mindst to etnisk danske bedsteforældre. Men der er jo nogen etniciteter, der afstamningsmæssigt er meget mere beslægtede med danskere end andre er, og det vil for eksempel være svenskere og nordmænd. Tyskere i et vist omfang også. De germanske stammer og så videre, svarede Rasmus Paludan.
Der er endnu ikke nogen meningsmålinger, der kan svare på, om Stram Kurs har en chance for at komme i Folketinget. Men skulle det ske, så kan Paludan komme i karambolage med både grundloven og med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention med sin politik – blandt andet partiets ønskede forbud mod islam.
- Det er helt ude i hampen, for der er religionsfrihed. Det er rigtigt, at der står i grundloven, at man kan forbyde noget, der strider mod sædeligheden eller den offentlige orden. Det betyder, at man for eksempel kan forbyde, at folk tildækker sig fuldstændigt eller visse former for slagtning af dyr, men man kan ikke forbyde en hel religion, har juraprofessor Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universitet sagt til Ekstra Bladet.
Derudover har både Venstre med Lars Løkke Rasmussen i spidsen og Socialdemokratiet med Mette Frederiksen afvist, at de kommer til at basere en regering på mandater fra Stram Kurs.