24-årige Josephine Christiansens forældre har kun et ønske for deres datter.
- At hun kan få sit liv igen, siger hendes mor Jannie Christiansen.
Familien føler sig svigtet af de myndigheder, der står for at hjælpe Josephine Christiansen, som har muskelsvind og sidder i kørestol med fastmonteret respirator.
De forsøger at råbe Guldborgsund Kommune og det firma, der står for den respiratoriske hjælp, op.
I en psykologisk udredning fra november 2023, som kommunen har bestilt, vurderes det nemlig, at Josephine Christiansen er kommet i en krisetilstand på grund af ændringerne i den hjælp, hun får.
- Der er tale om en voldsom livskvalitetsforringelse, hvilket er den dominerende årsag til, at Josephine mistrives og fremstår med udtalte symptomer på krise (depression), står der i udredningen.
Bor på plejehjem
Josephine Christiansen er, trods sin unge alder, blevet sendt på plejecenteret Oasen i Nykøbing Falster af kommunen. Det skete i maj 2023.
Det er dog ikke det største problem.
De må ikke engang give hende en jakke på, hvis hun skal ud på tur
Josephine Christiansens mistrivsel skyldes, ifølge familien, at hendes sociale liv er blevet begrænset på grund af en ændring i hendes hjælpeordning.
Hun har brug for hjælp døgnet rundt. Hun har muskelsvind, sidder i kørestol og har en respirator koblet til, som såkaldte respiratoriske hjælpere er ansat til at holde øje med.
Må ikke give hende jakke på
Førhen var de respiratoriske hjælpere også hendes "arme og ben", når hun skulle lave mad, besøge venner, tage i storcenteret eller skulle afsted til kørestolsdans, som er en vigtig del af hendes sociale liv.
I slutningen af november 2021, mens hun var alvorligt syg og lå i koma i 2,5 uge, besluttede Guldborgsund Kommune, Region Sjælland og hjælperfirmaet at ændre hendes hjælpeordning.
De respiratoriske hjælpere må nu kun hjælpe hende med helt specifikke ting, der relaterer sig til det respiratoriske.
Alt, hvad der falder uden for den kategori, skal kommunens hjemmehjælp stå for.
- De må ikke engang give hende en jakke på, hvis hun skal ud på tur, fortæller Jannie Christiansen.
På Josephine Christiansens stue hænger en seddel, hvor der meget præcist står beskrevet, hvilken hjælp de respiratoriske hjælpere må yde.
Her står der for eksempel, at hjælperne helt specifikt godt må "fjerne hår fra ansigt" og "rette på pude under respiratoriske opgaver".
- Det er så grotesk, siger Jannie Christiansen.
Ingen kommentarer til sagen
Guldborgsund Kommune ønsker ikke at stille op til et interview om Josephine Christiansens situation. Kommunen kommenterer ikke på konkrete sager af hensyn til borgerne, lyder det.
Centerchef Bodil Pedersen har dog sendt en række generelle udtalelser.
- Når vi får viden om mistrivsel hos enten børn, unge eller voksne, undersøger vi, hvad der ligger til grund for mistrivslen, og hvordan vi kan støtte og hjælpe medborgeren, udtaler centerchefen.
- Hjælp og støtte er ikke en statisk ting, men noget, der hele tiden udvikler sig i takt med, at medborgeren udvikler sig eller har andre ønsker og behov, står der desuden i et skriftlig svar.
På spørgsmålet om hvorfor en 24-årig bliver sendt på plejehjem, svarer kommunen, at det sker i særlige situationer.
- Det er på ingen måde ønskværdigt, men i helt ekstraordinære situationer kan det være en overgangsløsning, hvis der er behov for at skifte botilbud, skriver Bodil Pedersen.
Henviser til kommunen
Region Sjælland ønsker heller ikke at stille op til interview.
Regionen henviser til, at det er et anliggende for Guldborgsund Kommune og Respiration ØST, der har ansvaret for de respiratoriske hjælpere.
Respiration ØST, der hører under Rigshospitalet, ønsker heller ikke at kommentere på konkrete sager, men har sendt en generel kommentar.
- Alt vedrørende patientens personlig pleje, ledsagerordning m.m. ligger i kommunal regi. Der kan i nogle tilfælde indgås aftale om fælles hjælperordning mellem regionen og kommunen. Vores oplevelse er at dette primært indgås, når patienten bor i egen bolig, skriver afdelingsledelsen på Respiration ØST.