De 10 omstridte kæmpesommerhuse i Marielyst Ferieby kan ikke rives ned på grund af juridiske bindinger, sådan lyder det i et Facebook-opslag af borgmester i Guldborgsund Kommune, Simon Hansen.
Det kommer ikke bag på venstres Ole K. Larsen (V), der mener, at byrådet sagtens kunne have forudset det allerede inden kommunalvalget.
- Det er en helt logisk konsekvens af hele sagen.
- Det kommer på ingen måde bag på mig, fordi der er jo intet nyt i det juridiske notat, vi har fået. Det ligger jo nærmest ordret på linje med det, vi tidligere har fået, og som vi har vidst allerede før valget. Så det er helt forventeligt, at de melder ud, at sommerhusene må blive stående, siger han.
Jeg føler mig røvrendt
Nyheden om, at husene bliver stående, falder bestemt ikke i god jord hos en af sommerhusejerne i Marielyst Feriepark, Ulrich Bay Gosewinkel.
- Jeg føler mig røvrendt. Under valgkampen blev jeg indirekte brugt som valgargument. Som hed: Borgerne har vundet sagen i Planklagenævnet, og derfor skal de nu få ret administrativt i kommunen. Jeg har leveret argumentet for, at oppositionen har vundet valget, og nu vender de rundt på en tallerken, siger han.
Lovede nedrivning
Da de 10 sommerhuse på over 200 kvadratmeter blev opført, var der stor utilfreds blandt naboerne, der mente, at sommerhusene var alt for store i forhold til de omgivelser, de blev bygget i.
Senere slog Planklagenævnet fast, at husene var blevet opført i strid med den gældende lokalplan, og så havde politikerne to muligheder. Enten af gøre husene lovlige med en ny lokalplan eller at rive dem ned og risikere at skulle betale erstatning.
Undervejs blev kommunen stævnet af fire sommerhusejere, hvor Ulrich Bay Gosewinkel var en af dem.
Op til kommunalvalget sidste år var sagen igen til debat. Ved TV2 ØSTs valgdebat i Guldborgsund den 9. november udtalte Simon Hansen (S), Rene Christensen (DF) og John Brædder (Guldborgsundlisten) sig om sagen.
Mens den daværende borgmester, John Brædder, talte for, at husene skulle lovliggøres med en ny lokalplan, kaldte Rene Christensen fra Dansk Folkeparti på retfærdighed for borgerne.
Og fra Socialdemokratiets Simon Hansen var der klar besked til borgerne.
- Husene skal rives ned, sagde han.
VIDEO: Se eller gense debatten den 9. november op til kommunalvalget, hvor Simon Hansen lovede, at sommerhusene skulle rives ned.
Borgmester: Det er ikke løftebrud
Men det løfte kan den nuværende borgmester altså ikke efterleve. Dagen efter valgdagen kom afgørelsen fra byretten. De fire sommerhusejere tabte til kommunen.
Herefter har kommunens egne jurister samt advokatfirmaet SIRIUS undersøgt sagen, og her er konklusion, at kommunen er juridisk bundet af de godkendelser, man har givet til de store sommerhuse.
Simon Hansen mener ikke, der er tale om løftebrud fra hans side.
- Nej, det mener jeg ikke, fordi det, der ligger til grund for, at vi ikke kan rive dem ned, er den byretsdom, der kom dagen efter kommunalvalget. Jeg er rigtig ærgerlig over, at vi ikke kan rive dem ned, som vi havde ønsket, for jeg mener stadig, at de huse aldrig nogensinde skulle være blevet bygget på den grund, men det er jo så det, byretsdommen og den juridiske vurdering siger. Vi er simpelthen bundet af de beslutninger, som er truffet af et smalt flertal, siger han.
En misforståelse eller en kynisk beregning
Ifølge Venstres Ole K. Larsen burde både Rene Christensen og Simon Hansen dog have vidst, at de ikke kunne holde ord.
- Der er to muligheder her. Enten havde de helt grundlæggende misforstået sagen op til valgkampen. Det kan man selvfølgelig ikke udelukke, og det synes jeg selvfølgelig er ærgerligt, for vi var godt oplyste. Eller også har de lavet en kynisk beregning i forhold til, at det kunne betale sig at gå til valg på det her, og så må vi tage udfordringerne senere. Og der står vi så nu, siger han.
Men det afviser Simon Hansen.
- Altså hvis man skulle vide det på forhånd, så er der jo ingen grund til, at vi har et retssystem i Danmark. Der kom en byretsdom den 17. november, dagen efter kommunalvalget, som siger, at på grund af de beslutninger, som byrådet har truffet, så får man begrænset sine handlemuligheder. Det er det, vi har fået belyst i de to juridiske vurderinger, og jeg er ikke så dygtig, at jeg på forhånd kan sige, hvilken dom en byret kommer med, siger han.
Fik lov til alt
Årsagen til, at kommunen nu ikke kan rive husene ned som lovet, skyldes ifølge Rene Christensen (DF) den forhenværende borgmesters arbejde.
- Kommunen har aldrig prøvet at stoppe noget. De har fået lov til alt. Selv da den kom i Planklagenævnet, og den faktisk blev underkendt der, så fortsatte man med at bygge dernede. Man har sokkeludstykket grundene, man har fået ibrugtagningstilladelser, altså tingene har bare fået lov til at flyde, siger han og fortsætter:
- Den her sag er tæt knyttet til John Brædder, der var borgmester dengang, han kørte jo den her sag meget tæt og lukket. Vi opdagede det først, da det var rigtig, rigtig galt. Vi havde faktisk en, der sagde op på grund af den her sag, fordi han ikke kunne få lov at bruge sin faglighed, siger han.
Også borgmester Simon Hansen mener, at de juridiske benspænd er et resultat af tidligere politiske beslutninger.
- De juridiske vurderinger, vi har fået på baggrund af den byretsdom, både fra vores egen stab, men nu også fra en uvildig vurdering, er jo ret klare på, at vi er bundet af, at man har hastet den her sag igennem. Vi er bundet af, at man har givet byggetilladelser, vi er bundet af, at man har ladet dem blive ved med at bygge, selvom der kom en anden afgørelse fra Planklagenævnet, siger han.
Selvom sagen ser ud til at være afsluttet, så er i hvert fald en af naboerne klar til at kæmpe videre for en nedrivning.
- Lige nu afventer jeg, hvad borgmesteren og administrationen gør. Nu kommer de med et nyt udkast til en lokalplan, den skal i høring, så vil jeg kommentere. Når den skal vedtages, kan man påklage den til Planklagenævnet eller byretten, og afhængig af, hvad jeg bliver præsenteret for, så vil jeg beslutte mig for, om jeg vil påklage den, siger Ulrich Bay Gosewinkel.
Byrådet i Guldborgsund Kommune tager sagen op på et byrådsmøde den 21. april.